Ajankohtaista

15.08.2017

Suomi 100: Yhdessä-viikonloppuna satoja tapahtumia

Suomen juhlavuotta vietetään sadoin tapahtumin Yhdessä-viikonloppuna 25.–27.8.

 

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema yhdessä on synnyttänyt suomalaisissa ennennäkemättömän innostuksen yhteiseen tekemiseen. Yhdessä-viikonloppuna 25.–27.8. Suomessa ja maailmalla on luvassa useita satoja Suomi 100 -tapahtumia, jotka suomalaiset ja Suomen ystävät ovat yhdessä rakentaneet toinen toisilleen. Yhdessä-viikonloppuna suomalaisten toivotaan olevan mahdollisimman paljon yhdessä.

Yhdessä-viikonlopusta käynnistyy juhlavuoden elämyksellinen syksy kohti satavuotiaan syntymäpäivää joulukuussa. Viikonlopusta on myös 100 päivää sataan eli se aloittaa 100 päivän jakson itsenäisyyspäivään.

− Osa Yhdessä-viikonlopun tapahtumista on erityisesti tähän ajankohtaan suunniteltuja, osa vuosittain toistuvia, mutta tällä kertaa Suomi 100 -teemalla toteutettavia, kertoo Etelä-Pohjanmaan liiton Suomi 100 -aluekoordinaattori Tuija Ahola.

Koko Suomen kattavia tempauksia

Kukaan ei syö yksin, kun Suomi juhlii Maailman suurimpia kyläjuhlia. Maailman suurimmat kyläjuhlat ovat koko maan halki levittäytyvä tapahtuma, jossa sadat tekijät ympäri Suomea luovat oman näköisiään kyläjuhlia. Luvassa on pieniä paikallisia ja suuria valtakunnallisia tapahtumia: kansallispuistoissa, taivaan alla, varuskunnissa, kouluissa ja ravintoloissa.

− Jokainen voi järjestää juhlat itse tai yhdessä jonkun kanssa tai nauttia jo valmiiksi katetusta pöydästä, vinkkaa Ahola.

Valtakunnallisesti näkyvimpiä on Suomen Luonnon päivä lauantaina 26. elokuuta, jolloin koko maassa liputetaan ensi kertaa Suomen luonnolle ja kaikissa Suomen kansallispuistoissa kajahtaa kuorolaulu. Suomen Luonnon päivänä vietetään myös Marttojen valtakunnallista sienipäivää. Päivän aikana koulutetut sienineuvojat tutustuttavat kansalaisia ruokasieniin, näköislajeihin ja myrkkysieniin sekä antavat vinkkejä sieniruokien valmistamiseen sekä sienien säilöntään. Marttojen sienipäivä järjestetään ainakin Seinäjoella.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) juhlistaa Suomen 100 -vuotista itsenäisyyttä ILMI 2017 -yhteisharjoituksilla, joihin odotetaan osallistuvan yli 1 000 koulutettua vapaaehtoista. Harjoituksia järjestetään ympäri Suomen mm. Kauhavalla, Oulussa, Saariselällä ja Tampereella. Harjoituksien aiheina ovat mm. kadonneiden etsintä, evakuointi, ensihuolto ja viestitoiminta.

Lukuisia paikallisia tapahtumia

Myös Etelä-Pohjanmaalla on tarjolla lukuisia pienempiä ja isompia tapahtumia Yhdessä-viikonloppuna.

Luonnon päivää vietetään myös Lapualla, jolloin Simpsiöllä voi kuulla kuorojen laulua ja samalla paistaa makkaraa tai askarrella vaikka käpylehmiä. Illan hämärtyessä bongataan lepakoita.

Isonkyrön Lehmäjoella syödään yhdessä ja kokoonnutaan yhteiselle peltopiknikille lauantaina.

Törnävän museoalueella Seinäjoella järjestetään Yhdessä-viikonloppuna perinteiset Östermyra-päivät. Ohjelmassa on mm. museon avoimet ovet, historiaan innostavaa työpajatoimintaa sekä opastettuja kierroksia museoalueella.

Lappajärvellä juhlitaan lauantaina puolestaan venetsialaisia eli mökkikauden päättäjäisiä Suomi 100 -teemalla. Päivän aikana on luvassa mm. takaperinjuoksun 100 metrin SM-kisat, lastennäytelmä, yhteislaulua, taidetyöpajoja, sata saunaa ja ilotulitus.

