Tutkimus- ja kehittämistoiminta

Tutkimus- ja kehittämistoiminta (T&K) tarkoittaa systemaattista toimintaa tiedon lisäämiseksi ja tiedon käyttämistä uusien sovellusten löytämiseksi. Toiminnan tavoitteena on oltava jotain oleellisesti uutta. Tutkimus- ja kehittämistoimintaan sisällytetään perustutkimus, soveltava tutkimus sekä kehittämistyö.

Perustutkimuksella tarkoitetaan sellaista toimintaa uuden tiedon saavuttamiseksi, joka ei ensisijaisesti tähtää käytännön sovellukseen. Soveltava tutkimus on toimintaa, jolla pyritään uuden tiedon saavuttamisen lisäksi tähtäämään tiettyihin käytännön sovelluksiin. Tuote- ja prosessikehityksellä (kehittämistyöllä) tarkoitetaan systemaattista toimintaa tutkimuksen tuloksena ja/tai käytännön kokemuksen kautta saadun tiedon käyttämiseksi uusien aineiden, tuotteiden, tuotantoprosessien, menetelmien ja järjestelmien aikaansaamiseen tai olemassa olevien olennaiseen parantamiseen.

Etelä-Pohjanmaan T&K-menot olivat 55,6 miljoonaa euroa vuonna 2023. Maakunnan väkilukuun suhteutettuna tämä tarkoittaa noin 292 euroa asukasta kohden, mikä oli noin 1 214 euroa vähemmän kuin koko maassa keskimäärin. Kasvua T&K-menoissa vuoteen 2022 verrattuna oli 33,3 prosenttia. Etelä-Pohjanmaan T&K-menojen osuus koko maan vastaavista menoista oli 0,7 prosenttia, mikä oli kuudenneksi pienin osuus kaikista maakunnista. T&K-menot keskittyvätkin Suomessa yliopistomaakuntiin. Koko maan T&K-menot olivat 8 439,3 miljoonaa euroa vuonna 2023, josta Uudenmaan osuus oli 49,9 prosenttia, eli lähes puolet koko maan T&K-menoista.

Sektoreittain tarkasteltuna suurimman osan Etelä-Pohjanmaan T&K-menoista kattoi yrityssektori, 40,2 miljoonalla eurolla. Korkeakoulusektorin osuus oli 13,8 miljoonaa euroa. Pienimmän osuuden kattoi julkinen sektori sekä yksityinen voittoa tavoittelematon sektori, 1,6 miljoonalla eurolla. Myös koko maan T&K-menot jakautuivat eri sektoreille samassa järjestyksessä vuonna 2023. Etelä-Pohjanmaalla julkisen sektorin ja yksityisen voittoa tavoittelemattoman sektorin osuus kaikista T&K-menoista on selvästi valtakunnallista keskiarvoa alhaisempi.