Tiedotteet

21.09.2017

Maakuntavaltuusto sai uudet jäsenet ja varajäsenet

Tänään Seinäjoki Areenassa kokoontuneilla Maakuntapäivillä on valittu jäsenet ja varajäsenet Etelä-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuustoon. Sote- ja maakuntauudistuksesta johtuen nyt valitun maakuntavaltuuston toimikausi kestää tämänhetkisen tiedon mukaan vain liiton jäljellä olevan toiminta-ajan eli vuoden 2019 loppuun asti. Vuoden 2018 lokakuussa valitaan suorilla vaaleilla jäsenet uuden maakunnan valtuustoon, joka aloittaa toimintansa vuoden 2019 tammikuussa.

Maakuntavaltuustoon valitaan yksi jäsen kutakin alkavaa 4 000 asukasta kohti laskettuna kunnallisvaaleja edeltävän vuoden vaihteen tietojen mukaan (2016). Maakuntavaltuustossa edustettuina olevien ryhmien ääniosuuksien tulee vastata jäsenkuntien valtuustoissa edustettuina olevien eri ryhmien kunnallisvaaleissa saamaa ääniosuutta ja sen kokoonpanon on oltava myös tasa-arvolain vaatimusten mukainen.

Maakuntavaltuuston jäsenten ja varajäsenten tulee olla jäsenkuntien valtuutettuja. Kullakin maakuntavaltuuston jäsenellä on yksi ääni.

Maakuntavaltuuston tehtävänä on hyväksyä liiton talousarvio ja taloussuunnitelma sekä päättää tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille. Maakuntavaltuusto päättää myös maakuntakaavan, maakuntasuunnitelman sekä kehittämisohjelmien hyväksymisestä. Lisäksi maakuntavaltuusto valitsee ensimmäisessä kokouksessaan tarkastuslautakunnan, maakuntahallituksen ja kulttuurilautakunnan jäsenet ja varajäsenet.

Etelä-Pohjanmaan maakuntavaltuustoon päätettiin valita 56 jäsentä ja kullekin edustajalle henkilökohtainen varajäsen seuraavaksi kunnallisvaalikaudeksi tai kunnes suorat maakuntavaalit järjestetään.

Maakuntavaltuuston jäsenet kunnittain >>

Maakuntavaltuuston jäsenet puolueittain >>

 

Lisätietoja: Maakuntajohtaja Asko Peltola puh. 0400 590 123, hallintojohtaja Jari Iso-Koivisto, puh. 040 356 3910

20.09.2017

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017 finalistit on valittu

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun on suunnitellut ja järjestää Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto. Kilpailu järjestetään nyt kolmannen kerran. Kilpailu julkistettiin keväällä 2017 ja hakuaika päättyi 31.7.2017. 

– Kilpailun avulla pyritään nostamaan kuvataiteen profiilia ja asemaa maakunnassa, antamaan nostetta ja julkisuutta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuomaan esille uusia nuoria eteläpohjalaisia kuvataiteilijoita, kertoo kehittämissuunnittelija Tuija Ahola Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Kilpailuun osallistujia oli yhteensä 10. Näistä tuomaristo valitsi neljä finalistia, jotka ovat Heidi Katajamäki, Jaana Maijala, Jukka Nokua ja Mervi Patala.


Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija 2017 -finalistit (vas.) Jukka Nokua, Jaana Maijala, Heidi Katajamäki ja Mervi Patala.

 

Mukana uudenlaisia teoksia

– Kilpailijat ovat matkassa jälleen melko perinteisin menetelmin. Mutta joukossa oli jo selkeästi myös uudenlaista ilmaisua, vaikka veistokset ja videot puuttuivat edelleen. Finaalinelikko on erittäin tasokas ja he kaikki ansaitsevat paikkansa finaalissa, toteaa kilpailun tuomaristoon kuuluva vs. museotoimenjohtaja Elina Alkio Nelimarkka-museosta.

Seuraavassa on finalistien lyhyet esittelyt:

Heidi Katajamäki on 1990 Seinäjoella syntynyt, Lahdessa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija (AMK). Hänen teoksensa ovat installaatioita ja seinäpiirroksia (hiili ja gesso kankaalle ja suoraan seinään). www.heidikatajamaki.wordpress.com

Jaana Maijala on 1984 Ylistarossa syntynyt ja siellä asuva ja työskentelevä taiteen maisteri. Hänen teoksissaan yhdistyvät valokuva ja piirustus. https://jaanamaijala.tumblr.com/

Jukka Nokua on 1991 Kauhavalla syntynyt kuvataiteen opiskelija, joka opiskelee Kankaanpään taidekoulussa neljättä vuotta. Hänen työnsä ovat maalauksia. https://jukkanokua.wordpress.com/

Mervi Patala on 1982 Peräseinäjoella syntynyt, Turussa asuva kuvataiteilija (AMK) ja filosofian maisteri. Teokset ovat akvarelleja. www.mervipatala.com

Yleisöäänestys aukeaa tällä viikolla

Torstaina 21. syyskuuta alkaen yleisöllä on mahdollisuus äänestää oma suosikkinsa netissä. Taiteilijoiden töiden esittely ja linkki äänestykseen löytyy Etelä-Pohjanmaan liiton kulttuurisivustolta osoitteesta http://www.epliitto.fi/vuoden_nuori_taiteilija. Äänestys on auki 27. lokakuuta saakka.

Voittaja sekä yleisön suosikki julkistetaan 2. marraskuuta järjestettävässä maakuntajuhlassa Seinäjoella.

Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkosto ja kilpailun säännöt

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun tuomaristoon ovat kuuluneet vs. museotoimenjohtaja Elina Alkio Nelimarkka-museosta, museolehtori Kirsi-Maria Tuomisto Lapuan taidemuseosta, näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen Seinäjoen taidehallista ja Pohjalaisen taiteilijaliiton puheenjohtaja Paula Blåfield ja sihteerinä kehittämissuunnittelija Tuija Ahola Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Etelä-Pohjanmaan kuvataideverkostoon on kutsuttu mukaan maakunnan taidemuseot ja näyttelygalleriat, joilla on säännöllistä ympärivuotista näyttelytoimintaa. Kuvataideverkostoon kuuluvat seuraavat toimijat: Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo - Nelimarkka-museo Alajärveltä, Lapuan Taidemuseo ja Patruunagalleria Lapualta, Seinäjoen taidehalli, Varikkogalleria Seinäjoelta, Taidekeskus Harri Alavudelta, Kauhajoen Hella-galleria, Pirkanpohjan taidekeskus Ähtäristä, Pohjanmaan valokuvakeskus Lapualta ja Etelä-Pohjanmaan liitto.

Kilpailun tulevaisuus

Kilpailun tulevaisuus on vielä avoin. Kilpailu järjestetään jatkossa luultavasti kahden tai kolmen vuoden välein. Ensi vuonna kilpailua ei järjestetä, mutta Seinäjoen taidehallilla järjestetään kolmen kilpailuvuoden finalistien yhteisnäyttely 10.11.2018–27.1.2019.

Lisätietoa kilpailusta löytyy osoitteesta http://www.epliitto.fi/vuoden_nuori_taiteilija

0 kommenttia
29.08.2017

Vieraita Euroopasta NICHE-partneritapaamiseen

Vieraat Euroopasta saapuvat Ruokamessujen aikaan partneritapaamiseen Kauhajoelle

Kansainvälinen ruokaketjujen innovatiivisuutta edistävä NICHE-hanke järjestää partneritapaamisen Kauhajoella 31.8.­–1.9.2017. Osallistujat ovat erilaisten kehittämisyhtiöiden tai maakuntien edustajia. Kaksipäiväisen tapaamisen aikana kansainväliset kumppanit osallistuvat Ruokamessu-seminaariin, sekä tutustuvat usean elintarvikealan yrityksen toimintaan.

– Osallistumme myös Ruokamessujen avajaisiin perjantaina ja hankkeen pääpartneri tuo tapahtumaan kansainvälisen tervehdyksen. Lisäksi hankkeella on hallinnollinen kokous torstaina, kertoo projektikoordinaattori Sanna Inkeri Etelä-Pohjanmaan liitosta.

NICHE -hankkeen tavoitteena on edistää ruokaketjujen innovatiivisuutta alueilla, joilla elintarvikeala on kärkiteema. Yhteisiä tekijöitä hankekumppaneille ovat elintarvikealan tärkeys alueella, tutkimuksen ja innovaatioiden lisääminen alalla, jossa on kasvumahdollisuuksia, sekä halu oppia ja jakaa kokemuksia muiden eurooppalaisten alueiden kanssa.

Ruokamessujen messupäällikkö Riitta Alapihan mielestä seminaariin ja messuille osallistuminen sekä hankkeen henkilöiden verkostoituminen useiden paikkakunnan yrittäjien kanssa voi avata uusia ovia moneen suuntaan.

– On ilo ja kunnia saada tämän hankkeen väki tutustumaan paikkakuntamme elintarviketeollisuuteen ja messutapahtumaamme, korostaa Alapiha.

Etelä-Pohjanmaa ruokamaakuntana on päässyt useampaan kansainväliseen elintarvikealan hankkeeseen mukaan, joista NICHE -hanke on yksi esimerkki.

– Tämän eteen on tehty systemaattista ja pitkäjänteistä työtä, painottaa Etelä-Pohjanmaan liiton kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja.

Hankkeessa on toimijoita kaikkiaan seitsemästä maasta: Suomesta, Virosta, Puolasta, Romaniasta, Irlannista, Iso-Britanniasta ja Kreikasta. Hanketta koordinoi Länsi-Romanian aluetoimisto ja Suomessa ainut partneri on Etelä-Pohjanmaan liitto. Interreg Europe -ohjelmasta osarahoitetun projektin budjetti on 1,3 miljoonaa euroa neljän vuoden ajalle.

Lisätietoa hankkeesta: www.epliitto.fi/niche ja www.interregeurope.eu/niche

 

Lisätietoa:

Sanna Inkeri

Etelä-Pohjanmaan liitto

projektikoordinaattori

puh. 040 652 8082

sanna.inkeri(at)etela-pohjanmaa.fi

0 kommenttia
28.08.2017

Tiedote maakuntahallituksen kokouksesta

Sote- ja maakuntauudistuksen sopimukset riskiarvioinnin kohteena

Maakuntahallitus päätti hyväksyä asianajotoimisto Legistum Oy:n kanssa tehdyn sopimuksen sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien sopimusten riskiarvioinnista.

Kuntien ja vapaaehtoisten kuntayhtymien on valmisteltava selvitykset maakunnalle siirtyvästä omaisuudesta ja sopimuksista. Kunnat tekevät sopimuskartoitusta laatimiensa selvityksien osana, myös maakunta tulee arvioimaan sille siirtyvää sopimusmassaa. Koska samojen asioiden läpikäyminen ei ole tarkoituksenmukaista, on siirtyvien organisaatioiden kanssa syntynyt laaja yhteisymmärrys siitä, että sopimusten siirtymiseen liittyvä selvitys tehdään koordinoidusti maakuntavalmistelun tuella yhteistyössä siirtyvien organisaatioiden kanssa.

Sopimusten kartoitusvaihe on alkanut 14.8.2017. Sopimus Due Diligence -tarkastuksesta vastaa asianajotoimisto Legistum Oy ja asianajaja Teppo Laine. Työ tehdään projektina, ja projektin tavoitteena on käydä läpi uudelle maakuntatasoiselle organisaatiolle siirrettäväksi aiotut sopimukset sekä arvioida toimet, joita sopimusten mahdollinen siirto edellyttää sekä arvioida näihin sisältyvät oikeudelliset riskit.

Maakuntahallitus niin ikään hyväksyi suorahankintana Aditro Public Oy:n ja Kuntayhtymä Kaksineuvoisen sopimuksen laajentamisen Etelä-Pohjanmaan maakunnan henkilöstöhallinnon järjestelmäksi ja päätti aloittaa henkilöstöhallinnon kilpailuttamiseen liittyvät toimet joko Hetli Oy:n kanssa tai maakunnan perustamisen jälkeen omana kilpailutuksenaan. Tämän sopimuksen voimaantulo edellyttää, että vastaavan hyväksymispäätöksen tekee myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus.

Lisätietoja: sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtaja Johanna Sorvettula, puh. 040 662 0047;  maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. 0400 590 123.

 

Väliaikaisessa valmistelutoimielimessä (VATE) jäsenmuutoksia

Maakuntahallitus asetti toukokuisessa kokouksessaan sote- ja maakuntauudistuksen väliaikaisen valmistelutoimielimen (VATE). Päätöksessään maakuntahallitus totesi, että VATEn kokoonpano tulee uudelleen hyväksyttäväksi, mikäli joku tai jotkut VATEen ehdolla olevista jäsenistä valitaan maakunnan rakentumisen vastuuvalmistelutehtäviin.

Uuden maakunnan rakentumisen valmistelujohtajaksi valittiin alkukesästä Asko Peltola Etelä-Pohjanmaan liitosta, talouden vastuuvalmistelijaksi Miia Kiviluoto Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä ja henkilöstöasioiden vastuuvalmistelijaksi Kaija Metsänranta erityishuoltopiiri Eskoosta. Näistä Peltola ja Kiviluoto ovat VATEn jäseniä ja Metsänranta varajäsen.

Maakuntahallitus päätti nimetä Etelä-Pohjanmaan liiton edustajaksi väliaikaiseen valmistelutoimielimeen Marjatta Eväsojan ja varajäseneksi Jari Iso-Koiviston.  Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin toiseksi edustajaksi nimettiin Christina Rouvala ja varajäseneksi Aila Mäki-Rajala sekä erityishuoltopiiri Eskoon varajäseneksi Mervi Huttula.

Lisätietoja: muutosjohtaja Heli Seppelvirta, puh. 040 529 4638 / maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. 0400 590 123.

 

Rahoitusta kahdelle hankkeelle

Maakuntahallitus hyväksyi kahden hankkeen rahoitushakemukset.

Suomen metsäkeskuksen läntisen palvelualueen hallinnoimalle Piennarteiden kartoituksella ja digitoinnilla tehoa pehmeiden maiden puunkorjuuseen -hankkeelle myönnettiin maakunnan kehittämisrahaa 10 227 euroa, kuitenkin enintään 50,1 % hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Hankkeen kokonaisbudjetti on 20 433 euroa, ja sen toteutusaika 1.10.2017–31.5.2018.

Hankkeen päätavoitteena on parantaa metsäteollisuuden toimintaympäristöä Etelä-Pohjanmaalla kehittämällä ympärivuotisen puunkorjuun edellytyksiä kartoittamalla ja hyödyntämällä ns. piennartiet.

Maakuntahallitus päätti myös myöntää Uusi osaamisperustainen alue- ja kaupunkikehittäminen -Epanet-prosefessuurille 50 000 euron avustuksen liiton vuoden 2017 talousarviomäärärahoista.

Viisivuotisen professuurin tehtävänä on yleisellä tasolla tutkia osaamisperustaisen aluekehityksen ja -kehittämisen dynamiikan muutosta ja osallistua tähän työhön liittyvien kehittämishankkeiden suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä tässä työssä tarvittavien verkostojen luomiseen.

– Etelä-Pohjanmaalla on vahvat perinteet aluekehittämisessä. Tätä on tuettu jo vuosia tieteellisellä työllä. On tärkeää, että tämä aktiivinen perinne jatkuu myös tulevaisuudessa uuden aluekehittämisen aikana, maakuntahallituksen puheenjohtaja Lasse Anttila toteaa.  

Tehtävä on uusi vaihe vuodesta 2000 toimineelle Tampereen yliopiston aluetieteen professuurille. Tehtävää ovat hoitaneet Markku Sotarauta ja Jari Kolehmainen. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2018–31.12.2022. Hankkeen muita rahoittajia ovat Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiö, Into Seinäjoki Oy, konsulttitoimisto MDI, Seinäjoen kaupunki, Tampereen yliopisto ja Seinäjoen yliopistokeskus. Professuurin tavoitteellinen budjetti on yhteensä 535 000 euroa viiden vuoden ajalla.

Lisätietoja: maakunnan kehittämisraha: kehittämissuunnittelija Outi Mäki, puh. 050 353 8388 / vs. aluekehitysjohtaja Heli Rintala, puh. 0400 172 202. Epanet: maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. 0400 590 123.

 

Sote- ja maakuntauudistus tuo haasteita ensi vuoden talousarvion laatimiseen

Liiton ensi vuoden talousarvion laadinnalle asettavat omat haasteensa sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun liittyvät epävarmuustekijät. Liiton henkilökunnan työpanosta on 1.8.2017 lukien siirretty väliaikaishallinnon käyttöön 2,5 htv:n verran ja lisäksi liiton muu henkilökunta tekee, oman tehtäväkentän ohella, väliaikaishallintoon liittyviä tehtäviä. Myös osa liiton tiloista on valjastettu väliaikaishallinnon käyttöön. Tilanne muuttuu, jos väliaikaishallinnosta muodostuu oikeustoimikelpoinen toimija ensi vuoden puolessa välissä. Silloin saattaa siirtyä lisää työpanosta suoraan väliaikaishallintoon.

Rahoituksen kohdentamisen periaate on, että väliaikaishallinnon toimenpiteet rahoitetaan valtiolta tulevilla rahoituserillä ja liiton oma toiminta kunnilta tulevalla rahoituksella. Yleiskuva on sellainen, että työpanosta siirtyy lisääntyvässä määrin valtionrahoituksen piiriin ja työpanos kuntarahoituksen piirissä vähenee. Alkuvuoden 2018 osalta muutos ei ole merkittävä kuntarahoituksen osalta, sillä väliaikaishallintoon siirtynyttä työpanosta on osittain korvattu ulkopuolisella työpanoksella.

Vuoden lisäaika sote- ja maakuntauudistukseen tarkoittaa sitä, että liiton perustoiminnan tulee jatkua normaalilla tasolla vuoden 2018 ajan ja vasta vuonna 2019 aloitetaan liiton alasajoon liittyviä toimenpiteitä. Myös mahdollisten ylijäämien käytön osalta lopulliset ratkaisut on järkevä siirtää vuoden 2018 jälkipuoliskolle, vuoden 2019 talousarvion käsittelyn yhteyteen.

