Valoa Etelä-Pohjanmaan väestökehityksessä

Etelä-Pohjanmaan kunnista Seinäjoki, Ilmajoki, Lapua, Kauhajoki ja Vimpeli kasvattivat väkimääräänsä alkuovuonna 2024.
Etelä-Pohjanmaan kuntien väkimäärän kokonaismuutokset vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä.

Etelä-Pohjanmaan vuoden 2023 väestökehitys näyttäytyy torjuntavoittona, vaikka maakunnan väkiluku väheni kokonaisuudessaan 231 hengellä vuodesta 2022. Väkiluvun lasku oli pienintä kymmeneen vuoteen. Laskun taittumiseen vaikutti eniten huomattava kasvu maahanmuutossa, joka oli noin viisinkertaista verrattuna 2010-luvun keskiarvoon.

Tilastokeskus julkisti 25.4.2024 väestön ennakkotiedot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä. Ilahduttavaa oli havaita, että maakuntamme tilanne parantui kaikissa keskeisissä väestökehityksen osatekijöissä verrattuna vuoden 2023 tammi-maaliskuun kehitykseen.

Maakunnan syntyvyys kasvoi hiukan (syntyneitä 336) ja kuolleisuus väheni (kuolleita 631). Luonnollinen väestönlisäys oli kuitenkin näiden lukujen myötä pakkasella noin kolmensadan asukkaan verran (-295).

Kuntien välisessä nettomuutossa eli maan sisäisissä muutoissa tapahtui merkittävä parannus. Noin 150 asukkaan muuttotappio kääntyi yhdeksän asukkaan muuttovoitoksi. Hienoa oli, että kuusi kuntaa Etelä-Pohjanmaalla sai muuttovoittoa.

Vain seitsemän maakuntaa koko Suomessa sai muuttovoittoa vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen aikana. Etelä-Pohjanmaan muuttovoitto on huomattava verrattuna esimerkiksi Pohjanmaahan, joka kärsi noin kolmensadan asukkaan muuttotappion.

Viime vuosi oli maahanmuuton osalta kaikkien aikojen huippuvuosi ja hieman yllättävästi nettomaahanmuutto kasvoi vielä alkuvuonnakin 2024 Etelä-Pohjanmaalla. Nettomaahanmuutto oli +243, jossa kasvua edelliseen vuoteen on 35 henkilöä. Maahanmuuton määrä kasvoi suurimmassa osassa kuntia.

Alkuvuoden tilastojen perusteella voi todeta, että suunta on erinomainen, vaikka lopulta väkiluvun korjauksen myötä Etelä-Pohjanmaan väkiluku vähenikin 29 henkilöllä. Kun vielä huomioidaan, että työikäisen väestön määrä (15–64-vuotiaat) on kasvanut viime vuoteen verrattuna yli viidelläkymmenellä henkilöllä, kirkastuu tilanne entisestään. Koko 2010-luvun ajan työikäinen väestö väheni jokaisena vuotena yli tuhannella henkilöllä, mikä on osaltaan kärjistänyt maakunnan työvoimapulaa.

Maakunnan väkiluvun kääntämiseksi kasvuun riittäisi pieni muuttovoitto, nykytasolla pysyvä maahanmuutto ja syntyvyyden maltillinen kasvu. Ei kuulosta mahdottomalta!

Miika Laurila
yhteyspäällikkö