ERUDITE2-kumppanit kokoontuivat Seinäjoella 


Etelä-Pohjanmaan liitto toteuttaa Interreg Europe -ohjelmasta rahoitettua ERUDITE-hanketta (Enhancing Rural and Urban Innovation Territories in Europe) jatkohankkeena vielä tämän vuoden syksyyn saakka. Hankekumppaneita on kuudesta Euroopan maasta: Ranskasta, Ruotsista, Sloveniasta, Irlannista, Unkarista ja Suomesta. Suomesta mukana on Etelä-Pohjanmaan liitto.  

Erudite-hankkeen vieraat ryhmäkuvassa.
 Vieraat isäntineen Kyrkösjärven maastossa, jossa tutustuttiin digitaaliseen luontopolkujen opastukseen. E-P:n sidosryhmää edusti tässä kuvassa Petra Piironen Etelä-Pohjamaan Kauppakamarista (3. oikealta).  

Tavoitteena on vaihtaa hyviä käytäntöjä digitaalisten palvelujen kehittämisestä koronan tyyppisistä epidemioista selviämiseksi. Etelä-Pohjanmaalla ERUDITE2-hankkeen sidosryhmä on priorisoinut tärkeimmäksi etätyötä ja -opiskelua kehittävät hyvät käytännöt, joihin haettiin mallia mm. Ranskan Nivernais Morvan digital Hub ja Irlannin Donegal Remote Working Strategy -esityksistä. Nivernais Morvan Hub on perustettu entiselle maatilalle ja Donegalin etätyökeskus harvaanasutulle mutta kauniille seudulle Irlannin pohjoiskärkeen. Alueiden vahvuudet ja haasteet ovat hyvin lähellä asioita, joita itsekin pohdimme. 

Erudite-hankkeen henkilöitä tekemässä ryhmätöitä.
SEROI+-työpajoissa työskenteli kolme eri ryhmää, joista tässä yksi. Etualalla ranskalaista sidosryhmää Florian Rebourgeard (Niévre Numérigue) ja Vanda Turczi (Burgundy-Franche-Comté Regional Council). Takana vasemmalta oikealle E-P:n Erudite2-sidosryhmästä Leader Aisapari ry:n Heli Talvitie, E-P:n liiton Sanna Inkeri sekä Argene Superina Slovenian Ljubljanan yliopistosta.

Kahden päivän kumppanitapaamisessa Seinäjoella kehitettiin etätyö- ja etäopiskeluverkoston hyviä käytäntöjä työpajoissa. Opettelimme käyttämään SEROI+-menetelmää, jossa lasketaan valitulle käytännölle taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset hyödyt. Kun valitun tavoitteen mittarit on osoitettu, pakettia voidaan tarjota mahdollisille toteuttajalle eri alueilla. Poliittisena vaikutuskeinona ovat älykkäiden alueellisten strategioiden palvelu- ja tukipaketit, joihin pyritään tuomaan sosiaalista, taloudellista ja ympäristöllistä hyötynäkökulmaa. Etelä-Pohjanmaan Älykkään erikostumisen strategiassa on mainittu mahdollisuutena Laaja digitalisaatio, etätyön ja etäpalvelujen hyödyntäminen. 

Vierailijat kuuntelemassa esittelyä M-talossa.
M-talossa tutustuttiin pelillisiin elementteihin ja virtuaalimaailmaan, joita käytetään kuntoutuksen apuna.
Nainen testaa virtuaalilaseja.
SeAMKin tiloissa Framilla kokeiltiin miten tapahtumia, tuote-esittelyjä ja kokouksia voidaan järjestää virtuaalitodellisuudessa (VR) ja lisätyssä todellisuudessa (AR). Kuvassa ranskalainen Vanda Turczi.

Kumppanitapaamisen isäntänä Etelä-Pohjanmaan liitto voi olla ylpeä mielenkiintoisista, oman maakunnan hyvistä käytännöistä, joita maakunnan toimijat Tampereen Yliopistokeskus, SeAMK, Sedu, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Lakeuden Elämysliikunta ry, Leader Aisapari ry ja Järvi-Pohjanmaan perusturva esittelivät vieraille ensiluokkaisissa ja edistyneissä tiloissa.  

Teksti ja kuvat: Lea Palomäki

Seuraa somessa: @InterregErudite 

Logo, jossa lukee ERUDITE Interreg