Teuvalla on lauantaina Lauri Ingmanin syntymäpaikan muistokiven paljastus ja Ingman-seminaari. Lauri Ingman oli itsenäisen Suomen ensimmäisen pääministeri, ja 30-luvulla hän toimi myös arkkipiispana.

 Yhdessä-viikonlopun ohjelmatietoa on koottu osoitteeseen http://suomifinland100.fi/yhdessa-viikonloppu/.

Alueellisia tapahtumia löytyy Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenterista osoitteesta www.epkalenteri.fi.

0 kommenttia
4.08.2017

Avoin työtehtävä: Kansainvälisten asioiden päällikön sijainen

Etelä-Pohjanmaan liitto hakee ajalle 1.10.2017 - 31.3.2018 kansainvälisten asioiden päällikön sijaista

Kansainvälisten asioiden päällikön tehtäviin kuuluvat kansainvälisten hankkeiden edistäminen sekä niihin liittyvä suunnittelu ja toteutus maakunnan toimijoiden kanssa, kansainvälisestä hankerahoituksesta tiedottaminen, nykyisten ja uusien verkostojen toimintaan osallistuminen sekä alueella toimivien organisaatioiden aktivoiminen kansainväliseen yhteistyöhön. Tehtäviin sisältyy myös alue- ja järjestöyhteistyöhön osallistumista sekä kansainvälisen toiminnan suunnittelua. Kansainvälisten asioiden päällikkö toimii työparina tehtäväalueen johtajan kanssa.

Tehtävään valittavalta edellytetään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, kokemusta kansainvälisten hankkeiden toteuttamisesta, EU-rahoituksen erinomaista osaamista, Etelä-Pohjanmaan maakuntastrategian, älykkään erikoistumisen strategian ja kansainvälistymisen toimintaohjelman kehittämistavoitteiden tuntemusta sekä kokemusta kansallisten ja kansainvälisten sidosryhmien toiminnasta. Hyvät vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot sekä innostunut kehittämisote ovat hakijalle eduksi. Tehtävän hoitaminen edellyttää matkustusvalmiutta sekä hyvää englannin kielen ja vähintään tyydyttävää ruotsin kielen taitoa. Muu kielitaito luetaan hakijalle eduksi.

Palkkaus on KVTES:n mukainen ja määräytyy kokemuksen ja koulutuksen perusteella. Tehtävä tulee ottaa vastaan mahdollisimman pian. Valitun on ennen tehtävän vastaanottamista toimitettava hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan. Tehtävään valitun osalta noudatetaan kolmen kuukauden koeaikaa.

Tehtävä jatkuu mahdollisesti sijaisuuden päättymisen jälkeen vakinaisena toimena.

Maakuntajohtajalle osoitetut kirjalliset hakemukset on toimitettava 18.8.2017 klo 15.00 mennessä sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo@etela-pohjanmaa.fi tai postitse osoitteella Etelä-Pohjanmaan liitto/kirjaamo, PL 109, 60100 SEINÄJOKI. Hakemusasiakirjoja ei palauteta.

 

Lisätietoja: Jaakko Hallila, kansainvälisten asioiden päällikkö, puh.040 356 5630 tai Marjatta Eväsoja, kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja, puh. 040 529 6046.

 

Etelä-Pohjanmaan liitto on 17 kunnan muodostama kuntayhtymä, jonka lakisääteisiin tehtäviin kuuluvat aluekehittäminen ja maakuntasuunnittelu. Liitto hoitaa vapaaehtoisina tehtävinään myös maakunnallisia kulttuuri-, koulutus- ja kansainvälistymisasioita. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan liitto toimii rahoittajaviranomaisena sekä toteuttaa ja hallinnoi maakunnallisia ja kansainvälisiä kehittämishankkeita.

7.07.2017

Lausuntopyyntö Natura-arvioinnista

Lausuntopyyntö Etelä-Pohjanmaan III vaihemaakuntakaavan Natura-arvioinnista

Etelä-Pohjanmaan liitto on laatinut luonnonsuojelulain 65 §:n mukaisen Natura-arvioinnin 3. vaihemaakuntakaavan kaavaluonnoksesta koskien turvetuotantoon soveltuvien alueiden vaikutuksia. Arviointi koskee Natura-alueita Lapväärtinjokilaakso, Ähtävänjoki, Nättypii, Ison Koirajärven harju ja Larvanneva.

Etelä-Pohjanmaan liitto pyytää arvioinnista lausuntoa niiltä tahoilta, joiden hallinnassa alueet ovat. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta virallisessa lehdessä. Kuulemisaika on 14.7.2017-13.1.2018.

