Etätyöverkosto osana alueellisen elinvoiman parantamista


Etätyötila.
Gteich-hubien tilat Irlannissa ovat vanhoista kiinteistöistä muokatuissa rakennuksissa. Jokainen on omanlaisensa.

Etsitkö toimivaa työtilaa niille päiville, kun kotitoimistossa ei ole rauhaa ja omalle toimistolle asti ei pääse? Oletko matkoilla, ja tarvitset työtilan tuntemattomassa kaupungissa? Tarvitsetko kokoustilaa, jonka varaaminen on joustavaa ja nopeaa? Vai etsitkö startup-yrityksellesi pientä toimistoa silloin, kun toiminta on alkamassa?

Ehkäpä joku meistä on käynyt läpi edellä olevia tilanteita. Miettinyt ja toivonut, että ratkaisu olisi helposti löydettävissä ja pääsisi keskittymään siihen tärkeimpään – töiden tekemiseen tai yritystoiminnan pyörittämiseen.

Maanlaajuinen etätyöverkosto parin klikkauksen päässä

Irlannissa ratkaisu on helppo. Maassa palvelee tällä hetkellä 369 eri työskentelytilaa yhteisen sivuston takana.

Jokainen näistä Connected Hubs -sivuston kautta löytyvistä työskentelytiloista eli hubeista on omanlaisensa. Riippumatta siitä, onko käyttäjä tiloissa kertakäynnillä, säännöllisesti tai yritystilan vuokraajana, ovat hubien palvelut kaikkien käytettävissä. Niihin kuuluvat vähintään yhteiset tauko- ja keittiötilat sekä kaikkien käytössä olevia yleisiä alueita. Monet ovat varustettuja myös kokoustiloilla ja äänieristetyillä tiloilla, joissa voi hoitaa myös hieman yksityisemmät keskustelut. Hubeissa järjestetään myös tapahtumia, jotka tuovat yhteen siellä työtä tekevät ja alueen muut toimijat.

Hubien työskentely- ja kokoustilat ovat vapaasti varattavissa Connected Hubs -sivuston kautta kunkin määrittämää maksua vastaan. Maksukin onnistuu samaisen sivuston kautta. Mikäli yritys on kiinnostunut pysyvämmistä tiloista, voi ratkaisu löytyä hubien kautta. Moni niistä on erikoistunut palvelemaan tietyn toimialan yrityksiä.

CODIL-hanke vierailulla Irlannissa

CODIL-hanke vieraili Irlannissa Galwayn alueella toista kertaa. Hankkeen avulla pyritään tukemaan alueellista innovaatiotoimintaa, erityisesti näin koronan jälkeen ja hajautetuissa tiimeissä. Tällä kerralla tapaaminen keskittyi nimenomaan tiedonjakoon hubeista ja niiden erityispiirteistä, sekä keskusteluihin niitä ylläpitävien tahojen kanssa. Tapaamiseen osallistuivat hankepartnerit Irlannista, Ranskasta ja Suomesta yhdessä sidosryhmän edustajien kanssa. Etelä-Pohjanmaalta olivat mukana Mari Mäki-Karvia Leader Liiverin edustajana ja Päivi Tuisku Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Osana tapaamista esittelimme kukin omaa aluettamme ja haasteitamme. Yllättävää kyllä, haasteet niin Irlannin, Ranskan kuin Suomenkin maaseutumaisilla alueilla muistuttavat paljon toisiaan. Jokainen alue miettii tulevaisuuttaan tilanteessa, jossa asukasluvun pienentyessä osaajien houkutteleminen on keskeisessä roolissa ja yritystoiminnan kehittämiseksi ollaan valmiita tekemään entistä tiiviimmin töitä.

Irlannin hankekumppani, Údarás na Gaeltachta, isännöi tapaamista. Tämä vuonna 1980 perustettu alueviranomainen vastaa Irlannin harvaan asuttujen, iirinkielisten Gaeltacht-alueiden taloudellisesta, sosiaalisesta ja kulttuurisesta kehityksestä.

Connected Hubs – alueiden elinvoiman edistäjä

Vierailumme aikana pääsimme tutustumaan kahteen harvaanasutulla alueella toimivaan hubiin, sekä kahteen Galwayn kaupungin keskustassa olevaan erikoistuneempaan hubiin. Connected Hubs -sivuston kautta jokainen näistä hubeista on avoinna ottamaan vastaan etätyön tekijöitä, riippumatta siitä, ketä edustaa.

Kansallisen Connected Hubs -työskentelytilojen verkoston taustalla on Irlannin valtion tavoite edistää Irlannin kaupunkien ja kylien elvyttämistä ja talouskasvua mahdollistamalla työnteko myös suurempien kaupunkien ulkopuolella. Vierailukohteistamme harvaan asuttujen alueiden hubit edustavat gtacht-hubeja, joiden rahoituksesta vastaa suoraan Údarás na Gaeltachta ja ne nähdään suoraan osana iirin kielen ja kielialueen kehittämisenä.

