Suomi 100: Taide valtasi maakuntalehtien etusivut

6.12.2017

Moni saattoi hieraista silmiään itsenäisyyspäivän aamuna, kun poimi käteensä maakuntalehti Ilkan tai Pohjalaisen. Tutun uutispainotteisen etusivun tilalla oli jotain aivan muuta, nimittäin taidetta. Ilkan etusivulla komeili Pietarsaaresta lähtöisin olevan Timo Konttisen teos Presidenttipeliä ja Pohjalaisen kannessa mustasaarelaisen Patricia Rodaksen teos Det börjar med jämlikhet/ Tasa-arvosta se alkaa.

Kyseessä oli Taiteen edistämiskeskus Taiken ja maakuntalehtien yhteinen hanke juhlistaa satavuotiasta Suomea tuomalla taidetta ihmisten koteihin. Idea maakuntalehtien etusivujen ”kaappauksesta” on lähtöisin valokuvataiteen läänintaiteilija Jenni Latvalta.

– Halusin tuoda taiteen lähelle ihmisiä, suoraan aamupalapöytään. Oli aivan mahtavaa, että maakuntalehtemme lähtivät hankkeeseen mukaan, Jenni Latva toteaa.

Latva ehdotti elokuussa 2016, että Ilkka ja Pohjalainen juhlistaisivat satavuotiasta Suomea julkaisemalla etusivullaan taidetta. Järjestettäisiin kutsukilpailu, josta etusivut itsenäisyyspäiväksi valittaisiin.

 
Valokuvataiteen läänintaiteilija Jenni Latva haluaa tuoda taiteen lähelle ihmisiä.

– Pidin ajatuksesta heti. Satavuotispäivän kunniaksi halusimme joka tapauksessa julkaista jotain aivan erityistä lehden etusivulla. Kyllähän tuolle paikalle olisi saanut myytyä myös mainoksen moneen kertaan, mutta Suomi täyttää sata vain kerran, Ilkan päätoimittaja Satu Takala kertoo.

Takalan mukaan etusivun taide on kunniakas tapa juhlistaa satavuotiasta Suomea. Taide herättää taatusti aina myös keskustelua.

­ – Halusimme tällä tempauksella nostaa taiteen arvostusta, osoittaa kunniaa satavuotiaalle Suomelle ja saada keskustelua aikaan, sehän on median tarkoitus aina pohjimmiltaan, Takala lisää.

Teokset valittiin kutsukilpailun kautta

Etusivuilla julkaistavat teokset valittiin kutsukilpailun kautta. Yhteensä kahdeksalta pohjalaismaakuntien taiteilijalta pyydettiin ehdotukset etusivujen taiteeksi. Teosten toivottiin kuvaavan, ottavan kantaa, kertovan tai peilaavan Suomen satavuotista historiaa. Teosten yhtenä kantavana elementtinä tuli olla valokuva, mutta sitä voitiin yhdistää myös muihin tekniikoihin tai esimerkiksi sanataiteeseen. Teoksen tuli olla uniikki, harkittu, viimeistelty ja tekniikaltaan sanomalehteen sopiva.

– Kaikki luonnokset olivat hyviä ja pohdittuja. Taitelijat olivat lähteneet käsittelemään asiaa erilaisista ja ennalta arvaamattomistakin näkökulmista. Valintaa tehdessään raati kiinnitti huomiota muun muassa tekniikkaan, sanomaan, sisältöön ja tekniseen toistettavuuteen lehdessä, Latva sanoo.

 

Valokuvaaja Patricia Rodaksen teos Det börjar med jämlikhet/ Tasa-arvosta se alkaa. Rodaksen mukaan kuvassa oleva oja toimii tasa-arvon kohtaamien esteiden symbolina. Hyppy on teko, joka ylittää eriarvoisuuden kuilun. Teos kuvastaa myös tulevaisuuden toivoa ja eriarvoisuuden peruskiven, tietämättömyyden vastustamista.

Taiteilija Timo Konttisen teos Presidenttipeliä. Kuvakollaasi Suomen presidenteistä.

 

Teksti: Annika Pollari             Kuvat: Annika Pollari, Ilkka- ja Pohjalainen-lehti

 

Kommentit

Kommentoi

En ole ihminen

Etelä-Pohjanmaan liittoPL 109, 60101 SeinäjokiKampusranta 9 C, Frami, 4. kerros • etunimi.sukunimi@etela-pohjanmaa.fi

Takaisin
ylös