– Ensi vuoden aikana liitossa siis jatketaan aktiivisesti nykyisiä aluekehittämisviranomaisen tehtäviin kuuluvia toimintoja, kuten aluekehittämistoimia, kansainvälistymistä, kulttuurin kehittämistä ja kaavojen valmistelua, maakuntajohtaja Asko Peltola toteaa.

Lisätietoja: hallintojohtaja Jari Iso-Koivisto, puh. 040 356 3910.

 

Liiton edustajat terveydenedistämisen neuvottelukuntaan

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus on pyytänyt yhteistyötahoja nimeämään edustajansa Terveydenedistämisen neuvottelukuntaan. Yhteistoiminta-alueita on pyydetty nimeämään kaksi jäsentä ja näille henkilökohtaiset varajäsenet siten, että toinen jäsenistä edustaa yhteistoiminta-alueiden perusterveydenhuoltoa ja toinen muuta kunnallishallintoa.

Maakuntahallitus päätti nimetä Terveydenedistämisen neuvottelukuntaan Etelä-Pohjanmaan liiton edustajiksi Anu Katajamäen (varajäsen Vesa-Matti Saarakkala) ja Paula Sihdon (varajäsen Tarja Tenkula).  

Lisätietoja: maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. 0400 590 123.

0 kommenttia
15.08.2017

Suomi 100: Yhdessä-viikonloppuna satoja tapahtumia

Suomen juhlavuotta vietetään sadoin tapahtumin Yhdessä-viikonloppuna 25.–27.8.

 

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema yhdessä on synnyttänyt suomalaisissa ennennäkemättömän innostuksen yhteiseen tekemiseen. Yhdessä-viikonloppuna 25.–27.8. Suomessa ja maailmalla on luvassa useita satoja Suomi 100 -tapahtumia, jotka suomalaiset ja Suomen ystävät ovat yhdessä rakentaneet toinen toisilleen. Yhdessä-viikonloppuna suomalaisten toivotaan olevan mahdollisimman paljon yhdessä.

Yhdessä-viikonlopusta käynnistyy juhlavuoden elämyksellinen syksy kohti satavuotiaan syntymäpäivää joulukuussa. Viikonlopusta on myös 100 päivää sataan eli se aloittaa 100 päivän jakson itsenäisyyspäivään.

− Osa Yhdessä-viikonlopun tapahtumista on erityisesti tähän ajankohtaan suunniteltuja, osa vuosittain toistuvia, mutta tällä kertaa Suomi 100 -teemalla toteutettavia, kertoo Etelä-Pohjanmaan liiton Suomi 100 -aluekoordinaattori Tuija Ahola.

Koko Suomen kattavia tempauksia

Kukaan ei syö yksin, kun Suomi juhlii Maailman suurimpia kyläjuhlia. Maailman suurimmat kyläjuhlat ovat koko maan halki levittäytyvä tapahtuma, jossa sadat tekijät ympäri Suomea luovat oman näköisiään kyläjuhlia. Luvassa on pieniä paikallisia ja suuria valtakunnallisia tapahtumia: kansallispuistoissa, taivaan alla, varuskunnissa, kouluissa ja ravintoloissa.

− Jokainen voi järjestää juhlat itse tai yhdessä jonkun kanssa tai nauttia jo valmiiksi katetusta pöydästä, vinkkaa Ahola.

Valtakunnallisesti näkyvimpiä on Suomen Luonnon päivä lauantaina 26. elokuuta, jolloin koko maassa liputetaan ensi kertaa Suomen luonnolle ja kaikissa Suomen kansallispuistoissa kajahtaa kuorolaulu. Suomen Luonnon päivänä vietetään myös Marttojen valtakunnallista sienipäivää. Päivän aikana koulutetut sienineuvojat tutustuttavat kansalaisia ruokasieniin, näköislajeihin ja myrkkysieniin sekä antavat vinkkejä sieniruokien valmistamiseen sekä sienien säilöntään. Marttojen sienipäivä järjestetään ainakin Seinäjoella.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) juhlistaa Suomen 100 -vuotista itsenäisyyttä ILMI 2017 -yhteisharjoituksilla, joihin odotetaan osallistuvan yli 1 000 koulutettua vapaaehtoista. Harjoituksia järjestetään ympäri Suomen mm. Kauhavalla, Oulussa, Saariselällä ja Tampereella. Harjoituksien aiheina ovat mm. kadonneiden etsintä, evakuointi, ensihuolto ja viestitoiminta.

Lukuisia paikallisia tapahtumia

Myös Etelä-Pohjanmaalla on tarjolla lukuisia pienempiä ja isompia tapahtumia Yhdessä-viikonloppuna.

Luonnon päivää vietetään myös Lapualla, jolloin Simpsiöllä voi kuulla kuorojen laulua ja samalla paistaa makkaraa tai askarrella vaikka käpylehmiä. Illan hämärtyessä bongataan lepakoita.

Isonkyrön Lehmäjoella syödään yhdessä ja kokoonnutaan yhteiselle peltopiknikille lauantaina.

Törnävän museoalueella Seinäjoella järjestetään Yhdessä-viikonloppuna perinteiset Östermyra-päivät. Ohjelmassa on mm. museon avoimet ovet, historiaan innostavaa työpajatoimintaa sekä opastettuja kierroksia museoalueella.

Lappajärvellä juhlitaan lauantaina puolestaan venetsialaisia eli mökkikauden päättäjäisiä Suomi 100 -teemalla. Päivän aikana on luvassa mm. takaperinjuoksun 100 metrin SM-kisat, lastennäytelmä, yhteislaulua, taidetyöpajoja, sata saunaa ja ilotulitus.

Teuvalla on lauantaina Lauri Ingmanin syntymäpaikan muistokiven paljastus ja Ingman-seminaari. Lauri Ingman oli itsenäisen Suomen ensimmäisen pääministeri, ja 30-luvulla hän toimi myös arkkipiispana.

 Yhdessä-viikonlopun ohjelmatietoa on koottu osoitteeseen http://suomifinland100.fi/yhdessa-viikonloppu/.

Alueellisia tapahtumia löytyy Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenterista osoitteesta www.epkalenteri.fi.

