Tiedote maakunnan yhteistyöryhmän kokouksesta 2.9.2022


EU-lippulogo, jossa teksti Euroopan unionin osarahoittama.

Uuden EU-ohjelmakauden ohjelmat käynnistyvät vaiheittain 

Alkaneella kaudella Etelä-Pohjanmaalla on käytettävissä runsaasti rahoitusta yleisiin kehittämishankkeisiin ja yritysten hankkeisiin. Rahoitushaut ovat alkaneet osassa rahastoja, mutta joissakin valmistelu on vielä käynnissä. 

Alue- ja rakennepolitiikan ohjelma 2021-2027 on lähtenyt lähes kokonaan käyntiin. ELY-keskuksen Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) yritysrahoituksessa on meneillään neljäs hakujakso, joka päättyy 30.9.2022. 

− Yritysrahoituksen suhteen tilanne näyttää hyvältä, ja hakemuksia on saatu mukava määrä. Rahoituspäätöksiä päästäneen järjestelmäongelmien takia tekemään syys-lokakuussa. Toivomme vielä erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten aktivoituvan ja hakevan rahoitusta kiertotalousteemassa, rahoitusasiantuntija Leena Foudila Keski-Suomen ELY-keskuksesta sanoo. 

Etelä-Pohjanmaan liiton ohjelmakauden 2021−2027 ensimmäinen EAKR-haku haku herätti ilahduttavan laajaa kiinnostusta. Kesäkuussa päättynyt haku keräsi hakemuksia peräti 37 kappaletta. Rahoitusta haettiin yhteensä 22 hankkeeseen, joista puolet oli ryhmähankehakemuksia. Hakemusten arviointi on meneillään parhaillaan, ja päätöksiä päästään tekemään lokakuussa. 

Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) rahoituksen haku ELY-keskuksessa päättyi elokuun lopussa. Hakemuksia saatiin 11 kappaletta, joissa rahoitusta haettiin 7 hankkeeseen. 

Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) toteutus sen sijaan käynnistyy myöhemmin. Etelä-Pohjanmaan alueellista suunnitelmaa täydennetään komission epävirallisen palautteen pohjalta ja uusi luonnos lähetetään eteenpäin syyskuun alussa. Suomen ohjelma ja alueelliset suunnitelmat toimitetaan komission käsittelyyn lokakuussa.  

− Toimeenpano käynnistyy mahdollisesti alkuvuonna 2023, ja ohjelman rahoitusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Aloituksella on kiire, koska JTF-rahoitus on luonteeltaan voimakkaan etupainotteinen, toteaa aluekehitysjohtaja Heli Rintala. 

Maaseudun kehittämisen osalta komissio on hyväksynyt Suomen EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) suunnitelman. Alueellista suunnitelmaa päivitetään 23.9.2022 mennessä. Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien strategiat on lähetetty ministeriön käsittelyyn kesäkuussa. Asiakirjoihin voi tutustua oheisista linkeistä:

Etelä-Pohjanmaan maakunta on ohjelmakaudella 2021-2027 mukana kolmessa Interreg-ohjelmassa: Aurorassa, johon on yhdistetty aiemmat Botnia Atlantica- ja Nord -alueet, sekä Itämeri- ja Europe-ohjelmissa. Komissio on hyväksynyt kaikki ohjelmat, ja niiden ensimmäiset haut ovat parhaillaan käynnissä tai päättymässä. Hauissa on mukana myös eteläpohjalaisia toimijoita. 

Lisätietoja: Maakuntajohtaja Heli Seppelvirta, puh. 040 5294 638, heli.seppelvirta@etela-pohjanmaa.fi