Arkkitehtuurin ja tilan residenssi avautuu Alajärvellä


Villa Väinölä. Kuva: Tuure Äikäs / Alajärven kaupunki 2024.

Nelimarkka-museolla on ollut oma residenssiohjelmansa jo vuodesta 1985 saakka. Ohjelma kasvaa arkkitehtuurin ja tilan residenssillä, joka aloittaa toimintansa Alajärven keskustassa, Alvar Aallon veljelleen suunnittelemassa Villa Väinölässä tarjoten arkkitehtuurin eri aloilla ja tilan kysymysten parissa toimiville arjesta poikkeavaa aikaa ja tilaa. Ensimmäinen residenssi pyörähtää käyntiin kesäkuussa 2025.

Uusi residenssi tarjoaa kokemuksia arkkitehti Alvar Aallon arkkitehtuurista eri aikakausilta, alkaen varhaisista töistä ja aina viimeiseen kauteen. Alajärvellä on mahdollisuus päästä syvälle Aallon arkkitehtuurin ilmaisun ja muodon prosesseihin – ja se kiinnostaa varmasti muitakin kuin arkkitehteja.

Taustalla useita tahoja

Arkkitehtuurin ja tilan residenssiä on kehitetty Pentti Moision kulttuuriperintörahaston tuella. Alajärven kaupunki on perustanut rahaston ilman perillisiä kuolleen Moision perinnöllä.

Lisäksi residenssi on ollut yksi paikallista arkkitehtuuripolitiikkaa kartoittavan Taiteen edistämiskeskuksen koordinoiman Uusi paikallinen -hankkeen kehityskohteista. Hanke kartoittaa ja tutkii, mikä merkitys paikallisilla toimijoilla, paikkasidonnaisella ajattelulla ja alueiden tärkeillä tiloilla on ajassa, jossa siirrytään globaalista paikattomuudesta kohti uutta paikallisuutta.

Nelimarkka-museo kiittää myös entistä lehtoriaan historioitsija Oskari Luomaa, maisema-arkkitehti Johanna Salmelaa ja arkkitehti Helena Teräväistä työpanoksistaan suunnitteluun.

Pilottikäyttäjän kokemuksia

Residenssin ensimmäinen asukas ja sen pilottikäyttäjä, arkkitehti Jesse Kitinoja, asui ja työskenteli Väinölässä marras-joulukuussa 2024. Kitinoja arvosti rakennuksen keskeistä sijaintia, rauhallista tunnelmaa ja siistejä majoituspuitteita sekä Alajärven ja sen ympäristön virikkeellisyyttä.

Pilottinsa aikana Kitinoja muun muassa osallistui Nelimarkka-museon residenssitaiteilijan Thomas C. Chungin vetämään työpajaan, tutustui Alajärvellä ja sen ympäristössä sijaitsevaan Kraatterijärvi UNESCO Global Geoparkiin ja työskenteli kansainvälisestikin ansioituneen Dimensio-ryhmän yhden perustajajäsenen, kuvanveistäjä Antti Maasalon studiossa.

Suunnitelmissa on, että kesäaikaan residenssitaiteilijoiden olisi jatkossakin mahdollista työskennellä Maasalon ateljeekodissa erikseen sovittavina jaksoina. Alajärven Lehtimäellä sijaitseva talo veistospuistoineen luo inspiroivat puitteet, tarjoaa työskentelytilat ja -välineitä sekä erityisen näköalapaikan ekologisten ratkaisujen kehitykseen. Maasalon ja arkkitehti Kirmo Mikkolan suunnittelema taitelijakoti tuuliturbiineineen ja aurinkopaneeleineen oli 1970-luvulla uraauurtava.

Kirjoittaja on Sanna Sarva, Nelimarkka-museon lehtori

Lisätietoja

Nelimarkka-museon residenssiohjelmasta: https://nelimarkka-museo.fi/residenssi/
Villa Väinölästä: https://nelimarkka-museo.fi/villa-vainola/
Kuvanveistäjä Antti Maasalosta: https://maasalo.fi/