Euroopan komissio on hyväksynyt oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) toimet osaksi Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa. Toimeenpano käynnistyy vuoden 2023 puolella, kun rahoitushakuja avataan.
Rahastolla kompensoidaan turpeen energiakäytön puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä koituvia sosioekonomisia ja ympäristöllisiä haittavaikutuksia.
− Turpeesta luopumisen oikeudenmukaista siirtymää tuetaan muun muassa elinkeinoja monipuolistamalla, alalla työskennelleiden henkilöiden uudelleenkoulutuksella, turpeen korvaamiseen liittyvien ratkaisujen kehittämisellä sekä ympäristöllisiä haittavaikutuksia korjaamalla, aluekehitysjohtaja Heli Rintala Etelä-Pohjanmaan liitosta kertoo.
JTF-rahoitusta on Etelä-Pohjanmaalla käytettävissä lähes 41 miljoonaa euroa ohjelmakaudella 2021−2027. Valtaosa rahoituksesta tulee alueen käyttöön jo vuoden 2023 aikana, joten hankkeistus on tärkeää saada tehokkaasti käyntiin heti, kun se on mahdollista.
− Ensin avataan JTF:n yritysrahoituksen haku, myöhemmin kevättalvella hankehaut. Arvio on, että Etelä-Pohjanmaan liiton JTF-haku voitaisiin avata maalis- tai huhtikuun aikana. Liiton ensimmäisessä JTF-haussa on haettavana 6 miljoonaa euroa, sanoo Rintala.
Liiton roolina on rahoittaa lähinnä yleisiä kehittämishankkeita, joihin voi tietyissä tapauksissa sisältyä myös esimerkiksi oppilaitosten hankkeissa kone- ja laiteinvestointeja. Rintala muistuttaa, että rahoitettavien JTF-hankkeiden on toteutettava Etelä-Pohjanmaan alueellista JTF-suunnitelmaa.
Etelä-Pohjanmaan liitto tulee järjestämään JTF-rahoitukseen liittyviä infotilaisuuksia ennen hakujen avautumista. Tieto avautuneista JTF-hauista löytyy www.rakennerahastot.fi-sivustolta, minkä lisäksi rahoittajat tiedottavat hauista omilla kanavillaan.
Etelä-Pohjanmaan liiton lisäksi rahoittajana alueella toimii Keski-Suomen ELY-keskus, joka vastaa yritysrahoituksesta, työllisyyden, osaamisen ja osallisuuden kehittämishankkeista sekä ennallistamis- ja vesistökunnostushankkeista.
Lisätietoja:
Heli Rintala, aluekehitysjohtaja, p. 0400 172 202