Tiedote maakuntahallituksen kokouksesta 17.12.2024


Kokousnuija, koristeellinen.

Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava 2050 voimaan 

Maakuntahallitus päätti määrätä maakuntavaltuuston hyväksymän Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavan 2050 tulemaan voimaan. Kaava kattaa maakunnan aluerakenteen, liikenteen ja teknisen huollon verkostot, viherrakenteen, luonnonvarat, energiantuotannon sekä kulttuuriympäristöt. 

– Etelä-Pohjanmaan liiton osalta kaavan valmistelu on tältä osin saatu valmiiksi. Seuraavaksi liitossa seurataan ja edistetään kaavan toteutumista, sekä mietitään mahdollisia ensimmäisenä tulevia kaavan päivitystarpeita, sanoo maakuntahallituksen puheenjohtaja Kai Pöntinen.  

Pöntinen kuitenkin muistuttaa, että maakuntakaavasta on jätetty kahdeksan valitusta, joiden käsittely jatkuu Vaasan hallinto-oikeudessa. Hallinto-oikeus voi tarvittaessa keskeyttää kaavan täytäntöönpanon 

Maakuntakaavan voimaantulosta kuulutetaan maakuntakaava-alueeseen kuuluvissa kunnissa sekä sanomalehti Ilkka-Pohjalaisessa ja Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla 20.12.2024. Kaava tulee voimaan, kun päätöksestä on kuulutettu. 

Lisätietoja: vs. suunnittelujohtaja Antti Saartenoja, p. 050 3479 845, ympäristösuunnittelija Mari Väänänen, p. 040 0243 640. 

Maakuntastrategiatyössä viimeistellään nyt pitkän aikavälin tavoitteita

Etelä-Pohjanmaan maakuntastrategian valmistelu on edennyt syksyn aikana tavoitteiden muotoiluun ja pitkän aikavälin vision tarkentamiseen. Näkökulma ulottuu vuoteen 2050 saakka. Tavoitteet pohjautuvat laajaan skenaario- ja tilannekuvatyöhön sekä edellisen maakuntaohjelman arviointiin.

– Strategian pitkän aikavälin tavoitteet liittyvät maakunnan väestörakenteen tasapainoon, vahvaan yritystoimintaan, koulutustason nostamiseen sekä vastuulliseen ruokajärjestelmään. Lisäksi turvallisuus ja huoltovarmuus nousevat yhä tärkeämmiksi osaksi tulevaisuuden suunnitelmia. Näiden tavoitteiden pohjalta on määritelty visio ja tavoitetila sekä pohdittu polkuja niiden saavuttamiseksi, Pöntinen kertoo.

Tavoitteiden valmistelussa on hyödynnetty laajaa osallistavaa prosessia, joka on sisältänyt mm. tulevaisuus- ja nuorisofoorumeita, työpajoja, asiantuntijapalavereita ja aluekehittämistilaisuuksia maakunnan eri puolilla. 

Alustavat pitkän aikavälin tavoitteet vuodelle 2050 valmistuvat joulukuun aikana, ja maakuntastrategiatyö jatkuu keväällä maakuntaohjelman laadinnalla.

Lisätietoja: aluekehitysjohtaja Heli Rintala, puh. 0400 172 202, yhteyspäällikkö Miika Laurila, puh. 040 6603 733.

Etelä-Pohjanmaa painottaa talouskasvua ja huoltovarmuutta aluekehittämiskeskusteluissa

Etelä-Pohjanmaa osallistuu alkuvuodesta 2025 järjestettäviin aluekehittämiskeskusteluihin, jotka ovat lakisääteinen valtion ja alueiden välinen menettely.

Maakuntien liitot ovat nostaneet keskustelujen teemoiksi alueellisten ja kansallisten toimien yhteensovittamisen talouskasvun vauhdittamiseksi sekä kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuuden. Lisäksi liitot ovat esittäneet toimintatapatyyppistä keskustelua siitä, mitkä ovat aluekehittämisen resurssit ja työkalut jatkossa.

– Ennakoiva avoin vuorovaikutus valtioneuvoston ja alueiden välillä on välttämätöntä tilanteessa, jossa EU:n seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen valmisteluun kohdistuu suuria muutospaineita, huomauttaa Pöntinen.

Maakuntien liitot painottavat, että aluekehittämiskeskustelut tulee jatkossa käydä vuosittain maakuntakohtaisesti, mikä mahdollistaa syvemmän tarkastelun kunkin alueen erityistarpeista ja kehitysedellytyksistä.

Tilannekuvassa positiivisia signaaleja

Keskustelujen pohjana toimii Etelä-Pohjanmaan tilanne- ja kehityskuva. Tilannekuvassa näkyvät niin myönteiset kehityskulut kuin ratkaistavat haasteet. Esimerkiksi työ- ja opiskeluperäisen maahanmuuton merkittävä kasvu on parantanut maakunnan väestökehitystä ja huoltosuhdetta huomattavasti. Samalla alueen sähköntuotanto on lähes nelinkertaistunut viime vuosikymmenen aikana tuulivoiman ansiosta, ja kestävän energiantuotannon investointien määrä on maakunnassa merkittävä.

Haasteita kuitenkin tuovat yritysten liikevaihdon ja viennin heikkeneminen sekä tuottavuuden matala taso. Väestön ikääntyminen ja työikäisen väestön väheneminen heikentävät yritysten kasvumahdollisuuksia, mutta elinkeinoelämän uudistumiseen ja koulutustason nostamiseen panostetaan aktiivisesti. Merkittävien investointien käynnistyminen sekä TKI-toiminnan kasvu antavat vahvan pohjan alueen kilpailukyvyn kehittämiselle.

Lisätietoja: aluekehitysjohtaja Heli Rintala, p. 0400 172 202 ja yhteyspäällikkö Miika Laurila, p. 040 6603 733.