Etelä-Pohjanmaan liitto toimii partnerina Interreg Europe -ohjelman rahoittamassa BIOWIND-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on mm. parantaa tuulivoiman hyväksyttävyyttä ja edistää EU:n eri alueiden valmiuksia tuulivoimasuunnittelussa.
Lokakuun alussa järjestimme Kauhajoella hankkeen tapaamisen, joka toi yhteen 40 henkilöä yhdeksästä maasta tutustumaan Etelä-Pohjanmaalla tehtävään tuulivoimatyöhön. Vieraat edustivat hankkeen 12 partneriorganisaatiota sekä sidosryhmiä.
Tuulivoiman hyväksyttävyyden lisääminen vaatii onnistunutta vuoropuhelua hallintoviranomaisten, kansalaisten ja tuulivoimatoimijoiden kesken. Tällainen vuoropuhelu sisältää mm. yhteisön osallistamista, toiminnan läpinäkyvyyttä sekä tasapainottelua paikallisten ja yleisten etujen välillä.
Tapaamisen tavoitteena oli jakaa syventävää tietoa tuulivoimasta, sen kehittämisestä ja hyväksyttävyyden nykytilasta sekä koko Suomen, Etelä-Pohjanmaan maakunnan, että yksittäisten kuntien näkökulmasta. Mainioina esimerkkeinä toimivat Kauhajoen kaupunki ja Isojoen kunta, joiden tuulivoimatyöhön pääsimme tutustumaan yksityiskohtaisesti. Kuulimme myös tuulivoiman hyväksyttävyyden nykytilasta Suomessa, mikä kirvoittikin keskustelua aiheen ympärillä laajasti.
Vierailun pääkohteena toimi Kauhajoen Suolakankaan tuulivoimapuisto, jonka vaiheista saimme ensin kuulla esityksissä. Saimme tietoa niin puiston suunnittelusta, kehittämisestä, eri selvityksistä, hyväksymisestä ja rakentamisesta huipentuen siihen, kuinka tuulivoimapuisto toimii ja kuinka sitä ylläpidetään tänään. Esitysten jälkeen pääsimme tarkastelemaan Suolakankaan tuulivoimapuistoa paikan päällä, ja halukkaat saivat tutustua myös tuulivoimalan sisätiloihin, mikä oli monelle hyvin ainutlaatuinen kokemus.
Toisena vierailupäivänä hankepartnerit kävivät läpi hankkeen sisäisiä asioita, kuten sen etenemistä sekä seuraavia askelia. Tämän jälkeen kuulimme vielä puheenvuoron tuulivoiman kokonaistilanteesta Suomessa sekä tuloksia belgialaisen hankepartnerimme tekemästä kyselystä tuulivoiman lähellä asuvien ihmisten asenteista tuulivoimaa kohtaan. Tapaamisen lopuksi hankeväki vietiin ihailemaan Suomen ruskaluontoa Lauhavuoren kansallispuistoon, jossa sijaitsevasta näkötornista pystyi hyvin havaitsemaan alueellamme lisääntyvän tuulivoiman. Tämän lisäksi ehdimme viedä vieraamme tutustumaan myös Katikankanjonille ja kivijatalle.
Kansainväliset vieraamme olivat oikein kiinnostuneita kaikesta kuulemastaan, ja päivien parasta antia olikin aktiivinen keskustelu ja tiedonvaihto siitä, kuinka tuulivoima-asiat näyttäytyvät eri maissa ja minkä tyyppiset teemat nousevat kullakin alueella eniten esiin.
Seuraava BIOWIND-hanketapaaminen järjestetään helmikuussa 2025 Unkarissa.
Teksti: Päivi Tuisku ja Adam Lenkiewicz