Ajankohtaista

20.03.2018

What's next - Etelä-Pohjanmaan digitaalinen tulevaisuus -seminaari Kauhajoella

Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä ja Etelä-Pohjanmaan liitto ovat mukana kansainvälisessä ERUDITE-hankkeessa, jonka päätavoitteena on ollut parantaa maaseudun ja kaupunkialueiden digitaalisia valmiuksia. Hankekumppanit järjestävät maanantaina 26.3.2018 Kauhajoella Teknologiakeskus Logistiassa hankkeen loppuseminaarin, johon kutsumme myös Teidät mukaan keskustelemaan Suupohjan ja Etelä-Pohjanmaan alueen digikehityksen tulevaisuudesta.

Seminaarissa esitellään hankkeen aikana luotu alueellinen toimintasuunnitelma sekä kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja mm. maaseudun ja hyvinvointipalvelujen digitaalisesta tulevaisuudesta. Lisäksi kuulemme mielenkiintoisen tulevaisuuspuheenvuoron kansallisesti mainetta niittäneeltä futuristi ja tietokirjailija Elina Hiltuselta.

Aika: 26.3.2018 klo 12:15 - 16:00

Paikka: Logistia-Sali, Teknologiakeskus Logistia, Teknologiapuisto 1, 61800 Kauhajoki

Käytämme päivän aikana digitaalista työkalua ajatusten ja ideoiden kirjaamiseksi, joten pyytäisimme teitä ottamaan mukaan älypuhelimenne tai tablettinne.

Ohjelma:

 • Seminaarin avaus, Linda Leinonen, Kauhajoki
 • Innovaatiotoiminnan tilannekuva ja tulevaisuustyö Etelä-Pohjanmaalla, IKEP-hanke, Miika Laurila, Etelä-Pohjanmaan liitto
 • Erudite-hankkeen toimintasuunnitelma, Hanna Meriläinen
 • Katsaus tulevaisuuteen. Mitä seuraavaksi? What’s next?, Futuristi ja tietokirjailija Elina Hiltunen
 • Kahvitauko
 • Terveysteknologia ja etälääketiede maaseudun palveluiden tulevaisuudessa, Sami Perälä, Etelä-Pohjanmaan terveysteknologiakeskus, EPTEK ry
 • Maaseudun digitalisaatio ja tulevaisuuden älykkäät kylät, Marianne Selkäinaho, Maa- ja metsätalousministeriö
 • Älykkäät ympäristöt ja palvelujen muutos, Tuomo Särkikoski, Tampereen yliopisto

 

Ilmoittautumiset osoitteesta: http://sek.suupohja.fi/seminaari torstaihin 22.3.2018 mennessä.

 

Sydämellisesti tervetuloa!

Yhteystiedot:

 

Mika Ahonen

mika.ahonen@suupohja.fi

puh. 040 683 0040

Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymä


Hanna Meriläinen

hanna.merilainen@etela-pohjanmaa.fi

puh. 0400 241813

Etelä-Pohjanmaan liitto

 

0 kommenttia
19.03.2018

Sote-maistiaisissa keskustellaan uudistuksesta ja palveluista

Seinäjoella järjestetään sote-uudistukseen ja sote-palveluihin keskittyvä, kaikille avoin keskustelutilaisuus tiistaina 3.4.2018 Apila-kirjaston lukuportaikossa klo 18.30–20.00. Teemaan haetaan vauhtia sote-kropsuilla. Kropsukahvit ovat tarjolla kirjaston kahvilassa sadalle ensimmäiselle klo 18.00 alkaen.

Keskustelussa ovat mukana valmistelujohtaja Asko Peltola, muutosjohtaja Harri Jokiranta, Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen johtoryhmän puheenjohtaja Esko Lehtimäki sekä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n erityisasiantuntija Tuula Peltoniemi. Tilaisuuden juontaa toimittaja Anssi Orrenmaa. Ennakkokysymyksiä keskusteluun voi lähettää osoitteessa www.uusiep.fi.

Tilaisuutta on mahdollista seurata myös suorana verkkolähetyksenä. Linkki lähetykseen löytyy osoitteesta www.uusiep.fi. Lisäksi lähetystä voi seurata Facebookissa Yhteinen Etelä-Pohjanmaa -sivulla. Paikan päällä käytävään keskusteluun voi lähettää kysymyksiä verkkolähetysten yhteydessä. Sosiaalisessa mediassa keskustelua aiheesta käydään aihetunnisteella #uusiep.

Tilaisuuden järjestää Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistus, Yhteinen Etelä-Pohjanmaa.

Suora linkki lähetykseen: https://luovatehdas.fi/streamfhd_sotemaistiaiset.html

0 kommenttia
19.03.2018

Tervetuloa Uutta liiketoimintaa kiertotaloudesta -seminaariin!

Uutta liiketoimintaa kiertotaloudesta -seminaari Seinäjoella 20.3.2018


Etelä-Pohjanmaan liitto ja Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy järjestävät tiistaina 20.3.2018
kiertotalousseminaarin Seinäjoella. Seminaarissa esitellään pk-yritysten kiertotaloutta
edistävän CESME-hankkeen aikana luotu Etelä-Pohjanmaan kiertotalouden
toimintasuunnitelma sekä kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja mm. muovien ja tekstiilien
kiertotalouteen liittyvästä valtakunnallisesta kehittämistoiminnasta.


Paikka: Auditorio 1, Frami B, Seinäjoki
Aika: 20.3. klo 13 alkaen

Katso seminaarin ohjelma täältä >>

Lisätietoa hankkeesta ja seminaarista antavat projektikoordinaattori Hanna Meriläinen Etelä-
Pohjanmaan liitto hanna.merilainen@etela-pohjanmaa.fi ja projektipäällikkö Virpi Palomäki
Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy virpi.palomaki@jpyp.fi.

Hankkeesta ja seminaarista tietoa myös sivuilta www.epliitto.fi/cesme.

Sydämellisesti tervetuloa!

0 kommenttia
6.03.2018

EU-uutiskirje 1/2018

Vuoden ensimmäinen EU-uutiskirje on vihdoin ulkona! Uutiskirjeessä jälleen hyvä kattaus uutisia niin maakunnasta kuin laajemmin Euroopasta.

Lue uutiskirje täältä>>

Antoisia lukuhetkiä!

0 kommenttia
28.02.2018

Avoin työtehtävä: Sote-koordinaattori

Etelä-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistukseen haetaan sote-koordinaattoria ajalle 1.5.2018–31.12.2019. Sote-koordinaattori toimii Etelä-Pohjanmaan maakuntavalmisteluun liittyvässä sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuutta valmistelevassa tiimissä. Koordinaattorin tehtäviin kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkon valmistelutehtävät, palvelustrategian ja palvelulupauksen valmistelu sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuuden valmistelu.

Tehtävään valittavalta edellytetään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa sekä kokemusta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja palvelurakenteen strategisesta kehittämisestä. Hakijalta toivotaan lisäksi kokemusta hyvinvoinnin edistämistyöstä ja yhteistyöstä eri toimijoiden kanssa.

Tehtävä tulee ottaa vastaan mahdollisimman pian. Hakija voi esittää oman palkkatoiveensa. Valitun on ennen tehtävän vastaanottamista toimitettava hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan. Tehtävään valitun osalta noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa.

Valmistelujohtajalle osoitetut kirjalliset hakemukset on toimitettava ke 14.3.2018 klo 15.00 mennessä sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo@etela-pohjanmaa.fi tai postitse osoitteella Etelä-Pohjanmaan liitto/kirjaamo, PL 109, 60100 SEINÄJOKI. Hakemusasiakirjoja ei palauteta.

Lisätietoja:

Asko Peltola, valmistelujohtaja, puh. 0400 590 123
Harri Jokiranta, muutosjohtaja, puh. 040 7748 402

www.uusiep.fi

 

 

21.02.2018

Pro Etelä-Pohjanmaa -uutiskirje on ulkona!

Vuoden ensimmäinen Pro Etelä-Pohjanmaa -uutiskirje on ilmestynyt! Tutustu juttujen kautta mm. uuteen maakuntainsinööriimme ja hankkeiden aikaansaannoksiin sekä Suomi 100 -juhlavuoden antiin.

Lue vuoden ensimmäinen Pro Etelä-Pohjanmaa 1/2018 täällä >>

Kaikki uutiskirjeet löytyvät täältä >>

Etelä-Pohjamaan liiton uutiskirjeen voit tilata täältä >>

 

0 kommenttia
20.02.2018

Suunnistusharrastus siivitti Palomäen maanmittausinsinöörin uralle

Etelä-Pohjanmaan liiton tuore maakuntainsinööri Jani Palomäki odottaa, että hän pääsee edesauttamaan maakunnalle tärkeitä aluesuunnittelun hankkeita, kuten Päärata Plus -raideliikennehanketta.

