Ajankohtaista

22.05.2017

Sote- ja maakuntauudistuksen yleisötilaisuuden tallenne katsottavissa

Sote- ja maakuntauudistuksessa perustetaan uudet maakunnat, uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne, palvelut ja rahoitus sekä siirretään maakunnille lukuisia uusia tehtäviä.  Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2019.

Seinäjoella järjestettiin 11.5.2017 yleisötilaisuus, jossa kuultiin muutosjohtajien ajankohtaiskatsaus valmistelutilanteeseen.

Tilaisuuden verkkolähetyksen tallenne on nyt katsottavissa täällä tai alla olevan ruudun kautta:

 

 

Tilaisuuden esitysmateriaaliin voit tutustua täällä: pdf-tiedosto >>

 

 

0 kommenttia
19.05.2017

Eurooppa-päivää juhlittiin kansainvälisissä tunnelmissa Lapualla

Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen järjestämää Eurooppa-päivän tapahtumaa vietettiin tiistaina 9.5 Lapualla Kulttuurikeskus Vanhalla Paukulla. Alajoki-salin aulaan kokoontui klo 13 alkaen kattava joukko alueen kansainvälisiä toimijoita esittelemään toimintaansa. Myös yleisöä, niin nuoria kuin varttuneempia, saapui paikalle suurin joukoin.

Tapahtuman avauspuheen piti Lapuan entinen kaupunginjohtaja Paavo Latva-Rasku. Hän käsitteli puheessaan muun muassa kansainvälistymisen muuttumista omasta nuoruudestaan. Lähtiessään nuorena poikana ulkomaille vaihto-oppilaaksi pidettiin sitä kotipitäjässä ihan lehtijutun arvoisena tekona. Nykyään lehdissä ei riittäisi edes palstatila, jos kaikkien nuorien vaihtoon lähtemisestä ilmoitettaisiin lehdissä. Vaihto-opiskelu onkin tänä päivänä luonnollinen osa monen nuoren opiskeluja. Latva-Rasku kannustikin paikalla olevia nuoria kansainvälistymään ja lähtemään ulkomaille. Mielenkiintoisen kokemuksen lisäksi siitä on hyötyä myös tulevaisuudessa etenkin työnhaun kannalta.

Kansainvälistymistä olikin tapahtumassa tarjolla runsaasti ja halutessaan vierailijat pääsivät testaamaan kielitaitoaan monella pisteellä. Etelä-Pohjanmaan nuorisoseuran Kotiseutu kotoisaksi -hankkeen esittelypisteellä oli mukana muun muassa nuoria maahanmuuttajia. Lapuan nuorisopalveluiden pisteellä vierailijat pääsivät tutustumaan espanjalaisiin makuihin, kun nuorisopalveluissa tällä hetkellä EVS-harjoittelua suorittava espanjalainen harjoittelija tarjoili vieraille tapaksia. Tapahtumaan saatiin vieraita myös ulkomailta saakka, kun Sedussa opettajavaihdossa oleva ryhmä ranskalaisia opettajia saapui juhlimaan 60-vuotiasta Euroopan unionia.

 

Sedun vieraana olevat ranskalaiset opettajat juhlivat innokkaasti 60-vuotiasta Euroopan unionia.

Myöhemmin iltapäivällä Alajoki-salissa järjestettiin seminaari EU-rahoituksesta. Seminaari alkoi europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen videotervehdyksellä, jossa Anneli kannusti alueen toimijoita kansainvälistymään. Seminaariin pääpuhujaksi saapunut Mauri Uusilehto Opetushallituksen kansainvälistymispalveluista esitteli inspiroivassa puheenvuorossaan Erasmus+-, Kansalaisten Eurooppa - ja Luova Eurooppa -rahoitusohjelmia. Leader Aisaparin asiantuntija Eeva Arpala esitteli omassa puheenvuorossaan myös Leader-rahoituksen mahdollisuuksia kansainvälistymiseen.

Seminaarin lopussa kuultiin kannustavia sanoja myös seminaarin yleisöltä. Etelä-Pohjanmaan liiton kansainvälistymisen ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja peräänkuulutti rohkeutta kansainvälisten hankkeiden hakemiseen ja kehotti myös käyttämään hyväksi maakunnassa vallitsevien asiantuntijoiden tietämystä hankkeita valmistellessa.