Lausunto tulee toimittaa Etelä-Pohjanmaan liittoon viimeistään 13.1.2018 osoitteella PL 109, 60101 Seinäjoki tai sähköisesti osoitteeseen kirjaamo@etela-pohjanmaa.fi.

Kuulemisen asiakirjat ovat virallisesti nähtävissä Etelä-Pohjanmaan maakuntaliitossa sekä www-osoitteessa http://www.epliitto.fi/vaihemaakuntakaava_iii

 

Lisätietoa:

Suunnittelujohtaja Antti Saartenoja
puh. 050 347 9845
antti.saartenoja@etela-pohjanmaa.fi

 

Hallintolain 62 §:n mukainen yleistiedoksianto

0 kommenttia
5.07.2017

Tiedote sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä Etelä-Pohjanmaalla

Maan hallitus päätti 5.7.2017, että sote- ja maakuntauudistuksen voimaantuloa lykätään vuodella. Uudet maakunnat aloittavat toimintansa vuoden 2020 alussa. Samalla myös maakuntavaalit siirtyvät tammikuulta ensi vuoden lokakuulle.

Aikataulun lykkääntyminen antaa mahdollisuuden rauhallisempaan valmisteluun, mikä on tervetullutta. Uusi Etelä-Pohjanmaa saa aloittaa toimintansa vakaammalta pohjalta. Myös henkilöstön asemaa ja muutoksia pystytään nyt selvittämään paremmin kuin aiemmassa aikataulussa.

Päätösten tultua vasta äskettäin julkisiksi on vielä mahdotonta sanoa, miten ne vaikuttavat maakunnassamme tapahtuvaan valmisteluun. Valmistelukoneisto oli viritetty sen mukaisesti, että kaikki on kunnossa 1.1.2019. Nyt saatiin yllättäen vuosi ”lisäaikaa”.

Koska heinäkuu on joka tapauksessa suurimmalle osalle meistä lomakuukausi, maakunnallisia päätöksiä valmisteluun tulevista muutoksista ei tämän kuun aikana tehtäne. Elokuulla Etelä-Pohjanmaan vastuuvalmistelutehtäviin valitut sekä eri päätöksentekoelimet kokoontuvat rauhassa pohtimaan uutta tilannetta.

Oman käsitykseni mukaan tavoite maakunnassa on sama kuin ennenkin: entistä elinvoimaisempi ja toimivampi Etelä-Pohjanmaa. Valmistelutahdin rauhoittuminen lienee meille kaikille tervetullutta, vaikkakin se tässä muutosvaiheessa vaatii pohdintaa ja ehkä kipuilujakin. Jos ja kun tekemisen meininki ja yhteinen tahto pysyvät yhtä lujina kuin tähänkin asti, tuloksena on entistä varmemmin priimaa - tai ainakin tavallista parempaa.

 

Lisätietoja: Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelujohtaja ja maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. 0400 590 123, s-posti: etunimi.sukunimi@etela.pohjanmaa.fi

 

 

0 kommenttia
4.07.2017

EU-uutiskirje 3/2017

Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskuksen vuoden kolmas uutiskirje on nyt julkaistu. Uutiskirjeeseen on koottu tuhti paketti tietoa sekä EU:n että maakunnan ajankohtaisista asioista. Erityistarkastelussa tällä kertaa ovat Euroopan komission laatimat Euroopan tulevaisuutta koskevat pohdinta-asiakirjat. Maakunnan tasollakin on kuluneina kuukaisina ollut vilskettä positiivisine hankeuutisineen ja vilkkainen tapahtumineen.

Uutiskirje on kokonaisuudessaan luettavissa täältä.

Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus toivottaa lukijoilleen antoisia lukuhetkiä ja aurinkoista kesää!

 

0 kommenttia
29.06.2017

Liiton toimisto suljettu 10.-30.7.2017

Etelä-Pohjanmaan liiton toimisto on suljettu 10.-30.7.2017 välisen ajan.


Toivotamme yhteistyökumppaneillemme hyvää kesää!

0 kommenttia
28.06.2017

Tiedotustapaaminen Botnia-Atlantica-ohjelmaan hakeville

SEURAAVA TIEDOTUSTAPAAMINEN BOTNIA-ATLANTICA-OHJELMAAN HAKEVILLE 30.8.2017 SEINÄJOELLA

FRAMI, Tiedekatu 2, 60320 Seinäjoki (Kartta)

Hakijoille suunnattu tiedotustapaaminen syksyn hakukierrosta (1. elokuuta – 13. syyskuuta 2017) varten. Ilmoittaudu viimeistään 22. elokuuta, mutta mielellään niin pian kun mahdollista.

