Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus

Bannerikuva, jossa keskellä EU-tietokeskuksen logo ja ympärillä sinistä aaltografiikkaa.

Euroopan parlamentin vaalit 2024

EU-vaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Vaalit ovat ehdottoman tärkeät niin Etelä-Pohjanmaalle, Suomelle kuin Euroopallekin. Tulevat EU-päättäjät aloittavat työnsä epävakaassa maailmantilanteessa, jossa Eurooppa kohtaa monia rajat ylittäviä haasteita. Näitä haasteita voidaan yrittää ratkoa EU-tason päätöksillä, jotka vaikuttavat elämään myös paikallistasolla monin tavoin. 

Kesäkuun EU-vaaleissa valitaan Euroopan parlamentin jäsenet seuraavaksi viideksi vuodeksi. Suomesta parlamenttiin valitaan 15 jäsentä eli meppiä. Vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024 ja kotimaassa pääsee ennakkoäänestämään 29.5–4.6.2024. Euroopan parlamentti on ainoa suoraan vaaleilla valittava EU-toimielin, ja se käyttää merkittävää lainsäädäntävaltaa EU:ssa. Tutustu EU-vaaleihin Euroopan parlamentin verkkosivuilta.

Mitä tarjoamme sinulle?

On avartavaa ymmärtää, kuinka maailman asiat vaikuttavat lakeuksien elämään. Etelä-Pohjanmaan liiton EU-tietokeskus selvittää, miten Euroopan unioni (EU) vaikuttaa maakuntaamme.

Kerromme esimerkiksi Euroopan unionin rahoittamien hankkeiden edistymisestä ja tuloksista, alueemme kansainvälisistä tapahtumista sekä Euroopan unionin toiminnasta – paikallista näkökulmaa unohtamatta.

On monia tapoja pysyä kärryillä EU:n vaikutuksesta maakuntaamme. Voit seurata sosiaalisen median kanaviamme Facebookissa, X:ssä ja Instagramissa sekä tilata uutiskirjeemme. Näin saat ajankohtaista tietoa suoraan sosiaalisen median uutissyötteisiisi ja sähköpostiisi!

Voit myös ottaa meihin yhteyttä ja kysyä mistä tahansa mieltä askarruttavasta EU-asiasta. Vastaamme kaikkiin yhteydenottoihin mahdollisimman pian. Lisäksi olet lämpimästi tervetullut tapahtumiimme, joissa käsitellään EU:n tulevaisuutta.

Käymme myös alueemme kouluissa pitämässä EU-aiheisia esityksiä ja oppitunteja, järjestämme kaikille avoimia EU:ta koskevia tapahtumia ja toimitamme postitse erilaisia virallisia julkaisuja ja oppimateriaaleja. Kaikki palvelumme ovat alueemme kansalaisille ja toimijoille maksuttomia.

On kuitenkin huomattava, ettemme voi tarjota oikeudellista neuvontaa emmekä tulkita EU:n lainsäädäntöä. Näissä tapauksissa ohjaamme sinut oikeiden asiantuntijoiden ja toimijoiden luokse.

Keitä olemme?

Etelä-Pohjanmaalla toimiva EU-tietokeskus kuuluu Suomen Europe Direct -verkostoon, joka puolestaan on osa Euroopan laajuista tiedotuspisteiden verkostoa.

Tiedotuspisteiden tarkoituksena on lisätä vuorovaikutusta EU:n päätöksentekijöiden ja kansalaisten välillä sekä kannustaa kansalaisia osallistumaan keskusteluun EU:sta ja sen tulevaisuudesta.

Verkostoa hallinnoi Euroopan komissio. Euroopan komission Suomen edustuston verkkosivut löydät tästä.

Lisätietoa tietokeskuksen toimintaperiaatteista löydät Euroopan unionin verkkosivuilta.

Euroopan parlamentin Suomen yhteystoimiston verkkosivut löydät tästä.

Tilaa uutiskirjeemme

  Hyväksyn tietosuojaselosteen mukaisen tietojeni käytön.*

  Ajankohtaista

  30.4.2024 | Ajankohtaista

  EU-vaalit tuloo – käytä ääntäsi! -vaalitapahtuma Seinäjoella 11.5. 

  Etelä-Pohjanmaalla virittäydytään vaalitunnelmaan toden teolla lauantaina 11.5., kun vaalihumu valtaa Seinäjoen keskustorin klo 10–13. Luvassa on kiinnostavaa ohjelmaa kaiken ikäisille: huippuehdokkaat…

  12.3.2024 | Ajankohtaista

  Maakunnan kansainvälistymisen foorumi 19.4. – ilmoittaudu mukaan!

  Maakunnan kansainvälistymisen Excellence Forum järjestetään jälleen huhtikuussa avoimena kaikille kansainvälisestä kehittämistyöstä kiinnostuneille. Tapahtuma kokoaa yhteen asiantuntijoita, kuntien ja yritysten edustajia sekä…

  7.12.2023 | Ajankohtaista

  Putsaa pöytä päättäjillä -illoissa nuoret haastavat maakunnan johtohenkilöitä ja paikallispäättäjiä

  Etelä-Pohjanmaalla on lähtenyt syksyllä käyntiin Putsaa pöytä päättäjillä -tapahtumasarja, jossa nuoret pääsevät tutustumaan kotipaikkansa johtohenkilöihin ja paikallispäättäjiin rennoissa pelillisissä tunnelmissa. Tapahtumiin…

  26.11.2023 | Ajankohtaista

  Etelä-Pohjanmaan Nuorisofoorumi kokosi yhteen vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria

  Etelä-Pohjanmaan liitto oli mukana ensimmäistä kertaa järjestettävässä Etelä-Pohjanmaan Nuorisofoorumissa, jonne kokoonnuttiin nuorten, vaikuttajien ja päätöksentekijöiden voimin keskustelemaan nuoria puhututtavista asioista. Tapahtuman…

  29.9.2023 | Ajankohtaista

  Kiinnostaisiko rekrytointi tai työnhaku Euroopasta?

  Tänä vuonna vietetään Euroopan osaamisen teemavuotta, jonka tavoitteena on kannustaa työikäisiä kehittämään osaamistaan sekä auttaa yrityksiä rekrytoimaan osaavaa työvoimaa. Etelä-Pohjanmaalla työvoiman…