 

Tapahtuman juontaja Anssi Orrenmaa kuunteli tarkkaavaisesti Marjatta Eväsojan kannustavaa puheenvuoroa.

 

Teksti ja kuvat: Hanna Meriläinen

 

 

0 kommenttia
18.05.2017

100 LIPPUA 100:LLE ENSIMMÄISELLE!

Etelä-Pohjanmaan liitto juhlii yhdessä Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa Suomi 100 -juhlavuotta.


Olemme varanneet 100 lippua kahteen viimeiseen Täällä Pohjantähden alla -näytökseen huomenna ja ylihuomenna.
Lisätietoa näytelmästä: http://seinajoenkaupunginteatteri.fi/ohjelmisto/taalla-pohjantahden-alla/

ESITYKSET: pe 19.5. klo 18 ja la 20.5. klo 18.

VARAA LIPUT: Lipunmyynti puh 010 4162600. Max. kaksi lippua / varaus. LIPUT EIVÄT SIIS MAKSA MITÄÄN!

Varaukset tunnuksella: EP:n liitto Suomi 100

Toimi nopeasti! Nämä menevät kuin kuumille kiville!

0 kommenttia
12.05.2017

AIKO-rahoitusta haettavana

Jos sinulla on idea aluelähtöisestä, pienimuotoisesta ja innovatiivisesta kokeiluhankkeesta, kannattaa tutustua AIKO-rahoituksen mahdollisuuksiin! Hakujakso päättyy 1.9.2017.

Hakuohjeeseen >>

11.05.2017

Ilmianna vuoden 2017 eteläpohjalainen johtaja

Vuoden 2017 eteläpohjalaisen johtajan ilmiantaminen käyntiin

Syyskuun Hyvän johtamisen foorumissa Petri Parvinen ja pelolla johtaminen on perseestä -draamaa

Kolmannen eteläpohjalaisen vuoden johtajan haku alkaa nyt! Jan-Erik Hagforsille ja Iiro Takalalle ryhdytään etsimään seuraajaa hyväksi havaitun ilmiantomenetelmän avulla.

Tänäkin vuonna ilmiantaa voi oman esimiehensä tai johtajan toisesta yrityksestä tai organisaatiosta. Valinnassa hyödynnetään mm. seuraavia kriteereitä: hyvä johtaja arvostaa kollegoitaan ja rakentaa luottamusta, uudistaa, kehittää ja näyttää suuntaa, innostaa ja kannustaa, toimii alaisilleen esimerkkinä ja saa aikaan tuloksia.  

Ilmiannot voi tehdä osoitteessa www.hyvajohtaminen.fi elokuun loppupuolelle mennessä.

Vuoden eteläpohjalainen johtaja julkistetaan Hyvän johtamisen foorumissa 28. syyskuuta Seinäjoki Areenassa. Foorumin puhujiksi saapuvat mm. Suomen ainoa myynnin johtamisen professori Petri Parvinen, Iiro Takala sekä kirjan pelolla johtamisesta kirjoittaneet muutosvalmentajat ja näyttelijät. Foorumiin odotetaan yli 200:aa osallistujaa.

Tässä kaikille ilmiantoon innostuville mallia, millaista palautetta viime vuoden johtajaehdokkaat saivat:

"Innostunut ja innostava johtaja, joka saa porukkansa jatkuvasti kasvamaan, kehittymään ja saavuttamaan huippusuorituksia. Aina aidosti läsnä, johtaa omalla esimerkillään."

"Erittäin miellyttävä, inspiroiva ja henkilökuntaa motivoiva ja kunnioittava johtaja. Ei pelkää tarttua toimeen kuin toimeen. Loistotyyppi."

"Hän saa aikaan tuloksia luottamalla alaisiinsa, antaa valtaa ja vastuuta sopivassa suhteessa ja tukea silloin, kun sitä tarvitsee."

