Kuluvalla ohjelmakaudella myönnetty yli 23,5 miljoonaa euroa EAKR- ja JTF-rahoitusta
Etelä-Pohjanmaan liitto on myöntänyt kuluvalla ohjelmakaudella 2021–2027 yli 23,5 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) rahoitusta alueen kestävää kasvua, elinkeinorakenteen uudistamista ja vähähiilistä kehitystä tukeville hankkeille.
– Hakemusten määrä on ylittänyt käytettävissä olevan rahoituksen, mikä osoittaa alueen vahvaa kehittämistahtoa ja uusien ideoiden runsautta, maakuntahallituksen puheenjohtaja Kai Pöntinen sanoo.
Viimeisimpien rahoitettujen hankkeiden sisällöt liittyvät muun muassa alueen yritysten aktivointiin tekoälyn hyödyntämisessä. Esimerkiksi elintarvikealalla tekoälyä voidaan hyödyntää eri vientimarkkinoiden elintarviketurvallisuussäädösten tulkinnassa ja vertailussa tai ruokamarkkinatrendien ja toimitusketjujen analysoinnissa.
Projektinhallinnassa yleisesti tekoälyllä on merkittävää potentiaalia toiminnan kehittämisessä, kuten riskien, kustannusten sekä aikataulun hallinnassa.
Järviseudun koulutuskuntayhtymä toteuttaa JTF-tuella metallialan oppimisympäristön Vimpeliin sekä robotteihin ja ohjelmointiin keskittyvän virtuaalioppimisympäristön Alajärvelle. Lisäksi kehitetään oppimisympäristöjen toimintakulttuuria, markkinointia ja käyttäjien yhteistyötä yhteistyökumppaneiden ja yritysten kanssa.
Viimeinen AKKE-haku parhaillaan auki
Etelä-Pohjanmaan liitto on avannut haettavaksi viimeiset kansallisen aluekehittämisrahoituksen (AKKE) varat, yhteensä 264 000 euroa. Rahoitus on suunnattu tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan edistämiseen. Hakuaika on 14.1.–20.2.2025.
AKKE-rahoituksen avulla voidaan toteuttaa kehittämishankkeita, jotka täydentävät EU:n osarahoitteisia välineitä ja vastaavat alueen erityisiin tarpeisiin.
– Hankkeiden koko on usein pienempi kuin EU-hankkeissa, mutta niiden merkitys alueen kehittämiselle on huomattava, aluekehitysjohtaja Heli Rintala kertoo.
Lisätietoja hausta: https://epliitto.fi/hankerahoitus/maakunnallinen-kehittamisrahoitus-akke/
Lisätietoja: maakuntajohtaja Heli Seppelvirta, puh. 040 5294 638.
Länsi-Suomen maakunnat tavoittelevat vaikuttavuutta EU-päätöksenteossa – koheesiopolitiikka ja innovaatiot etusijalla
Länsi-Suomen maakunnat terävöittävät edunvalvontaansa EU-politiikassa keskittymällä koheesiopolitiikkaan sekä tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaan. Uutena lisäyksenä seurattavien teemojen joukossa on kokonaisturvallisuus. Vaikuttamistyön tärkeä kumppani on Länsi-Suomen Eurooppa-toimisto (WFEO), joka toimii maakuntien yhteisenä edunvalvontatoimistona Brysselissä.
– Vuoden 2025 tavoitteena on saada alueiden strategiset painopisteet entistä vahvemmin mukaan EU:n päätöksentekoon ja monivuotiseen rahoituskehykseen. Tämä edellyttää vaikuttajaviestintää, verkostoitumista ja asiantuntijoiden aktiivista osallistumista, Pöntinen sanoo.
Maakunnat korostavat erityisesti kilpailukyvyn ja innovaatioekosysteemien vahvistamista EU:n rahoitusinstrumenttien avulla. Myös kokonaisturvallisuus, mukaan lukien energiaturvallisuus ja kriisinsietokyky, on keskeinen osa vaikuttamistyötä.
– Yhteistyö verkostojen ja muiden eurooppalaisten alueiden kanssa luo vaikuttamiselle laajemmat puitteet. Lisäksi maakuntien asiantuntijat saavat tukea ja tietoa, jonka avulla he voivat osallistua EU-tason hankkeisiin ja kehittämisohjelmiin, kertoo Pöntinen.
Vuonna 2025 järjestetään myös merkittävä edunvalvontatilaisuus, jossa juhlistetaan Länsi-Suomen Eurooppa-toimiston 30-vuotista toimintaa. Tilaisuus nostaa esiin aluelähtöisen kehittämisen merkityksen Euroopan kilpailukyvyn vahvistajana.
Länsi-Suomen Eurooppa-toimisto (West Finland European Office, WFEO) on neljän maakunnan liiton, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan ja Satakunnan, yhteinen edunvalvontatoimisto Brysselissä. Sen tehtävänä on varmistaa, että Länsi-Suomen alueiden tavoitteet näkyvät EU:n päätöksenteossa.
Länsi-Suomen Eurooppa-toimisto (WFEO)
Lisätietoja: Innovaatiojohtaja Antti Saartenoja, p. 050 3479 845
Esitykset Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiön hallituksen jäseneksi
Maakuntahallitus päätti esittää Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiön hallituksen jäseneksi Sari Oja-Lipastia ja hänen henkilökohtaiseksi varajäsenekseen Satu Ylisiurua-Hemminkiä.
Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiön tarkoituksena on edistää sellaista tieteellistä ja taiteellista sivistystä sekä yliopistojen ja korkeakoulujen toimintaa, opetusta ja tutkimusta, joka tapahtuu Etelä-Pohjanmaan maakunnan alueella tai muuten vaikuttaa myönteisesti Etelä-Pohjanmaan maakunnan kehittymiseen. Säätiön asioita hoitaa kahdeksi vuodeksi kerrallaan valittu hallitus, johon kuuluu seitsemän jäsentä.
Lisätietoja: hallintojohtaja Jari Iso-Koivisto, puh. 040 356 3910.
Muutos maakunnan yhteistyöryhmän kokoonpanossa
Maakuntahallitus päätti nimetä maakunnan yhteistyöryhmään (MYR) Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry:n Sanni Halla-ahon tilalle varsinaiseksi jäseneksi Ville Roslakan ja varajäseneksi Ahti Ruoppilan tilalle Tatu Tuomelan.