0 kommenttia
5.07.2017

Tiedote sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä Etelä-Pohjanmaalla

Maan hallitus päätti 5.7.2017, että sote- ja maakuntauudistuksen voimaantuloa lykätään vuodella. Uudet maakunnat aloittavat toimintansa vuoden 2020 alussa. Samalla myös maakuntavaalit siirtyvät tammikuulta ensi vuoden lokakuulle.

Aikataulun lykkääntyminen antaa mahdollisuuden rauhallisempaan valmisteluun, mikä on tervetullutta. Uusi Etelä-Pohjanmaa saa aloittaa toimintansa vakaammalta pohjalta. Myös henkilöstön asemaa ja muutoksia pystytään nyt selvittämään paremmin kuin aiemmassa aikataulussa.

Päätösten tultua vasta äskettäin julkisiksi on vielä mahdotonta sanoa, miten ne vaikuttavat maakunnassamme tapahtuvaan valmisteluun. Valmistelukoneisto oli viritetty sen mukaisesti, että kaikki on kunnossa 1.1.2019. Nyt saatiin yllättäen vuosi ”lisäaikaa”.

Koska heinäkuu on joka tapauksessa suurimmalle osalle meistä lomakuukausi, maakunnallisia päätöksiä valmisteluun tulevista muutoksista ei tämän kuun aikana tehtäne. Elokuulla Etelä-Pohjanmaan vastuuvalmistelutehtäviin valitut sekä eri päätöksentekoelimet kokoontuvat rauhassa pohtimaan uutta tilannetta.

Oman käsitykseni mukaan tavoite maakunnassa on sama kuin ennenkin: entistä elinvoimaisempi ja toimivampi Etelä-Pohjanmaa. Valmistelutahdin rauhoittuminen lienee meille kaikille tervetullutta, vaikkakin se tässä muutosvaiheessa vaatii pohdintaa ja ehkä kipuilujakin. Jos ja kun tekemisen meininki ja yhteinen tahto pysyvät yhtä lujina kuin tähänkin asti, tuloksena on entistä varmemmin priimaa - tai ainakin tavallista parempaa.

 

Lisätietoja: Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelujohtaja ja maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. 0400 590 123, s-posti: etunimi.sukunimi@etela.pohjanmaa.fi

 

 

0 kommenttia
19.06.2017

Tiedote maakuntahallituksen kokouksesta

­­

Maakuntauudistuksen ajankohtaiskatsaus

SOTE- ja maakuntauudistuksen vapaaehtoinen esivalmisteluvaihe lähenee loppuaan. Esivalmisteluvaiheessa on luotu edellytyksiä tehtävien ja omaisuuden siirtämiselle uudelle Etelä-Pohjanmaan maakunnalle ja sen toiminnan käynnistämiselle. Lisäksi esivalmisteluvaiheen aikana on tuotettu tietoa uuteen maakuntaan siirtyvien tehtävien nykytilanteesta sekä rakennettu näkemyksiä eri toimintojen organisoitumisesta ja toimintamalleista uudessa maakunnassa.

Työryhmien loppuraporttien pohjalta on koottu jatkovalmistelun kannalta olennaisimmat asiat ”Ehdotus monialaisen maakunnan perustamisesta” -raporttiin, joka toimii jatkovalmistelun pohjana. Raportti ja työryhmien loppuraportit julkaistaan 22.6.2017 www.ep2019.fi-sivustolla.

Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) on aloittanut toimintansa ja järjestänyt ensimmäisen kokouksensa 15.6.2017. VATE teki kokouksessaan ehdollisia valintoja vastuuvalmistelijoiden osalta. Valitut henkilöt suunnittelevat ja valmistelevat oman vastuualueensa toimintojen rakentumista uudessa maakunnassa osana laajempaa kokonaisuutta. Vastuuvalmistelijat aloittavat työnsä pääsääntöisesti 1.8.2017. Tiedote valinnoista löytyy osoitteesta: http://epliitto.fi/tiedotteet/valintapaatoksia-uuden-maakunnan-vastuuvalmistelijoista

Lisätietoja: maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. puh. 0400 590 123, muutosjohtaja Heli Seppelvirta, puh. 040 529 4638

 

Alkutuotannon rakentaminen turvattava alueiden käytöllä

Maakuntahallituksen mielestä alueiden käytön tulee turvata alkutuotannon kannalta merkittävän rakentamisen sijoittaminen maaseutuympäristöön, mikä tulisi huomioida valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa.

Maaseudun näkökulmasta luonnokseen uusista tavoitteista on kirjattu lähinnä valtakunnallisesti arvokkaiden kulttuuriympäristöjen ja luonnonperinnön arvojen sekä luonnon monimuotoisuuden ja virkistyskäytön kannalta arvokkaiden aluekokonaisuuksien turvaaminen. Lisäksi tavoitteeksi asetetaan maa- ja metsätalouden kannalta merkittävien yhtenäisten viljely- ja metsäalueiden säilyminen.

– Alkutuotannon kehittäminen tarvitsee nykyään kuitenkin yhä enemmän myös mittavaa tuotantolaitosten rakentamista, suunnittelujohtaja Antti Saartenoja huomauttaa.

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Tavoitteiden tarkoituksena on varmistaa valtakunnallisesti merkittävien asioiden huomioiminen maakuntien ja kuntien kaavoituksessa sekä valtion viranomaisten toiminnassa.

Maakuntahallitus katsoo, että tavoitteita on uudistettu hyvässä yhteistyössä maakuntien liittojen ja muiden osallisten kanssa.

Lisätietoja: suunnittelujohtaja Antti Saartenoja, puh. 050 347 9845

 

Liikennejärjestelmäsuunnitelma päivitetty

Vuonna 2014 valmistunut ensimmäinen Etelä-Pohjanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma on päivitetty. Päivittämisen tavoitteena on ollut tavoitteiden ja toimenpiteiden selkeyttäminen ja maakunnallisen tason korostaminen.

– Käytännössä päivitys on käsittänyt kansallisessa liikennepolitiikassa tapahtuneiden muutosten huomioon ottamista, hankelistausten ja muiden toimenpiteiden saattamista ajan tasalle sekä vähämerkityksellisten tai epäolennaisten toimenpiteiden karsimista, Saartenoja kertoo.

Suunnitelman valmistumisen jälkeen on liikennejärjestelmätyön toimintaympäristö muuttunut merkittävästi. Muun muassa korjausvelkapaketti, liikennekaari ja digitalisaation nopea kehittyminen ovat asioita, joita alkuperäisessä suunnitelmassa ei ole kyetty riittävästi huomioimaan. Samoin esimerkiksi Seinäjoen itäväylän valmistuminen ja Koveron eritasoliittymän rakentamisen käynnistyminen Lapualla sekä monien organisatoristen uudistusten eteneminen ovat saaneet aikaan suunnitelman päivitystarvetta. Suunnitelman perusrakenteen on kuitenkin katsottu olevan edelleen ajan tasalla.

Luonnos päivitetystä liikennejärjestelmäsuunnitelmasta löytyy osoitteesta: http://epliitto.fi/images/LJS_luonnos_20_4_2017_ver4.pdf 

Lisätietoja: suunnittelujohtaja Antti Saartenoja, puh. 050 347 9845

 

Kehittämiskirjastojen määrä kytkettävä maakuntien lukumäärään

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut uuteen kirjastolakiin liittyen asetusluonnoksen valtakunnallista ja alueellista kehittämistehtävää hoitavista kirjastoista. Asetusluonnoksessa yleisten kirjastojen alueellista kehittämistehtävää hoitaa yhdeksän kirjastoa. Asetusluonnoksen mukaan kehittämistehtävää ei olisi tulossa Etelä-Pohjanmaalle.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnilla on tähän saakka kaikilla ollut oma maakuntakirjasto. Luonnoksen mukaan Vaasan kaupunginkirjaston toimialueeseen kuuluisivat myös Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan kunnat.

– Lakiluonnoksessa mainittu kehittämiskirjastojen määrä on väestön yhdenvertaisuuden näkökulmasta problemaattinen ja lisää maantieteellistä eriarvoistumiskehitystä kirjastopalvelujen suhteen. Kehittämiskirjastojen määrä ja niiden maatieteellinen toimialue tulisi kytkeä meneillään olevaan maakuntauudistukseen ja maakuntien lukumäärään. Näin kirjastolaitoksen toiminta ja kehittäminen olisi kytköksissä koko toimialueen muuhun toimintaan ja kehittämiseen ja tukisi alueellista elinvoimaisuutta, kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja sanoo.

Eväsojan mukaan nyt käsittelyssä oleva asetusluonnos poikkeaa täysin lakiluonnoksesta, ja kehittämiskirjastojen määrää on entisestään vähennetty.

– Kirjastopalvelujen ja niiden kehittämisen sekä lopulta asiakkaiden tasa-arvoisuuden turvaamiseksi nämä maakunnat tarvitsevat jatkossakin vähintään kaksi kehittäjäkirjastoa. Etelä-Pohjanmaan maakuntakirjastolla / Seinäjoen kaupunginkirjastolla on kehittämiskirjaston toimintaan liittyvät edellytykset, huomauttaa Eväsoja.

Lisätietoja: kehittämissuunnittelija Tuija Ahola, puh. 050 537 8071, kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja, Marjatta Eväsoja, puh. 040 529 6046

 

Kansainvälinen hankeaktiivisuus Etelä-Pohjanmaalla vilkasta

Etelä-Pohjanmaan alueen toimijat ovat lähteneet kiitettävästi mukaan kansainvälisten hankkeiden suunnitteluun ja rahoituksen hakemiseen. Toukokuussa saatiin jälleen viiden Itämeri-ohjelmasta rahoitettavan hakemuksen osalta myönteiset päätökset.

– Tällä hetkellä maakunnassa on meneillään tai käynnistymässä 19 kappaletta Interreg Europe -, Itämeri- ja Botnia Atlantica -ohjelmien mukaista hanketta, joissa kaikissa on eteläpohjalaisia toimijoita mukana. Interreg-hankkeiden kokonaisvolyymi on jopa yli 42 miljoonaa euroa, ja eteläpohjalaisten toimijoiden osuus 5 miljoonaa euroa, Eväsoja kertoo.

Kansainvälistymisen edistämiseksi Etelä-Pohjanmaan liitto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu toteuttavat parhaillaan yhteistyössä jo toista kertaa Kansainvälinen hankeosaaja -koulutuksen. Koulutuksen tavoitteena on kannustaa hakijoita tulevaisuudessakin kansainvälisen rahoituksen hakemiseen.

Lisätietoja: kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja Marjatta Eväsoja, puh. 040 529 6046

 

AIKO-rahoitusta kuntien roolin kehittämiseen

Maakuntahallitus päätti myöntää Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n hallinnoimalle Elinvoimaa kuntiin -hankkeelle AIKO-rahoitusta 92 512 euroa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 132 160 euroa, ja sen toteutusaika 1.7.2017–31.12.2018.

Maakuntauudistuksen myötä kuntien rooli tulee muuttumaan. Kunnille ja kuntien kehittämistoiminnasta vastaaville tahoille jää uudistuksen myötä vahva rooli toiminta-alueen elinvoiman kehittämisessä. Tämän hankkeen tavoitteena on käynnistää suunnittelutyötä ja kehittää malleja siihen, miten kunnat, kuntien kehittämistoimijat ja seutukunnat toimivat uudessa tilanteessa ja miten uusi rooli otetaan haltuun. Myös tehtävien jaolle maakuntatason toimijoiden ja erityisesti kasvupalvelujen tuottajien kanssa haetaan muotoja.

Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistäminen (AIKO) -rahoitusta käytetään ennakoidun rakennemuutoksen (ERM) sekä kaupunkien, kasvukäytävien ja teemaverkostojen kasvusopimuksiin. Etelä-Pohjanmaan liiton kautta rahoitusta myönnetään Etelä-Pohjanmaan ERM-suunnitelmassa linjattuihin AIKO-rahoituksen painotuksiin.

Lisätietoja: kehittämissuunnittelija Kirsi Pajula, puh. 050 338 1905, vs. aluekehitysjohtaja Heli Rintala, puh. 0400 172 202

 

15.06.2017

Valintapäätöksiä uuden maakunnan vastuuvalmistelijoista

Etelä-Pohjanmaan maakuntauudistuksen väliaikainen valmistelutoimielin valitsi ensimmäisessä kokouksessaan 15.6.2017 henkilöitä uuden maakunnan vastuuvalmistelijoiden tehtäviin. Valitut henkilöt suunnittelevat ja valmistelevat oman vastuualueensa toimintojen rakentumista uudessa maakunnassa osana laajempaa kokonaisuutta.

Määräaikaan mennessä työtehtäviin haki 40 henkilöä, ja hakemuksia saapui kaikkiaan 52 kappaletta. Haku oli suunnattu uudistuksessa mukana olevien organisaatioiden liikkeen luovutuksen kohteena oleville henkilöille.

Vastuuvalmistelijoiden tehtäviin valitut henkilöt pysyvät pääosin työsuhteessa nykyisiin taustaorganisaatioihinsa, mutta siirtyvät työskentelemään yhteisiin toimitiloihin Framiin. Vastuuvalmistelijoiden työtä tulee johtamaan 22.6.2017 valittava valmistelujohtaja. Valitut henkilöt aloittavat virallisesti työnsä elokuussa, ja työsuhteet kestävät pääsääntöisesti 31.7.2018 saakka.

 

Vastuuvalmistelijoiden tehtäviin valittiin seuraavat henkilöt:

SOTE-tuotanto (liikelaitos, alihankinnat, asiakassetelipalvelut)
Leikkola Päivi, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

SOTE-tuotanto (sote-yhtiöt: suoranval. yhtiö ja sote-keskukset, asiakasseteliyhtiö, Kuusiolinna)
Penninkangas Tanja, Järvi-Pohjanmaan perusturva / Alajärven kaupunki

Kasvupalvelut
Aaltonen Jari, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Maatalous, rahoitus- ja kehittämispalvelut
Rintapukka Ritva, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Alueiden käyttö, liikenne ja ympäristö
Vastuuvalmistelijan tehtävä jaetaan kahdelle henkilölle:
Alueiden käyttö ja liikenne: Saartenoja Antti, Etelä-Pohjanmaan liitto (60 % työajasta)
Ympäristö ja luonnonvarat: Rautio Liisa Maria, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus (40 % työajasta)

Taloushallinto
Kiviluoto Miia, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Henkilöstöhallinto
Metsänranta Kaija, Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Tietohallinto
Pätsi Ari, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (noin 30 % työajasta)

Viestintä
Rantala Hanne, Etelä-Pohjanmaan liitto

SOTE-tuotanto (palveluohjaus ja henkilökohtainen budjetti) -kokonaisuudesta vastaavan vastuuvalmistelijan valinta päätettiin jättää jatkovalmisteluun. Nykyiset muutosjohtajat, Harri Jokiranta, Heli Seppelvirta ja Johanna Sorvettula, jatkavat vastuuvalmistelijoina maakuntauudistuksen valmistelukoneistossa.  

Uuteen vaiheeseen siirtymisen myötä esivalmisteluvaiheen työryhmärakennetta tullaan uudistamaan ja keventämään. Uudistusta valmistellaan kuitenkin edelleen koko muutoksessa mukana olevaa laajaa henkilöstöä osallistaen ja sen asiantuntemusta hyödyntäen.

 

Lisätietoja: Asko Peltola, puh. 0400 590 123

6.06.2017

Tiedote maakuntavaltuuston kokouksesta

Liiton tilinpäätös ja toimintakertomus hyväksyttiin

Maakuntavaltuusto hyväksyi Etelä-Pohjanmaan liiton vuoden 2016 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Tilikauden toimintakate on korkotuotot mukaan lukien noin 301 000 euroa ylijäämäinen. Maakuntavaltuusto päätti siirtää ylijäämän aikaisempien tilikausien ylijäämätilille. Ylijäämiä on taseessa tämän jälkeen yhteensä noin 1 262 930 euroa.

Maakuntavaltuusto kiitti liiton taloudenpitoa vastuulliseksi ja oli tyytyväinen liiton toimintaan. Ryhmäpuheenvuoroissa nostettiin esiin, että ylijäämien käytöstä tulisi keskustella kuntien kanssa, kun maakunnan liiton kuntayhtymä puretaan maakuntauudistuksen yhteydessä.

Lisäksi maakuntavaltuusto hyväksyi vuoden 2016 henkilöstökertomuksen. Henkilöstökertomuksesta ilmenee, että Etelä‐Pohjanmaan liitossa oli vakinaisia viranhaltijoita ja työntekijöitä yhteensä 23 henkilöä. Henkilöstön kokonaismäärä oli 32 henkilöä.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Etelä-Pohjanmaan rakennemallin

Maakuntavaltuusto päätti hyväksyä vilkkaan keskustelun jälkeen Etelä-Pohjanmaan rakennemallin viiden muutoksen jälkeen.  Maakuntavaltuuston esityksen perusteella Yhteisöjen Etelä-Pohjanmaa -tulevaisuuskuva päätettiin muuttaa muotoon Yrittäjyyden ja yhteisöjen Etelä-Pohjanmaa. Lisäksi Kestävät ruokajärjestelmät sekä biotalouden uudet ratkaisut -osioon päätettiin Kauhajoelle lisätä Maakunnallisesti merkittävää biotalouden jalostus- ja logistiikkakeskusta ilmentävä karttamerkintä sekä Uudistuva palvelu- ja elämystuotanto -kohtaan merkittäviksi matkailukohteiksi lisätä Jurvan Botniaring sekä Lappajärvi.

Älykkäät ja energiatehokkaat keskittymät -osiossa päätettiin  Kansainvälisesti ja valtakunnallisesti merkittävä yrityskeskittymä -karttamerkintä muuttaa muotoon Kansainvälisesti merkittävä yrityskeskittymä.

Etelä-Pohjanmaan rakennemallin laadinta on koostunut kahdesta työvaiheesta: tulevaisuuskuvien koostamisesta ja varsinaisen rakennemallin laadinnasta. Tulevaisuuskuvien laadinnasta on vastannut Seinäjoen yliopistokeskus ja rakennemallin laadinnasta on vastannut SWECO Oy.

Sote- ja maakuntauudistus etenee väliaikaishallinnon vaiheeseen

Sote- ja maakuntauudistuksessa vapaaehtoinen esivalmisteluvaihe lähenee loppuaan. Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) on nimetty maakuntahallituksen kokouksessa 22.5.2017, ja se käynnistelee nyt toimintaansa.

Lisäksi maakuntauudistuksen valmistelun tueksi on haettu valmistelujohtajaa ja kymmentä vastuuvalmistelijaa eri tehtäviin. Näihin tehtäviin valittavat henkilöt aloittavat virallisesti työnsä loppukesällä tai viimeistään alkusyksyllä. Nykyiset johtavissa valmistelutehtävissä toimivat Harri Jokiranta, Heli Seppelvirta ja Johanna Sorvettula jatkavat työtään myös väliaikaishallinnon alaisessa valmistelussa.

– Väliaikaishallinnon myötä uudistusprosessin resursointi lisääntyy ja organisoituminen jäntevöityy. Väliaikaishallinnon käynnistyttyä myös vapaaehtoiseen verkostotyöhön perustunut työryhmärakenne kevenee ja muotoutuu osin uudelleen, muutosjohtaja Heli Seppelvirta kertoo.

Maakuntavaltuusto kuuli kokouksessaan katsauksen maakuntauudistuksen valmistelutilanteeseen. Esitykseen voi tutustua osoitteessa: https://maakunta.ep2019.fi/wp-content/uploads/sites/12/2016/06/maakuntavaltuusto_050617.pdf

 

5.06.2017

Tiedote maakunnan yhteistyöryhmän kokouksesta

Rakennerahastotehtäviä esitetään maakunnallisesti hoidettaviksi

Maakunnan yhteistyöryhmä on sitä mieltä, että keskitetty rakennerahastotehtävien hallintomalli olisi syytä purkaa ja ottaa tehtävät maakunnallisesti hoidettaviksi. Samassa yhteydessä on kuitenkin varmistettava, että tehtävien hoitamiseen on maakunnassa olemassa riittävät henkilöresurssit.

Edelleen MYR tuo esille, että maakuntien välisistä yhteistyömahdollisuuksista tulee käydä keskusteluja ja pyrkiä löytämään tarkoituksenmukaiset yhteistyömuodot. Naapurimaakunnissa kannanotot rakennerahastotehtävien hoitamisesta ovat olleet samansuuntaisia.

Maakuntauudistus aiheuttaa muutoksia rakennerahastojen hallinnointiin, joka siirtyy maakuntien liitoista ja ELY-keskuksista 1.1.2019 perustettaville maakunnille. Ehdotuksen maakunnan yhteistyöryhmän kannattamasta näkemyksestä on alun perin laatinut maakuntauudistusta valmistelevan elinkeinojen ja maaseudun kehittämisen työryhmä.

 

Maakuntaohjelma 2018–2021 valmisteilla – anna palautetta

Maakuntaohjelman 2018–2021 valmistelu etenee. Ohjelman pääpainopisteet on nyt määritelty laajan ja osallistavan työskentelyn tuloksena. Pääpainopisteiden valintaan ja maakuntaohjelman sisältöön on mahdollista ottaa kantaa Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla. Tiivistelmä ohjelman pääpainopisteistä sekä palautelomake löytyvät osoitteesta: www.epliitto.fi/maakuntastrategia. Halutessaan palautetta voi jättää verkkolomakkeella myös nimettömänä.

Maakuntaohjelman aikajänne ulottuu 2018–2021. Pitkän tähtäimen tavoitteiden osalta nojaudutaan edellisen ohjelmaprosessin osioon, jossa skenaario- ja tavoiteasetanta ulottuu vuoteen 2040 saakka. Lisäksi hyödynnetään Etelä-Pohjanmaan rakennemallityön tuloksia.

– Nyt laadittava maakuntaohjelma valmistellaan muutostilanteessa, ja sen rooli on keskeinen aluekehittämisen linjausten ja jatkuvuuden pohjana uusien maakuntien aloittaessa työnsä, maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja Pauli Talvitie sanoo.

Maakuntaohjelma valmistellaan yhteistyössä valtion viranomaisten, kuntien, alueiden kehittämiseen osallistuvien yhteisöjen ja järjestöjen sekä muiden vastaavien tahojen kanssa. Maakuntaohjelman laatiminen toteutetaan avoimena, vuorovaikutteisena ja yhteistyöhön perustuvana prosessina. Valmisteluaineisto tulee olemaan jatkuvasti nähtävillä ja kommentoitavissa Etelä-Pohjanmaan liiton kotisivuilla ja saatavilla paperiversiona Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Maakuntaohjelma laaditaan siten, että se hyväksytään maakuntavaltuuston vuoden 2017 viimeisessä kokouksessa 4.12.2017. Uuden maakunnan valtuusto voi tarvittaessa tarkistaa ohjelmaa.

 

Rahoitusta koulutuksen kehittämiseen ja osallisuuden vahvistamiseen

Maakunnan yhteistyöryhmä puolsi rahoitettavaksi EAKR-ohjelmasta Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Logistiikka- ja maarakennusalan simulaattorimaailma -hanketta, jonka tavoitteena on luoda nykyaikainen, uutta teknologiaa hyödyntävä demonstraatioympäristö logistiikan ja maarakennuksen koulutuskäyttöön. Kokonaisuus jakautuu kehittämishankkeeseen, jonka budjetti on 19 840 euroa, sekä investointihankkeeseen, jonka budjetti on 580 000 euroa. Hankkeita toteutetaan 1.9.2017–31.12.2018 välisenä aikana.

ESR-ohjelmasta rahoitettavaksi päätettiin puoltaa Osallisuutta moniammatillisesti - OSMO -hanketta, jonka tavoitteena on työmarkkinoiden ulkopuolella ja pitkään työttömänä olleiden asiakkaiden osallisuuden vahvistaminen. Hankkeen hallinnoija on Seinäjoen kaupunki. Hanketta toteutetaan 1.6.2017–30.9.2019 välisenä aikana, ja sen kustannusarvio on kokonaisuudessaan 598 762 euroa.

 

Tiedote 2.6.2017 järjestetyn maakunnan yhteistyöryhmän kokouksesta.

Lisätietoja: maakuntajohtaja Asko Peltola, puh. puh. 0400 590 123

 

 

 


 

 

« Edelliset 10

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös