Ruokaprovinssi tutuksi eurooppalaisille elintarvikealan kehittäjille


Ryhmäkuva FRDIGE-hankkeen projektikumppaneista.
FRIDGE-hankkeen kumppaneita saapui Etelä-Pohjanmaalle Belgiasta, Saksasta, Unkarista ja Romaniasta.

Etelä-Pohjanmaalla vieraili maaliskuun lopulla ryhmä eurooppalaisia elintarvikealan kehittäjiä tutustumassa ruokaprovinssin kehittämistoimintaan.

Vierailu järjestettiin osana Etelä-Pohjanmaan liitossa käynnissä olevaa kansainvälistä FRIDGE-hanketta, jonka tavoitteena on edistää elintarvikealan pk-yritysten kilpailukykyä kuudella Euroopan alueella. Lisäksi tapahtumaa tuotettiin yhteistyössä paikallisen Food Hub -hankkeen kanssa, jossa kumppaneina toimivat Into Seinäjoki ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Kaksipäiväinen ohjelma koostui kahdesta kansainvälisestä ajankohtaisseminaarista sekä vierailuista muun muassa Seinäjoen ammattikorkeakoulun opetus- ja kehittämislaboratorioihin sekä Kyrö Distillery Companyyn.

Kestävää ja terveellistä ruokaa Etelä-Pohjanmaalta

Ensimmäisen päivän seminaarissa, keskiviikkona 23.3. , vieraille esiteltiin yleisesti maakunnan ruokasektoria ja täällä tapahtuvaa kehittämistoimintaa paikallisten toimijoiden esittelemänä. Maakuntajohtaja Heli Seppelvirta avasi seminaarin tervetulopuheella, kertoen samalla faktaa maakunnasta ja maakunnan tulevaisuuden näkymistä.

Maakuntajohtaja Heli Seppelvirta toivotti vieraat tervetulleiksi Etelä-Pohjanmaalle.

Kehittämisasiantuntija, Terhi Välisalo, Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisista johdatti vieraat syvemmälle ruokamaakuntaan, sen makuihin sekä vahvuuksiin ja kehittämiskohteisiin. Terhin esityksestä mieleen jäivät ainakin hännälliset porsaat ja salmonellavapaan kananmunat, jotka ovat molemmat esimerkkejä turvallisesta ja kestävästä suomalaisesta ruokajärjestelmästä.

Elina Koivisto, Into Seinäjoelta esitteli vieraille Seinäjoen kaupungin ekosysteemisopimusta ja sen alla tapahtuvaa kestävän ruokajärjestelmän kehittämistä ja kuinka erityisesti yrityksiä kannustetaan mukaan yhteistyöhön. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa vastikään vanhempana tutkijana aloittanut Silvia Gaiani esitteli tutkimusalaansa liittyvää kestävän ruokajärjestelmän innovaatioiden ja yritystoiminnan kehittämistä ja kertoi samalla myös Etelä-Pohjanmaasta tutkimuksen kohdealueena.

Seminaarissa kuultiin esitys myös Ruokaprovinssimerkistä, joka on herättänyt paljon kiinnostusta FRIDGE-hankkeen kansainvälisissä kumppaneissa. Kåre Björkstrand, Viexposta Oy:stä, kertoi vieraille myös kokemuksistaan elintarvikealan yritysten kansainvälistymis- ja vienninedistämisprojekteista ja niihin liittyvistä haasteista.

SeAMK:in laboratoriot tutuksi

Seminaarin lopuksi kehittämisasiantuntija, Karri Kallio, Seinäjoen ammattikorkeakoulusta, esitteli vieraille Seinäjoen ammattikorkeakoulussa toimivaa Frami Food Lab:ia, joka mahdollistaa monipuolisen elintarvikealan opetus- ja tutkimus- ja kehitystoiminnan alueella.

Ihmisiä laboratoriossa kuuntelemassa esitystä.
Laboratorioinsinööri Juuso Kumpulainen esitteli Farmi Food Labissa toteutettua kehitysprojektia oluen valmistamisesta hävikkileivästä.

