Luontokato, eli luonnon monimuotoisuuden voimakas heikkeneminen, on maailmanlaajuinen ilmiö, joka koskettaa myös pohjalaismaakuntia. Suomessa on arvioitu, että noin puolet luontotyypeistä ja jopa joka yhdeksäs laji ovat uhanalaisia. Merkittävimmät syyt luontokadolle Suomen olosuhteissa ovat muun muassa muuttuneet maankäyttötavat, avoimien alueiden sulkeutuminen ja metsäympäristöihin liittyvät muutokset.
Luonnon tilan heikentymisen pysäyttämiseksi ja kehityksen kääntämiseksi on laadittu biodiversiteettistrategioita ja -ohjelmia monella eri tasolla. Kansainvälisesti YK:n biodiversiteettisopimus ja EU:n biodiversiteettistrategia ohjaavat toimintaa ja Suomessa valmistellaan kansallista luonnon monimuotoisuusstrategiaa ja siihen liittyvää toimintaohjelmaa. Viime vuosiin saakka luonnon monimuotoisuuteen liittyvät tavoitteet ovat alueellisella tasolla – myös Etelä-Pohjanmaalla – olleet esillä yleensä osana laajempia tavoiteasiakirjoja, kuten ympäristö- ja ilmastostrategioissa.
Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle laaditaan luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelma
Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa saavat nyt uuden alueellisen työkalun luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseksi. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan liittojen kanssa käynnistänyt alueellisen luonnon monimuotoisuuden toimeenpanosuunnitelman eli LUMO-ohjelman laadinnan. LUMO-ohjelma on yhteinen työkalu Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien toimijoille luontokadon hillitsemisessä.
Alueellinen LUMO-ohjelma laaditaan luonnon monimuotoisuuden tueksi maakunnallisella tasolla. Vastaavia ohjelmia laaditaan parhaillaan myös monilla muilla alueilla Suomessa. Kyseessä ei ole juridisesti sitova asiakirja, vaan alueen toimijoiden yhteisesti laatima strateginen suunnitelma.
LUMO-ohjelma on työkalu luontokadon hillitsemisessä alueellisella tasolla
LUMO-ohjelma tulee sisältämään niin strategisia linjauksia luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseksi Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, kuin konkreettisen suunnitelman toimenpiteistä.
– Työssä hyödynnetään alueen toimijoiden omia paikallisia ja alueellisia luonnon monimuotoisuuteen liittyviä ohjelmia samalla, kun kansainväliset ja kansalliset sopimukset ja strategiat raamittavat ohjelman laadintaa, kertoo ympäristösuunnittelija Mari Väänänen.
Suomen ympäristökeskuksen tuore alueellinen selvitys luonnon monimuotoisuudesta antaa ajankohtaista tieteellistä taustaa LUMO-ohjelman laatimiselle.
LUMO-ohjelma laaditaan laajassa yhteistyössä
LUMO-ohjelman laadintaa seuraa ja ohjaa alueellinen LUMO-yhteistyöryhmä, johon on kutsuttu mukaan edustajia kunnista, edunvalvojaorganisaatioista, luonnonsuojeluyhdistyksistä sekä muista keskeisistä toimijoista. Ryhmän päätavoite on luoda yhteinen tahtotila ja näkemys LUMO-ohjelman laadinnalle sekä varmistaa alueellisen ja paikallisen asiantuntemuksen huomiointi työssä.
Laatimisprosessin aikana järjestetään useita teemakohtaisia työpajoja, joihin kutsutaan mukaan laajasti alueen sidosryhmiä. Työpajoissa työstetään yhteisvoimin LUMO-ohjelman tavoitteita ja sisältöä alueellisesta näkökulmasta. Työpajojen lisäksi luodaan myös nettikyselyitä laajalle kohdejoukolle ja yleisölle – niin että kaikilla on mahdollisuus tuoda esiin omia näkökulmia ja osallistua LUMO-ohjelman laadintaan. Tavoitteena on saada laajasti eri toimijoita sitoutumaan LUMO-ohjelman toimenpanoon.
– Tavoitteena on, että LUMO-ohjelman kautta saamme muodostettua yhteisen tahtotilan toimista, joilla luontokato pysäytetään myös meidän alueellamme, kuvaa Väänänen LUMO-ohjelman tavoitetta.
Alueellisen LUMO-ohjelman laadintaa voi seurata Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen sivuilta
Teksti: Susanna Anttila
Kuvat: Mari Väänänen