KUUKAUDEN HANKE: Julkisia kuljetuksia kehitetään Kurikassa

22.02.2019

Logistiikkasuunnittelija Miika Hautalan vetämässä Jukudigi-hankkeessa kehitetään harvaanasuttujen alueiden kuljetustoimintaa digitalisaation avulla.

 

Kurikan kaupunki kehittää AIKO-rahoituksen (alueelliset innovaatiot ja kokeilut) turvin harvaanasuttujen alueiden kuljetustoimintaa sekä testaa teknistä järjestelmää, joka mahdollistaa eri maksajatahojen kustantamien kuljetusten sujuvamman yhdistämisen. Kaupungilta kokeilussa ovat mukana koulu- ja sosiaalitoimi.

– Avainasemassa kokeilussamme on matkojen rekisteröinti, jota testataan kolmen kuljetusyrityksen kanssa, kertoo hanketta vetävä logistiikkasuunnittelija Miika Hautala Kurikan kaupungilta.

Jukudigi-hanke (julkisten kuljetusten digitalisointi) käynnistyi viime syksynä, ja jo tämän vuoden alussa on päästy kokeilemaan uutta järjestelmää käytännössä. Hautala kertoo, että tarjolla ollut valmis ohjelmisto- ja laitepaketti nopeutti pilottivaiheen aloittamista. Kokeilussa mukana olevien kuljetusyritysten autoihin on asennettu maksupäätelaite sekä kosketusnäyttö, jotka mahdollistavat joko matkustajien itsensä tai kuljettajan tekemät rekisteröinnit. Koululaisille on tulossa vielä tässä kuussa kortit, joilla he rekisteröivät matkansa sekä autoon noustessaan että sieltä lähtiessään.

– Matkojen rekisteröinti helpottaa sekä yritysten että kaupungin työtä, koska kuljetusmäärät ja reitit tallentuvat järjestelmään, josta tiedot voidaan hakea suoraan laskutukseen, Hautala sanoo.

Mielenkiinnolla mukaan pilottiin

Kuljetus J. Haanpää Oy lähti mukaan Jukudigi-hankkeeseen mielenkiinnosta.

– Meille oli luontevaa lähteä hankkeeseen mukaan, koska kuljetamme Jalasjärvellä suurimman osan oppilaista kouluihin, sanoo Sari Haanpää.

Haanpään mukaan kuljettajat ovat ottaneet hyvin uuden teknologian haltuun, ja ovat innokkaita ottamaan asioista selvää.

– Käytännön kokeilu on vasta aluillaan, joten emme ole vielä hirveästi saaneet matkustajilta tai kuljettajiltamme palautetta itse järjestelmästä. Odottavalla mielellä olemme asian suhteen, Haanpää jatkaa.

Hän pitää tällaisiin hankkeisiin ja pilotteihin osallistumista yhdessä kaupungin kanssa tärkeänä, sillä yritys haluaa palvella kaupunkia ja olla apuna esimerkiksi tiedon keräämisessä oppilaskuljetuksista.

 Kuljetus J. Haanpää Oy:n kuljettaja ja matkojen kirjaamisen käytettävät laitteet auton kojetaulussa.

Kuljetus J. Haanpää Oy:n kuljettajat ovat opetelleet uusien laitteiden ja ohjelmien käyttöä Jukudigi-hankkeen pilotin myötä.

Tulevaisuudessa yhdistellään eri liikkumismuotoja jouhevasti

Jukudigi-hankkeella haetaan sekä kustannussäästöjä että toiminnan järkevöittämistä julkisiin kuljetuksiin.

– Harvempaan asutuilla alueilla olisi hyvä saada ihmisiä samoihin kyyteihin, etteivät yksittäiset taksit ajelisi peräjulkkaa, Hautala toteaa.

Kurikan kaupunki haluaa olla kuljetusjärjestelmien kehityksessä mukana. Hautalan mukaan tulevaisuudessa liikkuminen nähdään palveluna (Mobility as a Service, MaaS), jossa liikkumistarpeet on paketoitu kokonaisuuksiksi ja käyttäjä päättää, millaisia osia hän haluaa pakettiinsa ostaa, esimerkiksi joukkoliikennettä, auton vuokrausta tai kuljetuspalvelua. Käyttäjä maksaa yhden hinnan ja kustannus jakautuu eri kulkumuotojen mukaan.

Hautalan mukaan tällaisen palvelukokonaisuuden kehittäminen olisi kannattavaa etenkin harvaan asutuilla alueilla, joissa julkinen liikenne on usein vähäistä.

– Yhdistämällä erilaisia kuljetusmuotoja saadaan julkisestakin liikenteestä toimivaa ja kannattavaa, arvelee Hautala.

Mikäli hankkeen kokeilujakso osoittautuu onnistuneeksi ja järjestelmä saadaan toimimaan halutulla tavalla, laajennetaan sen käyttö syksyllä kaikkiin kaupungin julkisiin kuljetuksiin, paitsi ei ely-keskuksen kilpailuttamiin kuljetuksiin.

 
Mikä on Jukudigi-hanke? Katso videolta!

 

Jukudigi-hanke on rahoitettu Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) -rahoituksella.

 

 

Teksti ja video: Annika Pollari

Kuvat: Annika Pollari, Sari Haanpää

Kommentit

Kommentoi

En ole ihminen

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös