Tiedote maakuntahallituksen kokouksesta 22.4.2025


Kokouspöytä, jonka päällä on vihko ja ympärillä neljä tuolia.

Etelä-Pohjanmaan liitolta 100 000 euroa Seinäjoen ammattikorkeakoulun aloituspaikkojen lisäämiseen 

Etelä-Pohjanmaan maakuntahallitus päätti osoittaa 100 000 euroa Seinäjoen ammattikorkeakoulun aloituspaikkojen lisäämiseen. Rahoitus on osa laajempaa viiden vuoden kokonaisuutta, jonka avulla pyritään vahvistamaan alueen korkeakoulutustarjontaa ja vastaamaan työ- ja elinkeinoelämän kasvavaan osaajatarpeeseen. 

Maakuntavaltuusto teki vuonna 2024 periaatepäätöksen, jonka mukaan Etelä-Pohjanmaan liitto sitoutuu tukemaan SeAMKin aloituspaikkojen lisäämistä yhteensä 500 000 eurolla vuosina 2024–2028. Vuodelle 2025 kohdennettava 100 000 euron summa sisältyy liiton hyväksyttyyn talousarvioon, ja maakuntahallitus tekee vuosittain erilliset kohdentamispäätökset. 

Etelä-Pohjanmaa on pitkään ollut korkeakoulutuksen osalta aliedustettuna. Maakunnassa on väkilukuun suhteutettuna vähiten korkeakoulupaikkoja koko maassa. Tämä näkyy konkreettisesti siinä, että maakunta menettää suhteellisesti eniten nuoria muualle Suomeen. 

– Etelä-Pohjanmaalla nähdään edelleen korkeakoulutuspaikkojen tasapuolisempi jakautuminen Suomessa yhtenä tärkeimmistä edunvalvontatavoitteistamme. Meillä on nuoria, joilla on intoa, osaamista ja halua kouluttautua, mutta he joutuvat lähtemään maakunnan ulkopuolelle opiskelujen perässä – ja moni jää sille tielleen. Haluamme kääntää tämän kehityksen, ja siihen tarvitaan konkreettisia tekoja, maakuntahallituksen puheenjohtaja Kai Pöntinen toteaa. 

Lisätietoja: hallintojohtaja Jari Iso-Koivisto, puh. 040 356 3910. 

Maakuntien roolia aluekehittämisessä on vahvistettava 

Etelä-Pohjanmaan maakuntahallitus pitää tärkeänä, että aluekehittämisen järjestelmä ja rahoitus uudistetaan nykyistä vaikuttavammaksi ja selkeämmäksi vuoden 2026 jälkeisen lainsäädännön valmistelussa. Maakuntahallitus hyväksyi kokouksessaan lausunnon selontekoluonnoksesta, joka toimii pohjana uudelle aluekehittämislainsäädännölle. 

Lausunnossa korostetaan maakuntien liittojen keskeistä asemaa aluekehittämisen asiantuntijoina ja yhteistyön koordinoijina.  

– Liittojen paikallistuntemus, demokraattinen ohjaus ja kyky koota alueen toimijat yhteen ovat ratkaisevia tekijöitä vaikuttavan kehittämisen ja EU-rahoituksen hyödyntämisen kannalta. Moninaistunut toimijakenttä – kuten hyvinvointialueet, työllisyysalueet ja elinvoimakeskukset – vahvistaa tarvetta maakuntien liittojen koordinoivalle roolille entisestään, Pöntinen sanoo. 

Maakuntahallitus kiinnittää huomiota sopimuksellisuuteen valtion kanssa. Sopimuksellisuus on myös ulossulkevaa, ja sopimuksiin ovat tyytyväisiä ne, jotka ovat niiden piirissä.   

– Ongelmallista on, että niin sanotuille MAL-kaupungeille avataan uusia ”ohituskaistoja” valtion suuntaan myös merkittävien resurssien muodossa, ja näiden menettelyjen ulkopuolelle jää tällä hetkellä osa kasvavista maakuntakeskuksista, kuten Seinäjoki. Valtion ei tule menettelytavalla valita voittajia ja häviäjiä, toteaa maakuntajohtaja Heli Seppelvirta.  

Lausunnon mukaan kaikkien halukkaiden maakuntien liittojen tulee voida toimia EU-rahoituksen välittävinä toimieliminä. Maakuntahallitus pitää myös tärkeänä, että aluekehittämisen ohjelmatyössä maakuntaohjelma säilyy kehittämiskeskustelujen lähtökohtana.  

Lisätietoja: aluekehitysjohtaja Heli Rintala, puh. 0400 172202, maakuntajohtaja Heli Seppelvirta, puh. 040 5294 638. 

Maakuntahallitus haluaa vahvistaa nuorten osallisuutta – Vaikuttaja-akatemia käynnistyy syksyllä 2025 

Maakuntahallitus haluaa vahvistaa nuorten yhteiskunnallista osallisuutta, tukea kiinnostusta päätöksentekoon ja lisätä demokratiaosaamista maakunnassa. Tavoitteen edistämiseksi maakuntahallitus on päättänyt perustaa Etelä-Pohjanmaan Vaikuttaja-akatemian, jonka ensimmäinen toteutus käynnistyy syksyllä 2025. 

Etelä-Pohjanmaan liiton toteuttama Vaikuttaja-akatemia Kipinä tarjoaa eteläpohjalaisille nuorille mahdollisuuden perehtyä poliittiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Lukuvuoden mittainen ohjelma sisältää koulutuspäiviä, mentorointia, valmennuksia sekä opintomatkan eduskuntaan. 

– Vaikuttaja-akatemialla halutaan madaltaa kynnystä vaikuttamiseen, avata ovia päätöksenteon maailmaan ja vahvistaa uskoa siihen, että jokaisen nuoren ääni on merkityksellinen. Etelä-Pohjanmaa tarvitsee nuoria uusia tekijöitä, jotka ovat valmiita rakentamaan huomisen maakuntaa, huomauttaa Pöntinen. 

Ohjelman haku käynnistyy keväällä 2025. Tavoitteena on rakentaa koulutusohjelmasta vuosittain toteutuva kokonaisuus, jonka sisältöä kehitetään kokemusten ja palautteen perusteella. 

Akatemian vaikuttavuutta seurataan palautekyselyiden ja -keskustelujen avulla. Arvioinnissa muun muassa määritellään mahdolliset kehittämistarpeet tuleville vuosille ja tarkastellaan osallistujien jatkopolkuja vaikuttamistyössä. 

Lisätietoja: viestintäpäällikkö Hanne Rantala, p. 040 5077 510, maakuntajohtaja Heli Seppelvirta, p. 040 5294 638.