Kehittämisinto erittäin vahvaa Etelä-Pohjanmaalla


Etelä-Pohjanmaan liiton ohjelmakauden 2021−2027 ensimmäinen EAKR-haku haku herätti ilahduttavan laajaa kiinnostusta. Kesäkuussa päättynyt haku keräsi hakemuksia peräti 37 kappaletta. Rahoitusta haettiin yhteensä 22 hankkeeseen, joista puolet oli ryhmähankehakemuksia.

Etelä-Pohjanmaalle kohdennetaan uuden ohjelmakauden aikana alue- ja rakennepolitiikan rahastojen rahoitusosuutta poikkeuksellisen suuri potti. Etelä-Pohjanmaan liitossa onkin panostettu erityisesti alueen toimijoiden aktivointiin, jotta rahat saataisiin valjastettua järkevästi käyttöön.

− Ensimmäinen hakukierroksen perusteella tilanne vaikuttaa erittäin lupaavalta ja maakunnasta näyttää löytyvän vahvaa kehittämisintoa. Hakijakunta oli monipuolinen: Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Etelä-Pohjanmaalla toimivien yliopistojen lisäksi hakijoina oli myös muun muassa kuntia tai kuntien kehitysyhtiöitä sekä toisen asteen oppilaitoksia eri puolilta maakuntaa, aluekehitysjohtaja Heli Rintala kertoo.

Ensimmäisessä haussa oli haettavana rahoitusta 5 miljoonaa euroa ja tukea haettiin yhteensä noin 6,9 miljoonan euron edestä. Hakemuksia jätettiin kaikkiin avoinna oleviin ohjelmakohtiin. Ylivoimaisesti eniten kiinnostusta herättivät ”Tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton parantaminen” sekä ”Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi” -teemat.

− Hakemusten käsittely on alkanut elokuussa. Koska kyseessä on uusi ohjelma uusine kriteereineen, yhteisten tulkintojen ja pisteytysskaalan hakemisessa voi mennä hieman tavallista kauemmin. Tämä on kuitenkin tärkeä asia hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun takaamiseksi. Etelä-Pohjanmaan liitossa pyritään siihen, että rahoitettavat hankkeet olisivat tiedossa syyskuun loppuun mennessä, sanoo Rintala.

Seuraava EAKR-haku avautuu vielä syksyn aikana. Myös Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF, Just Transition Fund) hankehaku pyritään saamaan auki vielä kuluvan vuoden puolella.

Lisätietoja:

  • Aluekehitysjohtaja Heli Rintala, p. 0400 172 202
  • Maakuntajohtaja Heli Seppelvirta, p. 040 5294 638