Vuoden 2016 johtajaksi ilmiannettiin 35 eri henkilöä. Ilmiantajia oli 55 eli sama henkilö sai useampia ilmiantoja. Ilmiannetuista 24 oli yrityksistä ja 11 julkisorganisaatioista. Naisia vuoden johtajakandidaateista oli 10 ja miehiä 25. Heistä vuoden johtajaksi valittiin K-rautakauppias Iiro Takala Seinäjoelta. Kunniamaininnan saivat kauhavalaisen Safetor Oy:n johtokaksikko Tuomo Kamppinen ja Hannes Mäkipernaa.

Hyvän johtamisen foorumia toteuttavat yhteistyössä Into Seinäjoki Oy, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ry, Etelä-Pohjanmaan kauppakamari, Etelä-Pohjanmaan liitto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Seinäjoen yliopistokeskus, Suomen Yrittäjäopisto, Sedu, Seinäjoen Nuorkauppakamari, Kuortaneen urheiluopisto ja BSTR Luova Konttori Oy.

 

Ilmiannot voi jättää osoitteessa www.hyväjohtaminen.fi

Lisätietoja: Markku Haapasalmi, puh. 0400 677 211

 

0 kommenttia
11.05.2017

Sote- ja maakuntauudistus -yleisötilaisuus - tutustu tilaisuuden materiaaleihin

Sote- ja maakuntauudistuksessa perustetaan uudet maakunnat, uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne, palvelut ja rahoitus sekä siirretään maakunnille lukuisia uusia tehtäviä.  Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2019.

Seinäjoella järjestettiin 11.5.2017 yleisötilaisuus, jossa kuultiin muutosjohtajien ajankohtaiskatsaus valmistelutilanteeseen. Esitysmateriaalin voit tutustua täällä:

Pdf-tiedosto >>

 

Linkki tilaisuuden verkkolähetyksen tallenteeseen julkaistaan tällä sivustolla lähipäivinä.

4.05.2017

EU-uutiskirje 2/2017

Vuoden toinen EU-uutiskirje on nyt julkaistu. Uutiskirjeessä tiedotetaan muun muassa Eurooppa-päivän tapahtumista, ajankohtaisista hankehauista sekä EU-politiikan tapahtumista.

Uutiskirjeen voi kokonaisuudessaan lukea täältä>>

Antoisia lukuhetkiä!

3.05.2017

Ruokahävikkiä karsitaan eurooppalaisella yhteistyöllä

ECOWASTE4FOOD -hanke tähtää ruokahävikin vähentämiseen

Etelä-Pohjanmaan liitto on mukana vuoden 2017 alussa käynnistyneessä ECOWASTE4FOOD -hankkeessa, jonka päätavoite on löytää keinoja ruokahävikin vähentämiseksi ruokaketjun eri vaiheissa aina elintarviketeollisuudesta yksittäisiin kotitalouksiin saakka. Hankekumppanit eri puolilta Eurooppaa (Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, Kreikasta, Iso-Britanniasta, Puolasta ja Suomesta) jakavat tietoa, kokemuksia ja ekoinnovaatioita omilta alueiltaan muiden kokeiltavaksi. Näiden pohjalta projektin ensimmäisessä vaiheessa (2017–2018) laaditaan kunkin hankepartnerin alueelle toimintasuunnitelma, jonka tukemana näitä hankkeen myötä tunnistettuja ekoinnovaatioita voidaan lähteä jalkauttamaan hankkeen toisessa vaiheessa (2019–2020) paikallisen rahoituksen avulla.

 

Hankekumppanit käynnistivät projektin Barcelonassa helmikuussa 2017. Kuva: Maria Serentill Chaubel

