Tiedote maakunnan yhteistyöryhmän kokouksesta


Kokouspöytä, jonka päällä on vihko ja ympärillä neljä tuolia.

Rahoitusta nuorten työelämän mahdollisuuksia edistävälle vihreän siirtymän hankkeelle

Maakunnan yhteistyöryhmä päätti puoltaa rahoitettavaksi Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) Etelä-Pohjanmaan nuoret tekijät: osaamisella ja tuella kiinni kestävään työelämään – KESTO -hanketta. Hakijana on Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Etelä-Pohjanmaan alueen nuorten, erityisesti turvetuotantoalueilta työttömiksi jääneiden, työttömyysuhan alla olevien sekä syrjäytymisvaarassa olevien, työllistymistä, kouluttautumishalukkuutta ja osaamista vihreän siirtymän alueella.

– Tavoitteena on, että nuoret löytävät vihreän siirtymän ja liiketalouden kouluttautumismahdollisuuksia ja työpaikkoja entistä paremmin, tarkentaa Johanna Latvala Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Hankkeessa kehitetään joustavia koulutuspolkuja, joissa hyödynnetään uusia ratkaisuja, kuten virtuaalisia oppimisympäristöjä ja tekoälyä. Lisäksi tarjotaan tukea ja valmennusta erityisesti heikossa työmarkkinatilanteessa oleville sekä kehitetään vihreän talouden, teknologian ja uusiutuvan energian opintojaksoja. Hankkeessa järjestetään Hackathon-tapahtumia, joissa etsitään ratkaisuja vihreän siirtymän haasteisiin ja liiketoimintamahdollisuuksiin. Samalla vahvistetaan koulutuksen ja työelämän yhteistyötä.

Hankkeen budjetti on kokonaisuudessaan hiukan yli 888 500 euroa. Hankkeen rahoittaja on Keski-Suomen ELY-keskus. Toteutusaika on 1.3.2025–31.12.2027.

Etelä-Pohjanmaa panostaa korkeakoulutukseen ja tutkimukseen – tavoitteena osaamistasokorotus

Etelä-Pohjanmaan maakuntastrategiassa korostuu osaamisen, korkeakoulutuksen sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistaminen. Teknologian murros, korkean osaamisen työn kasvu ja maakunnan kansainvälistyminen tekevät näistä teemoista entistä tärkeämpiä.

Maakunnan yhteistyöryhmä sai katsauksen alueen yliopistollisen tutkimuksen ja koulutuksen tilanteesta Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen toiminnanjohtaja Jaakko Yli-Ojanperältä. Yli-Ojanperä nosti esiin alueen osaamishaasteisiin kehitetyn Epanet-korkeakouluverkoston, joka perustaa lahjoitusvaroin viiden vuoden määräaikaisia professuureja maakunnan kärkialoille. Näiden professuurien ympärille muodostetaan korkeatasoisia tutkimusryhmiä kilpailulla tutkimusrahoituksella.

Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla toimii 18 professuuria kestävien ruokaratkaisujen, älykkäiden teknologioiden, hyvinvoinnin ja luovuuden sekä yrittäjyyden ja kasvun aloilla. Rahoituksessa on mukana yli 100 tahoa: yrityksiä, kuntia, säätiöitä ja yliopistoja.

– Olemme hyvällä tiellä, mutta työ on vasta alussa. Korkeatasoisen koulutuksen ja tutkimuksen vahvistaminen on keskeinen keino, jolla voimme varmistaa Etelä-Pohjanmaan kilpailukyvyn tulevaisuudessa, toteaa maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja Jukka Joensuu.

Vuonna 2025 uusia opiskelijoita otetaan Kestävän ruokaliiketoiminnan opintokokonaisuuteen, Kulttuurisen musiikintutkimuksen kandidaattiohjelmaan, Strategic Project management DI-ohjelmaan, Sosiaalityön maisteriohjelmaan sekä Liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelmaan. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä tutkinto-opiskelijoiden määrä maakunnassa olisi 250 ja kandi-, maisteri- sekä tohtoriopiskelijoita valmistuisi vuosittain yhteensä 115. Jatkuvan oppimisen tarjonnan vahvistaminen on myös keskeistä. 

Lisätietoja:  

  • Aluekehitysjohtaja Heli Rintala, p. 0400 172 202 
  • Maakuntajohtaja Heli Seppelvirta, p. 040 5294 638   

Tiedote 13.12.2024 pidetystä MYR:n kokouksesta.

Euroopan unionin osa-rahoituksen logo