Vieraskynä: Kulttuuriterveisiä Alavudelta!


Kuvassa Anu Katajamäki punaisen tiiliseinän edustalla

Vaikka korona on kurittanut kulttuuri- ja tapahtuma-alaa erityisen kovalla kädellä, on kulunut puolitoista vuotta Alavuden kulttuuririntamalla ollut kuitenkin varsin tapahtumarikas ja työntäyteinen. Taidekeskus Harri oli suljettuna viime kesän remontin vuoksi. Kulttuuriministeriön rahoittamana Taidekeskukseen tehtiin remontti ja se avautui jälleen heinäkuussa yleisölle. Tänä kesänä Harrissa on esillä alavutelaisten taiteilijoiden töitä sekä pysyvät näyttelyt kuten veteraanien perinnehuone sekä Toivo Kuula – huone ovat myös avoinna ja valmiina tutustuttavaksi. Myös kuuluisa Arabian kannukokoelma on kokonaisuudessaan nähtävillä Taidekeskus Harrissa.

Kun puhutaan alavutelaisesta kulttuuriperinnöstä, nousee säveltäjä Toivo Kuula väistämättä esille. Toivo Kuula – laulukilpailu piti järjestää kolmatta kertaa Alavudella jo vuonna 2020, mutta koronan vuoksi kilpailua siirrettiin vuodella. Saimme lisäaikaa vuoden valmisteluihin ja kilpailu saatiin järjestettyä onnistuneesti Alavuden kirkossa 7.-8.8. Alavudella syntyneen säveltäjämestarin muistoksi ja hänen musiikillista perintönsä kunnioittamiseksi järjestetty laulukilpailu keräsi Alavudelle klassisen musiikin laulajia lähes Suomen kaikista maakunnista ja myös ulkomailla asuvia suomalaisia laulajia osallistui kilpailuun. Kaiken kaikkiaan 97 laulajaa ilmoittautui mukaan ja heistä videokarsinnan perusteella semifinaaliin Alavudelle valittiin 17 laulajaa. Finaalissa lauloi yhteensä 6 laulajaa ja heistä voittajaksi tänä vuonna selviytyi sopraano Minna-Leena Lahti Kokkolasta. Korkeatasoisen laulukilpailun tuomaristo koostui tänäkin vuonna erittäin tunnetuista ja valovoimaisista tähdistä; Karita Mattila, Juha Uusitalo, Kirsi Tiihonen sekä Sirkka Lamminen. Finaaliin saimme mukaan myös kilpailun virallisen suojelijan, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen.

Vaikka laulukilpailuun otettiin myös yleisöä, kokeilimme tänä vuonna myös ensimmäisen kerran laulukilpailun livestriimausta sekä semifinaali- että finaalipäivien osalta. Striimaus onnistui yli odotusten ja sitä seurasi parhaimmillaan yli 100 katsojaa verkkolähetyksen äärellä. Livelähetyksen toteuttaminen oli tärkeä askel kohti modernia tapahtumasuunnittelua ja kulttuurielämysten uudenlaista tarjontaa. Positiivisten kokemusten myötä kynnys livelähetysten toteuttamiseen on jatkossa paljon matalampi.

Toivo Kuula- laulukilpailu ja Harrin taidekeskuksen avaaminen kunnostettuna muistuttavat, miten pitkä ja kattava musiikki- ja taidehistoria Alavudella on. Kulttuuri Alavudella on kuitenkin myös paljon muuta kuin musiikkia ja taidetta. Alavutelaista kulttuuria on myös vahva ja aktiivinen yhdistys- ja harrastustoiminta. Kesäiltoina sadat ihmiset kokoontuvat pesäpallokentän, urheilukentän tai vaikkapa motocross-radan laidalle kannustamaan omiaan, talvella jäähalli kuhisee pieniä ja isompia kiekkoilijoita ja järven jää iloisia ulkoilijoita. Kulttuuriperinteet elävät ja muuttuvat sukupolvien myötä. Tänä kesänä halusimme ottaa myös nuoret suunnittelemaan ja pohtimaan, millaisena he näkevät alavutelaisen kulttuurin. Kulttuuripalveluiden kolme kesätyöntekijää kiersivät kesällä erilaisia kulttuurikohteita ja järjestivät heinäkuussa vielä nuorten näköisen tapahtuman – Puistofestin – Rantapuistoon. Me Alavudella haluamme jatkossakin vaalia sekä vahvoja kulttuuriperinteitä että mahdollistaa uusien perinteiden syntyä.

Anu Katajamäki

Kirjoittaja työskentelee Alavuden kaupungilla vapaa-aikasihteerinä.