Hankkeen aloitustapaaminen järjestettiin Barcelonassa helmikuun alussa ja toinen hanketapaaminen huhtikuussa Italian Ferrarassa. Italian matkalla mukana oli jo edustajia alueellisista asiantuntijaryhmistä, jollaiset kootaan jokaisen hankepartnerin alueelle. Ryhmien tehtävänä on osallistua hyvien käytäntöjen ja innovaatioiden jakamiseen ja tunnistamiseen sekä osallistua alueellisten toimintasuunnitelmien laatimiseen. Etelä-Pohjanmaalla ryhmässä on edustajia julkiselta ja yksityiseltä puolelta, kuten elintarvike- ja ravintola-alan asiantuntijoita, tutkijoita ja yrittäjiä. Ferrarassa ympäristöinsinööri Mirva Hautala Lakeuden Etapista sekä tutkija Tommi Kumpulainen Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden tutkimusryhmästä Seinäjoelta esittelivät ruokahävikin vähentämiseen liittyviä keinoja, kuten kouluissa toteutettavia valistuskampanjoita sekä ruoan houkuttelevuuteen vaikuttavia keinoja julkisissa ravitsemuspalveluissa. Myös muiden hankekumppaneiden asiantuntijapuheenvuorot olivat varsin mielenkiintoisia.

ECOWASTE4FOOD-hanke on saanut rahoitusta INTERREG EUROPE -ohjelmasta. Hankkeessa toteutetaan seuraavaksi alueelliset innovaatiokartoitukset, joissa kultakin alueelta tunnistetaan ruokahävikin vähentämiseen liittyviä innovaatioita ja kirjataan niitä ylös kaikille yhteneväisellä tavalla. Näin innovaatioiden tunnistaminen sekä niiden jakaminen ja käytäntöön soveltaminen on myöhemmin helpompaa. Kartoituksen tuloksia kokoonnutaan tarkastelemaan ensimmäisen kerran Iso-Britannian Exeteriin heinäkuun alussa.

Teksti: Susanna Valkama

Hankkeen kotisivut: https://www.interregeurope.eu/ecowaste4food/ 

Liiton yhteyshenkilö:

Susanna Valkama, projektikoordinaattori
susanna.valkama(at)etela-pohjanmaa.fi
puh. 040 1944 552

 

0 kommenttia
28.04.2017

Etelä-Pohjanmaan rakennetun kulttuuriympäristön seminaari

 

Tervetuloa Etelä-Pohjanmaan rakennetun kulttuuriympäristön seminaariin!

 

Aika: keskiviikko 24.5.2017 klo 12.30-15.30

Paikka: Frami B, Auditorio 3, Kampusranta 9 B, Seinäjoki

 

Etelä-Pohjanmaan maakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön inventointi on valmistumassa. Siihen liittyen Etelä-Pohjanmaan liitto järjestää seminaarin, joka käsittelee Etelä-Pohjanmaan rakennettua kulttuuriympäristöä. Seminaarissa pohditaan rakennetun kulttuuriympäristön arvoja.

Suunnittelujohtaja Antti Saartenoja kertoo maakuntakaavoituksesta ja rakennetusta kulttuuriympäristöstä. Arkkitehti Kirsti Kovanen kertoo kulttuuriympäristön arvoista ja kaavoituksesta. Rakennustutkija Sirkka-Liisa Sihvonen tuo esiin arvokkaan kulttuuriympäristön merkityksen maakuntamuseon näkökulmasta.

Lopuksi Etelä-Pohjanmaan liiton erikoisasiantuntijana toiminut Kirsi Niukko kertoo maakunnallisesti arvokkaasta rakennetusta kulttuuriympäristöstä ja sen inventoinnista Etelä-Pohjanmaalla.

Katso seminaarin koko ohjelma täältä >>

 

Ilmoittautuminen seminaariin 17.5. 2017 mennessä nettilomakkeella.

Tervetuloa!

 

Antti Saartenoja ja Timo Lakso


ETELÄ-POHJANMAAN LIITTO

0 kommenttia
27.04.2017

Ajankohtaista sote- ja maakuntauudistuksesta

Yhteinen Etelä-Pohjanmaa 2/2017 -uutiskirje on ilmestynyt. Uutiskirjeeseen voi tutustua täällä >>

Yhteinen Etelä-Pohjanmaa -uutiskirje on kooste tärkeimmistä alueellisista ja valtakunnallisista maakunta- ja sote-järjestämisuudistukseen liittyvistä uutisista, ja se on suunnattu ensisijaisesti muutoksessa mukana olevien organisaatioiden henkilöstölle mutta myös kaikille muille asiasta kiinnostuneille. Uutiskirjeen voi tilata omaan sähköpostiinsa verkkolomakkeella.

« Edelliset 10

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös