
Etelä-Pohjanmaan liitto liitto hakee jatkoa EU-tietokeskuksen toiminnalle
Maakuntahallitus päätti hakea rahoitusta Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskuksen toiminnan jatkamiseksi vuosina 2026–2030. Euroopan komissio avasi haun uusien Europe Direct -kumppaneiden valitsemiseksi, ja Etelä-Pohjanmaan liitto on mukana hakuprosessissa.
– EU-politiikka ja -rahoitus vaikuttavat Etelä-Pohjanmaalla merkittävästi muun muassa elinkeinojen harjoittamiseen sekä aluekehityksen edellytyksiin. EU-tiedon tuottaminen paikallisiin tarpeisiin edesauttaa maakunnan edellytyksiä kehittyä kansainvälistyvässä maailmassa, toteaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Kai Pöntinen.
Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus on toiminut Europe Direct -pisteenä Etelä-Pohjanmaan liiton alaisuudessa vuodesta 2013. Nykyinen puitesopimus päättyy vuoden 2025 lopussa.
EU-tietokeskuksen tehtävänä on lisätä eteläpohjalaisten tietoa EU-asioista sekä innostaa alueen asukkaita ja toimijoita hyödyntämään EU:n tarjoamia mahdollisuuksia. Tietokeskus tukee liiton viestintää, kansainvälisiä toimintoja ja EU-hankkeiden näkyvyyttä sekä toimii kumppanina EU-aiheisissa tapahtumissa.
Europe Direct -toiminnan vuotuinen EU-avustus on 50 000 euroa, ja Etelä-Pohjanmaan liiton arvioitu rahoitusosuus toiminnasta on noin 10 000 euroa vuodessa.
Lisätietoja: Innovaatiojohtaja Antti Saartenoja, p. 050 3479 845.
Etelä-Pohjanmaata kehitetään teollisuuspoliittisesti – tavoitteena houkutella puhtaan teollisuuden investointeja
Etelä-Pohjanmaan liitto on käynnistänyt työn maakunnan teollisuuspoliittiseksi kehittämiseksi ja puhtaan teollisuuden investointien houkuttelemiseksi alueelle. Tavoitteena on vahvistaa elinvoimaa ja luoda uusia työpaikkoja hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa korkeamman jalostusasteen tuotannossa.
– Ensivaiheessa laaditaan selvitys teollisuuden sijoittumisen mahdollisuuksista ja haasteista erityisesti maankäytön ja aluesuunnittelun näkökulmasta. Selvitys kattaa kaikki Etelä-Pohjanmaan kunnat, maakuntajohtaja Heli Seppelvirta kertoo.
Vuoden 2026 aikana on tarkoitus laatia teollisuuspoliittinen tiekartta, joka linjaa eri toimijoiden rooleja ja investointien edellytyksiä. Lisäksi tavoitteena on edistää niin sanottujen valmis pöytä -mallien käyttöönottoa, jotta maakunnassa olisi tarjolla suuria ja houkuttelevia sijoittumiskohteita yrityksille.
Työtä toteutetaan vuosina 2025–2026 osittain AKKE-rahoitteisesti sekä Etelä-Pohjanmaan liiton omilla resursseilla.
Lisätietoja: Suunnittelujohtaja Mari Pohjola, p. 040 4861 041, kehittämispäällikkö Mikko Kangas, p. 040 1822 259.
Etelä-Pohjanmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma on valmistunut
Etelä-Pohjanmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma on valmistunut. Myös Etelä-Pohjanmaalla on tärkeää tunnistaa ilmastoriskit sekä kehittää valmiuksia vastata ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Suunnitelman tavoitteena on vahvistaa maakunnan, sen kuntien ja muiden organisaatioiden kykyä varautua ja sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.
Sopeutumistoimia on määritelty kuudessa teemassa, joita ovat: energia, maatalous ja ruokaketju, aluesuunnittelu ja rakentaminen, metsien ja soiden käyttö, liikenne ja logistiikka sekä hyvinvointi ja terveys. Painopisteenä ovat ne toimet, joihin maakunnallisella tasolla voidaan vaikuttaa.
– Työssä on tunnistettu Etelä-Pohjanmaan keskeiset ilmastoriskit ja niihin liittyvät haavoittuvuudet, kuten pitkät hellejaksot, kuivuus, rankkasateet, tulvat ja voimakkaat tuulet, kertoo suunnittelujohtaja Mari Pohjola.
Suunnitelma on laadittu osana Etelä-Pohjanmaan liiton Ilmastokestävä Etelä-Pohjanmaa -hanketta, ja se perustuu muun muassa keväällä 2024 laadittuun maakunnalliseen ilmastonmuutoksen riskianalyysiin, Etelä-Pohjanmaan ilmasto- ja kiertotaloustiekarttaan, kansalliseen sopeutumissuunnitelmaan sekä hankkeessa järjestettyjen työpajojen tuloksiin.
Työ on toteutettu laajassa vuorovaikutuksessa alueen sidosryhmien kanssa, ja lopputulos tukee esimerkiksi kuntien omaa sopeutumistyötä sekä ohjaa lyhyen ja pitkän aikavälin toimenpiteitä.
Lisätietoja: suunnittelujohtaja Mari Pohjola, p. 040 4861 041, ympäristösuunnitteluja Mari Väänänen, p. 0400 243 640.