Ilmoittaudu tästä!

Tervetuloa tapaamiseen!

 

OHJELMALUONNOS

09.30 Kahvi

10.00 Tervetuloa

10.15 Mistä hyvän BA-hankkeen tunnistaa?

11.00 Kustannusten ja vastinrahoituksen budjetointi

11.30 Miten hankkeet arvioidaan?

12.00 Vegetaarinen Lounas

13.00 Hakemuksen täyttäminen

13.30 Käsittelijätapaamiset

0 kommenttia
22.06.2017

Asko Peltola Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelujohtajaksi

Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen poliittinen johtoryhmä päätti valita 22.6.2016 järjestetyssä kokouksessaan Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelujohtajaksi maakuntajohtaja Asko Peltolan Etelä-Pohjanmaan liitosta. Tehtävää haki määräaikaan mennessä viisi henkilöä.

Valmistelujohtaja aloittaa tehtävässään 1.8.2017. Hän johtaa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua ja toimii vastuuvalmistelijoiden työnjohdollisena esimiehenä. Valmistelujohtajan ehdotetaan jatkavan uuden Etelä-Pohjanmaan va. maakuntajohtajana varsinaisen maakuntajohtajan valintaan asti.

Yhteistyö valmistelun kivijalkana

Vaikka väliaikaishallinnon vaiheeseen siirryttäessä tullaan uudistusta valmistelleiden työryhmien rakennetta keventämään, näkee Peltola, että hyvä yhteistyö on jatkossakin avainasemassa.

– Valmistelua on jatkettava laajassa yhteistyössä, kuten tähänkin asti. Maakunnassa on paljon erinomaista asiantuntemusta, joka on valjastettava täysimääräisesti mukaan valmistelutyöhön, Peltola sanoo.

Uusi valmistelujohtaja korostaa myös muutoksessa mukana olevien organisaatioiden henkilöstön osallistamisen tärkeyttä. Uudistus koskee lähes 10 000 henkilöä Etelä-Pohjanmaalla, ja Peltolan mukaan on tärkeää pitää henkilöstö tiiviisti mukana valmistelussa. Hän näkee tärkeänä myös kuntien roolin.

– On oleellista ylläpitää hyvät yhteistyösuhteet kuntiin sekä jatkovalmistelun aikana että uudessa maakunnassa.

Uudistusta tehdään asukkaille

Uudistuksen valmistelun aikataulu on tiukka, mutta yhdeksi tärkeäksi virstanpylvääksi Peltola linjaa tulevat maakuntavaalit. Päämääränä on jatkaa valmistelua niin, että vaaleilla valittavat päättäjät voivat ensi vuoden alussa lähteä tositoimiin rakentamaan uutta Etelä-Pohjanmaata, joka aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa.

Peltola muistuttaa, että koko uudistuksen keskiössä ovat kuitenkin loppujen lopuksi maakunnan asukkaat.

– On rakennettava yhteistyössä uutta Etelä-Pohjanmaata, jossa maakunnan asukkaille pystytään tarjoamaan palvelut ja mahdollisuudet hyvään elämään myös jatkossa, summaa Peltola.

22.06.2017

Suhtautuminen Euroopan unionin tulevaisuuden kehityssuuntiin on sangen positiivista

Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus tiedusteli Farmari-näyttelyiden vierailta näkemyksiä Euroopan unionin tulevaisuudesta. Vastauksista kävi ilmi, että suhtautuminen Euroopan unionin tulevaisuuden kehityssuuntiin on ihmisten keskuudessa sangen positiivista ja ihmiset toivovat entistä yhtenäisempää ja vahvempaa Euroopan unionia. Toisaalta kyselyn tuloksista kävi myös ilmi, että luottamus näiden toiveiden täyttymiseen ei ole yhtä positiivista.