Etelä-Pohjanmaan liitossa maakuntainsinöörin virassa aloittanut Jani Palomäki on kiertänyt Suomen päästä päähän – kirjaimellisesti. Kurikasta kotoisin oleva Palomäki opiskeli ensin diplomi-insinööriksi Espoon Otaniemessä. Toimittuaan muutaman vuoden assistenttina silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa hakeutui hän töihin Maanmittauslaitoksen Rovaniemen toimipisteeseen. Vuonna 2010 hän sai siirron takaisin lakeuksille Seinäjoelle. Työnantaja ja tehtävät säilyivät samana, mutta toimipiste vain vaihtui.

Maasto on ollut Palomäelle aina luonteva ja mielenkiintoinen paikka. Nuorempana hän harrasti aktiivisesti suunnistusta, ja uskoo sen vaikuttaneen myös uravalintaan.

– Olin yläasteella TET-harjoittelussa Maanmittauslaitoksella Kurikassa, ja siellä oikeastaan varmistui, että tämä on se minun juttuni, Palomäki kertoo.

Näkökulman vaihto

Kun Palomäelle avautui viime vuonna mahdollisuus vaihtaa hieman näkökulmaa, aloitti hän työskentelyn määräaikaisena toimitusinsinöörinä Seinäjoen kaupungilla. Sieltä polku toi miehen Etelä-Pohjanmaan liiton maakuntainsinööriksi tämän vuoden alusta.

– Maanmittauslaitos tulee mukaan infrarakentamishankkeisiin vasta niiden loppupuolella, sitten kun on tarvetta mittauksille ja lunastuksille. Kaavoituspuolella pääsen mukaan jo alkuvaiheessa, kun kaavaa aletaan vasta suunnitella. Lisäksi liitossa pääsen mukaan koko maakunnan enkä vain yhden kunnan aluesuunnitteluun, Palomäki sanoo.

Edunvalvontaa ja suunnittelua

Liitossa Palomäen tehtäväkenttään kuuluvat mm. liikenne- ja liikenneverkkoasiat, kaavalausuntojen antaminen sekä edunvalvonta ja aluesuunnittelu. Ensi töikseen hän on tarttunut maakunnalliseen laajakaistahankkeeseen, jossa yritetään vauhdittaa etenkin haja-asutusalueiden nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamista julkisella tuella.

Työtehtävien alkuun häntä on opastanut Etelä-Pohjanmaan liiton pitkäaikainen maakuntainsinööri Jorma Ollila, joka siirtyi eläkkeelle helmikuun alussa.

– Jormalla on vankka kokemus ja näkemys maakunnan aluesuunnittelun kannalta tärkeistä asioista, joten olen saanut kirjata asioita muistivihkooni kynä sauhuten, Palomäki sanoo.

Työ palkitsee vasta vuosien päästä

Maakuntakaavoitus ja liikennejärjestelmien sekä muun infran suunnittelu on pitkäjänteistä työtä, joka kantaa hedelmää yleensä vasta pitkän ajan jälkeen.

– Tässä työssä on totuttava siihen, että nopeita tuloksia on turha odottaa. Itseä voi taputtaa olalle hyvin tehdystä työstä joskus vasta vuosienkin päästä, hän toteaa.

Maakuntainsinöörin työ tuo Palomäelle myös uusia henkilökohtaisia haasteita. Tähän asti hän on toiminut virkamiehenä valtiolla, missä työssä on pitänyt olla varovainen kannanotoissaan eikä ollut hyödyllistä tuoda omia näkemyksiä esiin. Nyt työssä on suuressa roolissa vaikuttaminen ja verkostoituminen, joka vaatii rohkeampaa ja näkökulmallisempaa otetta. Supliikkina miehenä Palomäki on kuitenkin varma, että uusi viitta sopii hyvin hänen hartioilleen.

– Neuvottelutilanne on samanlainen kuin ennenkin, mutta istun pöydässä nyt vain toisessa roolissa. Maakunnilla ja kunnilla on aluesuunnittelussa paljon yhteisiä intressejä, joten uskon, että yhteistyö tulee sujumaan hyvässä hengessä, hän huomauttaa.

 

Teksti ja kuva: Annika Pollari

0 kommenttia
20.02.2018

Millainen oli Suomi 100 -juhlavuosi Etelä-Pohjanmaalla?

Kuva: Katariina Vestergård/ Seinäjoen kaupunki

Suomi 100 -juhlavuotta vietettiin joka niemessä ja notkelmassa myös Etelä-Pohjanmaalla

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia vietettiin viime vuonna antaumuksella myös Etelä-Pohjanmaalla. Viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan hyväksyttyjä hankkeita oli maakunnassa yhteensä 286 kappaletta. Todellisuudessa erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia oli moninkertainen määrä, koska monessa hankkeessa oli useita erillisiä tilaisuuksia.

– Suomen juhlavuosi oli monipuolinen ja rikas, erilaisia elämyksiä, tapahtumia ja hankkeita täynnä. Maakunnassamme tapahtui vuoden aikana paljon. Juhlavuoden tilaisuuksia oli tarjolla kaikille: lapsille, nuorille, ikäihmisille, naisille ja miehille sekä erityisryhmille. Juhlavuoden tilaisuuksia järjestettiin kaikissa eteläpohjalaisissa kunnissa ja kaupungeissa, kertoo Suomi 100 -aluekoordinaattori Tuija Ahola Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Itse ideoitujen hankkeiden lisäksi maakunnassa toteutettiin lukuisia valtakunnallisia hankkeita. Koko Suomen kattavia hankkeita oli juhlavuoden aikana yhteensä 1 143.

Ohjelmatyöhön Etelä-Pohjanmaalla käytettiin Etelä-Pohjanmaan liiton talousarviomäärärahaa vuosina 2016–2017 yhteensä 90 000 euroa, ja valtionavustusta toiset 90 000 euroa, yhteensä siis 180 000 euroa. Tämä raha jaettiin maakunnan Suomi 100 -hankkeille aluetukena. Aluetukea maakunnassa sai 66 hanketta. Aluetukien summa vaihteli 500–15 000 euron välillä.

Mannerheim-ooppera ja sen nimiroolia esittävä Waltteri Torikka valloittivat niin yleisön kuin kriitikoiden sydämet viime kesänä Ilmajoen musikkijuhlilla. Ooppera saa jatkoa tulevana kesänä. Kuva: Jussi Niukkala

Moninainen juhlavuosi maakunnassa

Suomi 100 -juhlavuosi oli täynnä sisällöltään hyvin erilaista ohjelmaa: teatteria, musiikkia, tanssia, näyttelyitä, moninaisia tapahtumia, seminaareja, kilpailuja, elokuvia, urheilua ja liikuntaa, retkeilyä, opastuksia ja muotinäytöksiä. Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin kirjoja, kalentereita, videoita, levyjä ja lehtiä. Pystytettiin muistomerkkejä ja kunnostettiin sankarihautoja. Valmistettiin monia tuotteita, niin virallisia kuin epävirallisia. Kudottiin Suomi 100 -villasukkia sekä sukkia veteraaneille ja vauvoille. Syötiin yhdessä erilaisissa seurueissa ja pöydissä, saunottiin sadoissa saunoissa ja pukeuduttiin sinivalkoisiin. Esiin nostettiin kansalliskoiramme Suomen pystykorva ja Suomen hevonen. Esille tuotiin kansallisia ja paikallisia merkkihenkilöitä, paikkoja ja rakennuksia sekä kulttuuriperintöä. Juhlavuosi oli täynnä hyväntekeväisyyttä, hyviä tekoja, lahjoja ja päätöksiä.

– Olen iloinen siitä, että Suomi 100 -juhlavuodesta tuli näin moninainen Etelä-Pohjanmaalla. Se kosketti ihmisten arkea ja juhlaa. Suomen 100-vuotista historiaa tarkasteltiin monesta eri näkökulmasta esimerkiksi lapsen silmin, naisen kokemuksena, suomalaisen sotilaan kokemuksena, vanhuksen tai vaikkapa muistisairaan silmin, Ahola toteaa.


Mummo kutoo - lampaasta villasukaksi -hankkeen aktiiviset naiset kutoivat Suomi 100 -villasukkia ja kertoivat langantekemisen perinteestä sotaveteraanien ja heidän puolisoidensa hyväksi. Kuva: Annika Pollari

– Juhlavuosi ei ollut pelkkää historiaa, siinä huomioitiin myös tämä hetki ja tulevaisuus. Juhlavuosi oli huippuvuosi. Suurimmat kiitokset kuuluvat niille sadoille vapaaehtoisille, jotka olivat mukana tekemässä ja juhlimassa ikimuistoista Suomi 100 -juhlavuotta Etelä-Pohjanmaalla, Ahola kiittelee.

Mies - Tanssipidot -esityksessä lapualaiset näyttivät, kuinka mies tanssii! Video: Mies - Tanssipidot

0 kommenttia
20.02.2018

Uusi elintarvikelaboratorio SeAMKille

Karri Kallio luotsaa kahta SeAMKin hanketta, joilla rakennetaan uusi elintarvikelaboratorio moderneine tiloineen ja laitteineen. Yhtä tärkeää on myös lisätä yhteistyötä alan yritysten kanssa mm. TKI-toiminnassa.

 

Seinäjoen ammattikorkeakoululle kehitetään uutta elintarvikelaboratiota EAKR-rahoituksen turvin. Frami Food Labista tulee paitsi oppimis- ja tuotantoympäristö ruoka-alan opiskelijoille myös kokeilualusta maakunnan yrityksille.

Frami Food Lab -hankkeiden projektipäällikkö, bio- ja elintarviketekniikkaa opiskeleva Karri Kallio on innoissaan uudesta laboratoriosta sekä sen tuomista yhteistyömahdollisuuksista yritysten kanssa.

– Hankkeet mahdollistavat sen, mitä olen jo kauan odottanut. Me opiskelijat pääsemme toteuttamaan yhteistyöhankkeita alan yritysten kanssa. On hienoa päästä toteuttamaan samalla myös omia unelmiaan, Kallio toteaa.

Kaksi vuotta kestävien investointi- ja kehittämishankkeiden tavoitteena on luoda Framin alueelle koko ruokaketjun opetusta ja TKI-toimintaa tukeva uusi ruokalaboratoriokonsepti Frami Food Lab. Hankkeet edistävät koulutuksen ja työelämän yhteistyötä hyödyntämällä moderneja oppimismenetelmiä ja -ympäristöjä.

Ristiinoppimista ja itsensä haastamista

Elintarvikelaboratorion modernit tilat uusine laitteineen ja tuotantoympäristöineen aukaisevat myös SeAMKin opiskelijoille uusia oppimismahdollisuuksia.

– Food Lab mahdollistaa eri alojen välistä ristiinoppimista ihan uudella tavalla. Niin insinöörit, agrologit kuin restonomitkin pääsevät kehittämään ja testaamaan uutta yhdessä. On kyseessä sitten vaikkapa uusi ruoka-annos tai kokonaan uusi tuote, Kallio lisää.

Hän toivoo, että erilaiset yhteistyöhankkeet ruoka- ja elintarvikealan yritysten kanssa lisääntyisivät, sillä Food Labissa voidaan suunnitella ja testata uusia tuotteita ja säästää samalla yritysten omia resursseja.

– Olen ollut jo yhteyksissä useaan alan yritykseen maakunnassa, ja kiinnostusta yhteistyöhön on. Toivomme pääsevämme buustaamaan erityisesti alan pk-yrityksiä, joilla ei ole resursseja omaan tuotekehitykseen ja testaukseen, sanoo Kallio.

 

Uusi Frami Food Lab rakentuu nykyisen kampuskirjaston tiloihin A-rakennuksessa. Muuttamaan päästää toivottavasti alkuvuodesta 2019.

Tilasuunnittelua ja yhteistyön rakentamista

Kallion vetämien Frami Food Lab -kehittämis- ja investointihankkeiden tavoitteena on lisätä yhteistyötä alan yritysten kanssa ja ylipäätään palvella maakunnalle tärkeän ruokaklusterin toimijoita paremmin.

Ensin on kuitenkin rakennettava itse laboratorio, jonka tilasuunnittelun ja piirustusten parissa Kallio on jo aloittanut. Paketista tulee työläs, koska muun muassa puhtaanapito- ja tuotantotilojen suunnittelussa on noudatettava tarkasti lainsäädäntöä. Myös laitehankinnat on mietittävä tarkasti, jotta ne palvelisivat mahdollisimman hyvin eri alan opiskelijoita ja etenkin elintarvikealan tuotekehitystä ja tuotantoa.

Jos kaikki menee nappiin, niin kampuskirjaston nykyisiin tiloihin rakennettavan uuden laboratorion avajaisia voidaan viettää alkuvuodesta 2019.

Hankebyrokratia ei pelota

Hankemaailma on Kalliolle tuttu, mutta hän ei ole aikaisemmin vetänyt isompaa hanketta. Byrokratia ei Kalliota kuitenkaan hirvitä, sillä SeAMKissa on pitkä kokemus hankkeista ja hän uskoo tarvittaessa avun löytyvän läheltä.

– Sitä olen kyllä miettinyt, entä jos emme huolellisesti tehdyistä hankehakemuksista ja suunnittelusta huolimatta saavutakaan tavoitteita? Kaksi vuotta on kuitenkin aika pitkä aika. Tilanteet elävät ja kaikkea yllättävää voi matkan varrella tapahtua. Luottavaisin mielin lähden kuitenkin hankkeita vetämään, hän kertoo.

Molemmat Frami Food Lab -ruokalaboratoriokonseptiin liittyvät investointi- ja kehittämishankkeet osarahoitetaan EAKR-rahoituksen Kestävää kasvua ja työtä 2014 ̶ 2020 -ohjelmasta. Hankkeet toteutetaan 1.1.2018–31.12.2019 välisenä aikana. Investointihankkeen kokonaisbudjetti on 78 200 euroa ja kehittämishankkeen 174 200 euroa.

 

EAKR-RAHOITUSHAKU ON AUKI 5.3. SAAKKA!

 • Pirkanmaan liitossa on 5.3.2018 mennessä haettavana Etelä-Pohjanmaan alueellisesta rahoituskehyksestä EAKR-rahoitusta noin 1 000 000 €.
 • Hankehaun tavoitteena on rahoittaa hankkeet, jotka parhaiten toteuttavat rakennerahasto-ohjelman tavoitteita ja Etelä-Pohjanmaan maakuntastrategiaa sekä tuottavat uusia ratkaisuja ja pysyviä vaikutuksia.
 • Tässä haussa huomioidaan rakennerahasto-ohjelman toimintalinjan 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen erityistavoitteisiin:
  • 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
  • 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen ja
  • 3.2. Uudistuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

kohdentuvat hakemukset. Erityisesti toivotaan hakemuksia erityistavoitteeseen 3.2.

Lisätietoa löytyy osoitteesta www.epliitto.fi/eakr.

 

Teksti ja kuvat: Annika Pollari

 

0 kommenttia
20.02.2018

EU-tietokeskus mukana Opinlakeus-messuilla

Etelä- Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksella oli oma esittelypiste Seinäjoki Areenalla järjestetyillä Opinlakeus-messuilla 17.–18.1.2018. EU-tiedotuksesta vastasivat liiton kansainvälistymisen tehtäväalueen projektikoordinaattori Hanna Meriläinen ja työharjoittelija Mikael Vainio. Opinlakeus-messuilla rohkaisimme maakunnan yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevia nuoria tarttumaan EU:n tukemiin kansainvälisen liikkuvuuden mahdollisuuksiin. Jaoimme nuorille informaatiota Erasmus+-ohjelman tarjoamista mahdollisuuksista lähteä opiskelijavaihtoon, työharjoitteluun, vapaaehtoistyöhön tai nuorisoleireille johonkin toiseen EU-maahan.

Erasmus+-ohjelma ja sitä edeltäneet EU:n liikkuvuusohjelmat ovat tukeneet merkittävästi Etelä-Pohjanmaan oppilaitosten kansainvälistymistä. Esimerkiksi vuodesta 1992 lähtien yli 1200 Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijaa on suorittanut opiskelu- tai harjoitteluvaihdon ulkomailla EU:n liikkuvuusohjelmien kautta. Erasmus+-ohjelma edistää myös yhteiskunnallista tasa-arvoa, sillä se tarjoaa kaikille nuorille mahdollisuuden hankkia kansainvälistä kokemusta heidän sosio-ekonomisesta taustastaan huolimatta.

Projektikoordinaattori Hanna Meriläinen ja työharjoittelija Mikael Vainio jakoivat EU-tietoutta liiton EU-tietokeskuksen esittelypisteellä Opinlakeus-messuilla.

Kysely nuorten kansainvälistymissuunnitelmista

Järjestimme EU-tiedotuspisteellä nuorille lyhyen kyselyn, jossa kartoitimme nuorten kiinnostusta osallistua esimerkiksi opiskelijavaihtoon tai työharjoitteluun ulkomailla. Lisäksi kyselyssä tiedustelimme, millaiset kohdemaat Euroopassa tuntuvat nuorista vetovoimaisilta työ- tai opiskeluympäristöiltä ja millaisista kansainväliseen liikkuvuuteen kytkeytyvistä aihepiireistä nuoret olisivat kaivanneet lisää informaatiota. Kyselyyn vastasi 66 nuorta.

Matkailu ulkomailla kiinnosti kyselyyn vastanneita nuoria selvästi, sillä jopa yli 80 % vastaajista ilmoitti haaveilevansa ulkomaille matkustamisesta. Ulkomailla opiskelu ja työskentely herättivät myös vahvaa kiinnostusta nuorten keskuudessa.  Noin 59 % vastanneista nuorista ilmaisi kiinnostuksensa vaihto-opiskeluun lähtöä kohtaan, kun taas noin puolet vastaajista ilmoitti olevansa kiinnostunut ulkomailla työskentelystä ja toisaalta myös lyhytaikaisemman työharjoittelujakson suorittamisesta ulkomailla. Kansainvälistä opiskelu-, työ- ja harjoittelukokemusta arvostetaan työmarkkinoilla, ja nuoret hakevat tällaisista mahdollisuuksista mahdollisesti nostetta tulevalle työuralleen.  

Vähiten kiinnostusta kyselyssä herättivät kansainväliset nuorisoleirit (33 % vastaajista oli kiinnostunut) ja ulkomailla suoritettava vapaaehtoistyö (30 % vastaajista oli kiinnostunut). Etelä-Pohjanmaalla kuntien nuorisotoimet ja paikalliset Leader-ryhmät ovat kuitenkin aktiivisia toimijoita Erasmus+-ohjelman alaisissa Youth in Action -nuorisovaihtohankkeissa. Lisäksi esimerkiksi Seinäjoen, Kauhavan ja Lapuan nuorisotoimet voivat avustaa nuoria Erasmus+-ohjelman alaisen Eurooppalaisen Vapaaehtoispalvelun työpaikkojen järjestämisessä. Kansainväliset nuorisoleirit ja vapaaehtoistyömahdollisuudet houkuttelevat kenties erityisesti nuoria, jotka eivät ole vielä korkeakouluopiskelijoita. He hakevat mahdollisesti matalan kynnyksen kansainvälistä työkokemusta, kokemuksia monikulttuurisesta toimintaympäristöstä ja laajempaa yhteisöllisyyttä, joka ei rajoitu kansallisiin rajoihin.  

Kyselyssä Iso-Britannia, Saksa, Espanja ja Ranska muodostivat suosituimmat kohdemaat, jonne nuoret mielellään muuttaisivat työn tai opintojen perässä. Pienimuotoisen kyselyn tulos heijastaa yleistä trendiä Suomessa, jossa Iso-Britannia on suosittu sekä vaihto-opiskelumaana että opiskelumaana ulkomaista tutkintoa suorittaville suomalaisille. Ison-Britannian päätös erota Euroopan unionista voi kuitenkin synnyttää haasteita Suomen ja Ison-Britannian väliselle opiskelijaliikkuvuudelle ainakin lyhyellä aikavälillä. Suomalaisten tutkinto-opiskelijoiden lukukausimaksut Isossa-Britanniassa ovat vaarassa nousta. Brexit merkitsee myös Ison-Britannian eroa Erasmus+-ohjelman piiristä, mutta toisaalta Iso-Britannia voi neuvotella osallistumisestaan Erasmus+-ohjelmaan EU:n ulkopuolisen maan statuksella mm. Norjan, Islannin ja Sveitsin tavoin. Kysely kuitenkin osoittaa, että nuorille Iso-Britannia on edelleen vahva ja erottamaton osa eurooppalaista yhteisöä, vaikka Iso-Britannia ei enää olisikaan EU-jäsenmaa. Teksti: Mikael Vainio

Kuvat: Annika Pollari

0 kommenttia
« Edelliset 10

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös