Asko Peltola valittiin vuoden maaseututoimijaksi


Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Asko Peltola on valittu valtakunnalliseksi vuoden maaseututoimijaksi. Peltola on suomalaisen maaseudun puolestapuhuja ja monipuolinen tekijä. Tunnustus julkistettiin Maaseutuparlamentissa järjestetyssä Suomen Kylien palkintogaalassa keskiviikkoiltana 29. syyskuuta.

Asko Peltola maaseutuparlamentin palkintogaalassa.
Maakuntajohtaja Asko Peltola. Kuva: Maria Parkkonen, Kurikan kaupunki.

Vuoden maaseututoimija on henkilö, joka on toiminut aktiivisesti ja innovatiivisesti paikalliskehittämisen parissa. Peltolalle myönnettiin kylätoiminnan kultaisella ansiomerkki, joka on korkein kylätoiminnan ansiomerkki. Palkintoraati toteaa perusteluissaan, että Peltola on sielultaan ja sydämeltään maaseututoimija. Hän on tehnyt työtä maaseudun hyvinvoinnin edistämiseksi koko elämänsä ajan – syntymästään saakka kyläläisenä Lapuan Tiistenjoelta ja oman kotitilan viljelijänä hän tuntee maaseudulla elämisen ja yrittämisen kaikki puolet. Peltola on kehittänyt maaseutua monipuolisesti niin työtehtävissään kuin luottamustoimissaan.

Koulutukseltaan Asko Peltola on agronomi, josta eteni maa- ja metsätieteiden tohtoriksi vuonna 2000. Hän on toiminut muun muassa opettajana, toimittajana, järjestöagronomina, tutkijana ja tutkimusjohtajana, ja vuodesta 2006 lähtien Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtajana.

Peltola käynnisti 2000-luvun alussa Härmänmaan ja Järviseudun seutukuntiin toimintaryhmiä. Siitä syntyi Leader Aisapari, jonka ensimmäisenä puheenjohtaja Peltola myös toimi. Luottamustehtäviä hänelle on kertynyt niin paikalliselta ja maakunnalliselta kuin valtakunnalliselta ja kansainväliseltäkin tasolta, muun muassa Suomen Kylät ry:n hallituksessa (2015–2020).

Valintaraadin kokoonpano:

Petri Rinne (puheenjohtaja, Suomen Kylät), Tuomas Perheentupa (kehittämisjohtaja, Suomen Kylät), Anssi Ketonen (viestintäpäällikkö, Suomen Kylät), Marianne Liitelä (järjestösihteeri, Suomen Kylät) Esa Aunola (varapj., Suomen Kylät; toiminnanjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan Kylät), Jani Hanhijärvi (kyläjaoston puheenjohtaja, Suomen Kylät; kyläasiamies, Pirkanmaan Kylät) ja Marika Laurila (Vuoden Kylä 2020 Markkuun edustaja).

Lisätietoja Suomen Kylät ry:n puolesta:

Puheenjohtaja Petri Rinne, 040 555 3232, petri.rinne@suomenkylat.fi

Viestintäpäällikkö Anssi Ketonen, 045 249 1162 anssi.ketonen@suomenkylat.fi