EU-tietokeskuksen esittelypisteellä vieraat saivat kirjoittaa vastauslappuun näkemyksen toivottavasta sekä uskottavasta tulevaisuusskenaariosta. Vaihtoehtoina oli viisi skenaariota, jotka nojautuivat Euroopan komission viime maaliskuussa julkaisemaan Euroopan tulevaisuutta koskevaan Valkoiseen kirjaan. Vaihtoehtoja olivat:

  1. Jatketaan entiseen tapaan
  2. Asetetaan sisämarkkinat etusijalle
  3. Halukkaat tekevät enemmän yhdessä
  4. Tehdään vähemmän mutta tehokkaammin
  5. Tehdään paljon enemmän asioita yhdessä

Vastauksia nelipäiväisiltä messuilta saatiin noin 160, mikä oli varsin positiivinen yllätys kyselyn järjestäjille. Erityistä taivuttelua kyselyyn vastaamiseksi ei tarvittu, vaan ihmiset tarttuivat kynään ja paperiin varsin innokkaasti. Pieni palkinto täytetyn lapun jättämisestä motivoi toki myös täyttämään lappuja.

Tuloksista kävi varsin selkeästi ilmi, että messuilla vierailleiden suhtautuminen Euroopan unioniin on positiivista ja EU:lta myös toivottiin suurempaa roolia. Vastaajista selkeästi suurin ryhmä (42 %) toivoo, että tulevaisuuden Euroopan unionissa tehtäisiin paljon enemmän asioita ja kaikki 27 jäsenvaltiota yhdessä. Muut toivottavat skenaariot jakautuivat varsin tasaisesti. Vähiten ääniä (11 %) sai sen sijaan ensimmäinen vaihtoehto, jossa unioni jatkaisi kehittymistään samaan tapaan. 

Uskottavan ja todennäköisen tulevaisuusskenaarion vastauksissa korostui sen sijaan samaan tapaan jatkaminen. Suhteellisesti suurin osa, noin 35 %, vastaajista uskoi, että tulevaisuudessa toimintaa tullaan kuitenkin jatkamaan entiseen tapaan, vaikka se esitetyissä toivomuksissa olikin vähiten toivottu vaihtoehto. Seuraavaksi uskottavin vaihtoehto oli kolmas vaihtoehto, jossa halukkaat tekisivät enemmän yhdessä (24 % vastaajista). Toivomuksissa suosituimpaan viidenteen vaihtoehtoon uskoi kuitenkin vain 20 % vastaajista.

Vastauslomakkeessa oli lisäksi vapaan sanan mahdollisuus, jonne halukkaat saivat kirjoittaa omia näkemyksiään unionista, terveisiä päättäjille tai vaikkapa vaihtoehtoisia skenaarioita EU:n tulevaisuudelle. Kommenteissa korostuivat jonkin verran negatiivisemmat näkemykset Euroopan unionista. Vaihtoehtoisina skenaarioina olivat muutamat esittäneet EU:n hajoamista tai Suomen eroamista EU:sta. Monet myös epäilivät EU:n järjestelmän tehokkuutta ja ylipäänsä mahdollisuutta enää kehittyä. Suomen nettomaksaja-asema nousi esiin myös joissakin kommenteissa. Toisaalta, kommenteista nousi esiin positiivisiakin näkemyksiä. EU:sta toivotaan yhtenäisempää ja uhkakuvista huolimatta, sen toivottiin pysyvän kasassa. Jotkin toivoivat myös EU:n imagon parantamista.

Euroopan komissio on kuluneen vuoden aikana panostanut paljon Euroopan tulevaisuudesta käytävään keskusteluun ja laatinut mahdollisia tulevaisuuskuvia myös eri politiika-aloille. Viime huhtikuussa julkaistiin Pohdinta-asiakirja Euroopan sosiaalisesta ulottuvuudesta. Toukokuussa taas ilmestyivät pohdinta-asiakirjat globalisaation hallinnasta sekä talous- ja rahaliiton syventämisestä. Tuorein julkaisu on kesäkuun alulta ja siinä käsitteltiin Euroopan puolustuksen tulevaisuutta.

Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus

 

Teksti: Hanna Meriläinen

Kuva: Annika Pollari

0 kommenttia
20.06.2017

Tehokkaampaa ja ihmisläheisempää aluekehityspolitiikkaa

Länsi-Suomen alueen toimijoille tarjoutui perjantaina 16.6.2017 harvinainen mahdollisuus kuulla Euroopan parlamentin aluekehitysvaliokunnan puheenjohtajan ajatuksia Euroopan aluekehityksen nykytilasta ja tulevaisuudesta. REGIn puheenjohtaja ja Euroopan parlamentin jäsen Iskra Mihaylova käytti puheenvuoron aiheesta Etelä-Pohjanmaan liiton järjestämässä Future of the European Regional Development 2017 -seminaarissa. Tilaisuudessa mukana olivat myös europarlamentin jäsen Anneli Jäätteenmäki sekä työ- ja elinkeinoministeriön aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä. Paikallista näkökulmaa aluekehitysrahoituksen hyödyntämisestä toivat toimitusjohtaja Sami Perälä Etelä-Pohjanmaan terveysteknologian kehittämiskeskus EPTEK:stä, tutkimus- ja kehittämispäällikkö Kati Katajisto SeAMK:sta sekä toimitusjohtaja Hannu Haapala ProAgria Etelä-Pohjanmaasta. Tilaisuuden avasi ja päätti maakuntajohtaja Asko Peltola.