Ensimmäisessä vierailukohteessa, Gteic @ An Spidéal -hubissa tilat jakautuivat niin yhteisöllisiin työtiloihin, pienten yritysten omiin toimistoihin kuin studiotiloihin. Tämän hubin yhteisössä työskentelee säännöllisesti yli 30 henkilöä, esim. lääketeollisuuteen, media-alaan, rahoitukseen ja konsultointiin liittyvissä tehtävissä. Myös toinen tutustumiskohteista, gteic @ An Cheathrú Rua, pitää sisällään tiloja ja työpöytiä niin pysyvämmille kuin vieraileville etätyöntekijöille.

Galwayn keskustassa toimivat hubit ovat vaikuttavia kokonaisuuksia. CREW Innovation & Enterprise Hub on viime vuonna valmistunut keskus, joka tukee yritysten kehittämistä, innovointia ja työpaikkojen kasvua läntisessä Irlannissa, erityisesti CreaTech-alalla. CreaTech-ala hyödyntää innovatiivisia teknologioita skaalautuvan sisällön, luovien palvelujen ja tapahtumien tuotannossa. Tiloissa on niin yksityisiä toimistoja, yhteisöllisiä työtiloja kuin kokous- ja tapahtumatiloja.

Ihmisiä keskustelemassa pöydän ääressä.
CREW-hubin toimitusjohtaja Niamh Costello kertoi heidän toiminnastaan tällä hetkellä ja tavoitteista tulevaisuudessa.

CREW:n tiloista on suora näköyhteys toiseen merkittävään alueelliseen toimijan, Platform94:n tiloihin. Tämä keskus on perustettu jo vuonna 1994 tukemaan Galwayn oman teknologiapohjaisen teollisuuden kehittämistä. Keskuksen tavoitteena on tarjota yrityksille pääsy verkostoihin, tietämykseen, rahoitukseen ja tukeen, joiden avulla se voi skaalautua globaalisti Irlannin länsiosista käsin. Tällä hetkellä tiloissa toimii 85 yritystä, joiden lisäksi tarjolla on tiloja myös etätöiden tekijöille ja tapahtumille.

Ihmisiä etätyötilojen ulkopuolella.
Platform94:n modernit tilat kutsuvat tervetulleiksi niin yritykset kuin etätöiden tekijät.

Olisiko Suomessa sama mahdollista?

Suomi ja Irlanti ovat väkiluvultaan yhtä suuria maita. Etätöitä tehdään meillä paljon. Suomesta ei vastaavaa etätyötilojen ja kokoustilojen verkostoa kuitenkaan löydy. Aihetta on sivuttu joissain hankkeissa, joista vuosina 2021-2023 toteutetun Etätyöpisteet elinvoiman kasvualustoina -teemaverkostohankkeen kotisivut ovat edelleen toiminnassa.

Irlannin onnistumisen taustalla on se, että valtion tahon panostukset Connected Hubs -verkkosivustolle ovat taanneet maanlajuisen palvelun muodostumisen sekä sen pitkäjänteisen kehittämisen. Ja vaikka hubit sinällään toimivat itsenäisesti, on tällä sivustolla ollut merkittävä rooli hubien verkostoitumisessa ja palveluiden saavutettavuudessa kaikille. Vastaavaan toimintaan olisi taatusti potentiaalia myös Suomessa!

Etelä-Pohjanmaalta löytyy joitakin yhteisöllisen työn tekemisen tiloja. Alajärveläinen HUBI25 tarjoaa maksuttomia etätyötiloja, kokoustilan ja studion – ja se on myös CODIL-hankkeessa tunnistettu alueellinen hyvä käytänne. Ehkäpä vastaaville löytyisi kysyntää meillä myös laajemmin.

Irlannin tapaamisen ajankohta oli tammikuussa vain muutama päivä siellä riehuneen Éowyn-myrskyn jälkeen. Katkot sähkönjakelussa piinasivat Irlannin länsirannikkoa vielä monia päiviä myrskyn jälkeen. Galwayn ympäristön harvaanasutuilla seuduilla hubeista oli myrskyn jälkeen muodostunut paikka ihmisten kohtaamisiin. Niissä oli paikallisilla mahdollisuus tulla lataamaan puhelimiaan ja tietokoneitaan, tulla tekemään työtä tai vaikka hakemaan vain kahvia ja teetä. Asiasta paikallisia asukkaita tiedotettiin mm. radiolähetyksissä. Tällaisessa tilanteessa hubien rooli on korostunut entisestään ihmiset yhteen tuovana paikkana.

Lue lisää:

Irlannin Connected hubs – verkoston kotisivut
CODIL-hankkeen suomalaiset kotisivut
CODIL-hankkeen kansainväliset kotisivut

Teksti: Päivi Tuisku
Kuvat: Päivi Tuisku ja Cathal Ó Conaill

Banneri, jossa on tekstit Interreg Europe ja hankkeen nimi CODIL.