Tiedote maakuntahallituksen kokouksesta 21.10.2024


Puheenjohtajan nuija.

Etelä-Pohjanmaan kansainvälistymisen toimintaohjelma lausuntokierrokselle 

Maakuntahallitus päätti lähettää luonnoksen uudesta Etelä-Pohjanmaan kansainvälistymisen toimintaohjelmasta lausuntokierrokselle alueen kuntiin. Toimintaohjelmassa käsitellään yritystoiminnan ja elinkeinoelämän kansainvälistymistä, kansainvälistä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä kansainvälistyvää koulutusta. Lisäksi tarkastellaan maahanmuuttoa ja kaksisuuntaista kotoutumista. 

– Valmistelutyö lähti liikkeelle poikkeuksellisista lähtökohdista, sillä koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat vaikuttaneet merkittävästi ohjelman painopisteisiin. Näiden globaalien kriisien seurauksena Etelä-Pohjanmaalla on korostunut tarve kehittää alueen kansainvälistä toimintaa erityisesti yritystoiminnan, tutkimuksen ja maahanmuuton osalta, vs. suunnittelujohtaja Antti Saartenoja sanoo. 

Maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat tärkeässä roolissa uudessa toimintaohjelmassa. Venäjän hyökkäyssota on tuonut maakuntaan merkittävän määrän ukrainalaisia pakolaisia, mikä on lisännyt alueen monimuotoisuutta.  

– Tämä on ollut tärkeää väestönkehityksen kannalta, etenkin maakunnan reuna-alueilla, joissa väestönkasvu on ollut hidasta tai negatiivista. Lisäksi kansainvälisten opiskelijoiden määrä on kasvanut huomattavasti viime vuosina, mikä on edistänyt koulutuksen kansainvälistymistä ja parantanut työvoiman saatavuutta, Saartenoja toteaa. 

Kansainvälistymisen toimintaohjelma laadittiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja sitä on päivitetty aiemmin vuosina 2014 ja 2019. Toimintaohjelman tavoitteena vastata maakunnan nykyisiin ja tuleviin kansainvälistymishaasteisiin. Ohjelman valmistelu on tehty tiiviissä yhteistyössä alueen kuntien, asiantuntijaorganisaatioiden ja yrityspalveluiden kanssa.  

Luonnos sisältää selkeät tavoitteet ja toimenpiteet, jotka tukevat Etelä-Pohjanmaan kansainvälistymistä sekä mittarit, joilla edistymistä seurataan. Lausuntokierroksen jälkeen ohjelma pyritään viimeistelemään niin, että se voidaan hyväksyä maakuntahallituksessa tammikuussa 2025. 

Lisätietoja: Vs. suunnittelujohtaja Antti Saartenoja, p. 050 347 9845, kansainvälisten asioiden päällikkö Sanna Inkeri, p. 040 162 6150. 

Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat valmistautuvat seuraavaan EU-ohjelmakauteen 

Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat ovat tiivistäneet yhteistyötään ja hioneet yhteisiä koheesiopolitiikkaan liittyviä tavoitteitaan tulevalle EU-ohjelmakaudelle. Maakunnat korostavat, että koheesiopolitiikkaa tarvitaan jatkossakin koko Suomessa ja erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomen kasvupotentiaaliin tulisi panostaa enemmän.  

– Koheesiopolitiikan avulla voidaan vastata suuriin kansallisiin ja eurooppalaisiin haasteisiin, kuten digitaaliseen ja puhtaaseen siirtymään, mutta on tärkeää, että toiminta säilyy aluelähtöisenä, korostaa aluekehitysjohtaja Heli Rintala

Suomen hallitus on lähettänyt kirjeet kaikille Euroopan komissaariehdokkaille. Kirjeissä nostetaan esille Suomen avaintavoitteita EU:ssa lähivuosina. Tavoitteet ovat Etelä- ja Länsi-Suomen näkökulmista osin huolestuttavia. 

– Koheesiorahoituksella on viety eteenpäin Etelä-Pohjanmaalle tärkeitä kehittämisteemoja, niin yksittäisten pk-yritysten hankkeilla kuin laajemmilla verkostohankkeillakin. Hankkeilla tuetaan esimerkiksi korkeakoulujen ja pk-yritysten yhteistyötä ja soveltavan tutkimustiedon viemistä käytäntöön, Etelä-Pohjanmaan asemaa ruokamaakuntana, uusien teknologioiden hyödyntämistä elinkeinoelämässä sekä korkeatasoisten oppimis- ja tutkimusympäristöjen rakentamista. Vastaavaa korvaavaa rahoitusta ei ole olemassa eikä näköpiirissä, Rintala muistuttaa 

Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat ovat sitoutuneet edistämään aktiivisesti alueensa kehitystä ja vaikuttamaan tulevaisuuden rahoituspolitiikkaan. Koheesiopolitiikkaan liittyvän toiminnan on tärkeää säilyä aluelähtöisenä, että se pystyy vastaamaan parhaiten paikallisiin tarpeisiin ja olosuhteisiin. 

Lisätietoja: Aluekehitysjohtaja Heli Rintala, puh. 0400 172 202. 

Pohjalaisalueilla erinomaiset edellytykset raskaan liikenteen vaihtoehtoisille käyttövoimille 

Etelä-Pohjanmaan liitto on yhdessä Pohjanmaan liiton kanssa, on tuottanut selvityksen koskien raskaan liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkojen kehittämistä. 

Raportista ilmenee, että Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on hyvät edellytykset ottaa käyttöön raskaan liikenteen vaihtoehtoisia käyttövoimia. Lisäksi sähkön, kaasun ja vedyn tankkaus- ja latausasemien lisääminen edistäisi alueen kilpailukykyä. Kunnat tarvitsevat kuitenkin taloudellista tukea sekä yhteistyöverkostoja jakeluinfrastruktuurin kehittämisessä.  

– Alueen yritykset ovat sitoutuneet vähentämään päästöjään, mutta tarkat suunnitelmat käyttövoimansiirtymästä ovat vielä kehitysvaiheessa. Biokaasu nähdään potentiaalisimpana vaihtoehtona, kun taas sähkö ja vety tarjoavat lisämahdollisuuksia, maakuntainsinööri Jani Palomäki kertoo.  

Selvityksen tulosten pohjalta vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkostoa voidaan lähteä kehittämään etupainotteisesti siten, että maakunnissa olisi jakeluverkostoa kattavasti strategisesti sijoitettuna. Tämä mahdollistaisi liikenteen harjoittajille siirtymiseen uusiin käyttövoimiin kalustoa uusittaessa. 

Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa ovat selvittäneet asiaa ensimmäisten alueiden joukossa omasta näkökulmastaan. Parhaillaan valmistelussa olevassa kansallisessa liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfraohjelmassa pohditaan samoja kysymyksiä valtakunnallisella tasolla. 

Lisätietoja: Vs. suunnittelujohtaja Antti Saartenoja, p. 050 3479 845, maakuntainsinööri Jani Palomäki, p. 040 6883 187.