REGI:n puheenjohtaja Iskra Mihaylova toivoo, että seuraavan ohjelmakauden pääpiirteet olisivat tiedossa vuoden 2018 aikana.

Bulgarialainen Mihaylova nosti puheenvuorossaan esiin nykyisen koheesiopolitiikan haasteita ja hahmotteli kehitystarpeita tulevalle ohjelmakaudelle. Rahoituskausia suunnitellessa on aina pyrittävä ennustamaan tulevaisuutta, mutta siinä voi onnistua vain osittain. Nykyistä koheesiopolitiikka suunniteltaessa vuonna 2012–2013 ei ollut mahdollista nähdä esimerkiksi tämän hetken pakolaistilanteen tuomia ongelmia. Seuraavalle ohjelmakaudelle haasteita asettaa Brexit, minkä myötä on pohdittava aluekehitysvarojen kokonaismäärää ja kohdentamista. Lisäksi edessä on jälleen asioita, joita tällä hetkellä ei kyetä ennustamaan. Mihaylova asettikin koheesiopolitiikan tärkeimmiksi kehittämiskohteiksi rahoitusinstrumenttien yhdistelemisen ja kohdentamisen joustavuuden sekä byrokratian yksinkertaistamisen. Aluekehitysvaroja olisi hänen mielestään jatkossa pystyttävä hyödyntämään nykyistä tehokkaammin ja joustavammin esiin nousevien kehityskulkujen mukaisesti siten, että rahoituksen kohdentamista olisi mahdollista muuttaa myös kesken ohjelmakauden.

Suomen Anneli Jäätteenmäki avasi omassa puheenvuorossaan kuulijoille Brexitin Euroopan unionille tuomia taloudellisia haasteita, joista on tehty joitakin laskelmia. On esimerkiksi mahdollista, että Iso-Britannia jatkaa yhteistyötä Euroopan unionin kanssa samaan tapan kuin Norja, jolloin EU:n vuosittaiseen budjettiin syntyisi vain 3,5 mrd. euron lovi nykyiseen verrattuna (kokonaisbudjetti 143 mrd. euroa). Myös Jäätteenmäki peräänkuulutti tehokkaampaa aluekehityspolitiikkaa, jossa huomiota kiinnitettäisiin aiempaa enemmän saavutettujen tulosten esiin nostamiseen.


Seminaariyleisö käytti hyväkseen tilaisuuden keskustella europarlamentaarikkojen kanssa aluekehityksen tulevaisuuskuvista.

Työ- ja elinkeinoministeriön Kaisa-Leena Lintilä toivotti omassa puheenvuorossaan rahoitusohjelmiin liittyvän byrokratian yksinkertaistamisen tervetulleeksi ajatukseksi. Lintilän mukaan aluekehityksessä eurooppalainen ja alueellinen lisäarvo ovat kyllä yhdistettävissä, mutta haasteena on tuoda aihe ja saavutetut tulokset tavallisten kansalaisten tietoisuuteen. Tähän ministeriö pyrkii esimerkiksi Suomi100- teemaan liittyvissä tapahtumissa.

Lopuksi seminaariyleisö sai konkreettisia maistiaisia aluekehitysvaroin toteutetuista hankkeista paikallisten toimijoiden kertomina. Tutuiksi tulivat EPTEK:n eHealt for Regions -verkosto, SeAMK:n Digital Factory sekä ProAgrian AgriSPIN -hanke. Näissä kaikissa vauhtia on haettu Euroopan alueiden välisestä yhteistyöstä.

Maakuntajohtaja Asko Peltola totesi omassa yhteenvedossaan sen, mihin tiivistyy koheesiopolitiikan ydin: Epävarmuuden aikoina yhteisöllisyys ja kaikkien mukana pysyminen ovat tärkeitä asioita, ja näitä on mahdollista tavoitella tehokkaan aluekehityspolitiikan avulla.

 

Teksti ja kuvat: Susanna Valkama

0 kommenttia
« Edelliset 10

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös