Suomi 100: Yhdessä-viikonloppuna satoja tapahtumia

15.08.2017

Suomen juhlavuotta vietetään sadoin tapahtumin Yhdessä-viikonloppuna 25.–27.8.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema yhdessä on synnyttänyt suomalaisissa ennennäkemättömän innostuksen yhteiseen tekemiseen. Yhdessä-viikonloppuna 25.–27.8. Suomessa ja maailmalla on luvassa useita satoja Suomi 100 -tapahtumia, jotka suomalaiset ja Suomen ystävät ovat yhdessä rakentaneet toinen toisilleen. Yhdessä-viikonloppuna suomalaisten toivotaan olevan mahdollisimman paljon yhdessä.

Yhdessä-viikonlopusta käynnistyy juhlavuoden elämyksellinen syksy kohti satavuotiaan syntymäpäivää joulukuussa. Viikonlopusta on myös 100 päivää sataan eli se aloittaa 100 päivän jakson itsenäisyyspäivään.

− Osa Yhdessä-viikonlopun tapahtumista on erityisesti tähän ajankohtaan suunniteltuja, osa vuosittain toistuvia, mutta tällä kertaa Suomi 100 -teemalla toteutettavia, kertoo Etelä-Pohjanmaan liiton Suomi 100 -aluekoordinaattori Tuija Ahola.

Koko Suomen kattavia tempauksia

Kukaan ei syö yksin, kun Suomi juhlii Maailman suurimpia kyläjuhlia. Maailman suurimmat kyläjuhlat ovat koko maan halki levittäytyvä tapahtuma, jossa sadat tekijät ympäri Suomea luovat oman näköisiään kyläjuhlia. Luvassa on pieniä paikallisia ja suuria valtakunnallisia tapahtumia: kansallispuistoissa, taivaan alla, varuskunnissa, kouluissa ja ravintoloissa.

− Jokainen voi järjestää juhlat itse tai yhdessä jonkun kanssa tai nauttia jo valmiiksi katetusta pöydästä, vinkkaa Ahola.

Valtakunnallisesti näkyvimpiä on Suomen Luonnon päivä lauantaina 26. elokuuta, jolloin koko maassa liputetaan ensi kertaa Suomen luonnolle ja kaikissa Suomen kansallispuistoissa kajahtaa kuorolaulu. Suomen Luonnon päivänä vietetään myös Marttojen valtakunnallista sienipäivää. Päivän aikana koulutetut sienineuvojat tutustuttavat kansalaisia ruokasieniin, näköislajeihin ja myrkkysieniin sekä antavat vinkkejä sieniruokien valmistamiseen sekä sienien säilöntään. Marttojen sienipäivä järjestetään ainakin Seinäjoella.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) juhlistaa Suomen 100 -vuotista itsenäisyyttä ILMI 2017 -yhteisharjoituksilla, joihin odotetaan osallistuvan yli 1 000 koulutettua vapaaehtoista. Harjoituksia järjestetään ympäri Suomen mm. Kauhavalla, Oulussa, Saariselällä ja Tampereella. Harjoituksien aiheina ovat mm. kadonneiden etsintä, evakuointi, ensihuolto ja viestitoiminta.

Lukuisia paikallisia tapahtumia

Myös Etelä-Pohjanmaalla on tarjolla lukuisia pienempiä ja isompia tapahtumia Yhdessä-viikonloppuna.

Luonnon päivää vietetään myös Lapualla, jolloin Simpsiöllä voi kuulla kuorojen laulua ja samalla paistaa makkaraa tai askarrella vaikka käpylehmiä. Illan hämärtyessä bongataan lepakoita.

Isonkyrön Lehmäjoella syödään yhdessä ja kokoonnutaan yhteiselle peltopiknikille lauantaina.

Törnävän museoalueella Seinäjoella järjestetään Yhdessä-viikonloppuna perinteiset Östermyra-päivät. Ohjelmassa on mm. museon avoimet ovet, historiaan innostavaa työpajatoimintaa sekä opastettuja kierroksia museoalueella.

Lappajärvellä juhlitaan lauantaina puolestaan venetsialaisia eli mökkikauden päättäjäisiä Suomi 100 -teemalla. Päivän aikana on luvassa mm. takaperinjuoksun 100 metrin SM-kisat, lastennäytelmä, yhteislaulua, taidetyöpajoja, sata saunaa ja ilotulitus.

Teuvalla on lauantaina Lauri Ingmanin syntymäpaikan muistokiven paljastus ja Ingman-seminaari. Lauri Ingman oli itsenäisen Suomen ensimmäisen pääministeri, ja 30-luvulla hän toimi myös arkkipiispana.

Yhdessä-viikonlopun ohjelmatietoa on koottu osoitteeseen http://suomifinland100.fi/yhdessa-viikonloppu/.

Alueellisia tapahtumia löytyy Etelä-Pohjanmaan tapahtumakalenterista osoitteesta www.epkalenteri.fi.