Seminaarin jälkeen vieraat pääsivät tutustumaan paikallisiin makuihin maittavalla lounaalla Seinäjoen ammattikorkeakoulun Prikka-opetusravintolassa, mistä matka jatkui tutustumiskierrokselle SeAMK:in Living labeihin. Kierroksilla tutustuttiin muun muassa leivästä valmistettuun hävikkiolueen, robottikäden toimintaan ja mahdollisuuksiin elintarviketeollisuudessa sekä virtuaalisen omenapuun ominaisuuksiin. Ilta kruunattiin tutustumiskierroksella ja illallisella Kyrö Distillery Companyyn.

Ryhmä ihmisiä talon edessä
Keskiviikkoilta päätettiin vierailuun ja illalliseen Kyrö Distilleryssä, joka on erinomainen esimerkki innovatiivisesta eteläpohjalaisesta elintarvikealan yrityksestä.

Trendejä ja paikallisia esimerkkejä

Torstaina 24.3. järjestetyssä seminaarissa pureuduttiin niin ikään syvemmin ruokaprovinssin kehittämiseen ja erityisesti vallitseviin ruokatrendeihin.

Food From Finland -ruokavientiohjelman johtaja Esa Wrang, Business Finlandista esitteli vieraille etäyhteyksin Suomessa tehtyjä vientiponnistuksia sekä suomalaisen ruoan vahvuuksia maailman ruokamarkkinoilla. Puhtaus, turvallisuus, terveellisyys ja innovaatiot ovat erityisesti valttikorttejamme maailmalla ja trendejä, joihin suomalaisilla ja myös eteläpohjalaisilla on paljon tarjottavaa.

Seminaarissa kuulimme myös kolmen paikallisen yrityksen tarinat vallitsevien trendien aallon harjalla. Juku Sushi Market Oy:n toimitusjohtaja, Juhani Rahko, avasi vieraille Suomessa kovassa nosteessa olevaa grocerant-ilmiötä, millä viitataan ravintoloiden perustamista suurien ruokakauppojen sisälle. Voihan Vuohi Oy:n toimitusjohtaja Shirin Namiq taas kertoi, kuinka kestävyys kaikilla ulottuvuuksillaan on tärkeä yritystä eteenpäin vievä voima. Kahvitauolla vieraat pääsivät myös maistelemaan yrityksen vuohenmaidosta valmistamia herkullisia jäätelöitä. Lopuksi, Pure Garden Oy:n toimitusjohtaja Vuokko Yli-Kesäniemi kirvoitti vieraiden makunystyröitä esittelemällä fermentoimalla valmistettavia mustavalkosipulituotteita.

Ruokatuotteita ruokaprovinssista esillä pöydällä.
Tapahtumapäivien aikana vieraat pääsivät maistamaan ja ostamaan paikallisia ruokatuotteita.

Tämän lisäksi vieraille esiteltiin Foodwestin toimintaa elintarvikealan yritysten tukena, Seinäjoen ammattikorkeakoulun vetämää Food Business Challenge -kilpailua ja lähiruokatreffien toimintamallia. Sekä Food Business Challengen finaali että tuottajia ja ostajia yhdistävät lähiruokatreffit järjestettiin molemmat torstaina iltapäivällä Framilla.

Elina Huhta esittelee seminaarissa lähiruokatreffejä.
Torstain seminaarissa asiantuntija Elina Huhta Seinäjoen ammattikorkeakoulusta esitteli vieraille menestysreseptit onnistuneisiin lähiruokatreffeihin.

Yhteistyössä on voimaa

Tilaisuuden jälkeen saadut kommentit vierailta olivat hyvin positiivisia ja erityisesti yhteistyöhön perustuva kehittäminen jäi monille mieleen. FRIDGE-hankkeen pääpartneri ja projektijohtaja Balazs Kiss, Unkarista summasi vierailua seuraavasti:

– Etelä-Pohjanmaa ja Suomi ylipäänsä vaikuttavat olevan erittäin hyviä tekemään luottamuksellista yhteistyötä toistensa kanssa. Näiden kahden päivän aikana saimme todella nähdä ruoka-alan toimijoiden yhteistyön hedelmät täällä Seinäjoen Framilla ja toivon mukaan pystymme viemään tästä yhteistyön kulttuurista jotain myös kotimaahamme Unkariin.

Lisätiedot tapahtumasta ja FRIDGE-hankkeesta

Lisätietoja tapahtumasta ja hankkeesta antaa orojektikoordinaattori, Hanna Meriläinen, Etelä-Pohjanmaan liitosta. Yhteystiedot: hanna.merilainen@etela-pohjanmaa.fi, p. 0400 241813