Sosiaalisen innovoinnin rooli alueellisissa ekosysteemeissä: CODIL-hanketapaaminen Santanderissa, Espanjassa


Cantabrian tiede- ja teknologiapuisto.
Cantabrian tiede- ja teknologiapuisto toimii niin yliopiston, tutkimuskeskuksen kuin yhteisten työtilojen alueena. Kuvassa oikealla Xtela Tower, joka toimii alueen yrityskiihdyttämönä.

CODIL-projektin hanketapaamisen teemana oli ”Sosiaalisen innovoinnin rooli alueellisissa ekosysteemeissä”, ja se kokosi hankkeen partnerit pohtimaan Cantabrian alueen innovaatiolähtöisiä strategioita. Kolmepäiväisen tapaamisen aikana hankkeen partnerit sekä sidosryhmäläiset perehtyivät keskeisiin toimijoihin ja keinoihin, jotka muovaavat alueen yrittäjyys- ja innovaatiokenttää.

Ensimmäisenä päivänä keskityttiin paikallisten toimijoiden esityksiin, joista yksi liittyi Center for Innovation and Social Economy (CISE) -keskuksen työhön. CISE:n strateginen liitto pyrkii edistämään Cantabrian alueen sosiaalista sekä yhteiskunnallista kehitystä yrittäjyys- ja innovaationäkökulmien kautta. CISE toimii yhteistyössä Cantabrian hallinnon, -yliopiston ja Santander-pankin kanssa innovaatiokulttuurin ja yrittäjyyden edistämiseksi. CISE:n toiminta keskittyy neljään pääalueeseen: yrittäjähenkisyyden edistäminen, tuen ja tiedon jakaminen, osallistuminen kansainvälisiin hankkeisiin, sekä tutkimuksen toteuttaminen innovaatiotoiminnan ohjaamiseksi. Näiden lisäksi CISE on tunnistanut Cantabrian alueelta viisi merkittävää haastetta, joihin se aktiivisesti vaikuttaa: Innovaatiokyvykkyyden parantaminen, kilpailukyvyn vahvistaminen, kestävän toiminnan edistäminen, lahjakkuuksien pitäminen alueella, sekä osallistavuuden lisääminen kehityshankkeissa.

Ryhmäkuva kesäisessä ympäristössä.
CODIL-hankkeen partnerit ensimmäisen kokouspäivän ympäristössä. Pohjois-Espanjan vehreys korostuu alueen innovaatiotoiminnan vastuullisuudessa sekä kestävyydessä.    

Startup-yritysten kiihdyttäminen ja avoin innovaatio

Toinen hanketapaamisen mielenkiintoinen toimija keskittyi Xtela-hankkeeseen, joka toimii yrityskiihdyttämönä ja avoimen innovaation ohjelmana. Sen tavoitteena on tukea startup-yrityksiä alueellisten ekosysteemien haasteiden ratkaisemisessa. Ohjelma on suunnattu alle kahdeksan vuotta toimineille startupeille, jotka saavat toimintaansa resursseja, mahdollisuuden verkostoitua sekä toimitiloja käyttöönsä Xtela Tower -rakennuksessa, joka sijaitsee Cantabrian tiede- ja teknologiapuistossa. Tapaaminen päättyi vierailuun Cantabrian yliopiston ympäristöhydrauliikan instituutissa. Vierailu tarjosi osallistujille syvällisemmän käsityksen alueen tutkimustyöstä ja sen merkityksestä ekologisten sekä teknologisten haasteiden ratkaisemisessa.

Yhteenveto

CODIL-hankkeen tapaaminen Santanderissa korosti sosiaalisen innovoinnin keskeistä roolia vahvojen alueellisten ekosysteemien rakentamisessa. CISE:n ja Xtela-ohjelman kaltaisten innovaatioiden avulla Cantabria näyttää tietä kohti kestävää kasvua, tarttuu paikallisiin haasteisiin, edistää yrittäjyyttä sekä lisää osallistavuutta. Tapaaminen alleviivasi julkisen, yksityisen ja akateemisen sektorin yhteistyön tärkeyttä innovaatiokulttuurin rakentamisessa sekä kehittämisessä.

Teksti: Adam Lenkiewicz

Banneri, jossa on tekstit Interreg Europe ja hankkeen nimi CODIL.

Hankkeen verkkosivuille »