
Tavoitteena kansainvälisesti tunnustettu osaamiskeskittymä
Etelä-Pohjanmaa satsaa määrätietoisesti ruokasektorin kehittämiseen. Maakunnan vahva ruoka-alan ja -teollisuuden keskittymä kattaa koko ruokaketjun aina alkutuotannosta jalostukseen, teknologisiin ratkaisuihin ja kuluttajakäyttäytymiseen saakka.
– Ruokaekosysteemi on meille älykkään erikoistumisen strateginen kärki. Haluamme olla suunnannäyttäjiä sekä kansallisesti että kansainvälisesti, painottaa Etelä-Pohjanmaan liiton aluekehitysjohtaja Heli Rintala.
Etelä-Pohjanmaan liitto on myöntänyt keväästä 2022 lähtien kehittämisrahoitusta lähes 27 miljoonaa euroa, josta noin viidennes eli 5,4 miljoonaa euroa on kohdistunut ruokaan ja sen ekosysteemin vahvistamiseen. Lisäksi ruoka-alan kehittämistä tuetaan voimakkaasti myös ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien maaseuturahoituksella.
Tutkimus ja innovaatiot keskiössä
Maakunnan yhteistyöryhmän kokouksessa 11. huhtikuuta kuultiin katsaus Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) elintarviketeknologian kehittämistoimintaan. SeAMKin ruokaketjun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) on jaettu kolmeen toisiaan täydentävään kokonaisuuteen:
- Alkutuotanto
- Jalostus, teknologia ja tuotekehitys
- Ravitsemus ja aistittava laatu
– Ruoka-alan TKI-toiminta on meillä laajaa ja jatkuvasti kehittyvää. Toimintaan osallistuu täysipäiväisesti yli 40 asiantuntijaa, ja vuotuinen volyymi on noin 4 miljoonaa euroa, kertoo tutkimus- ja kehittämispäällikkö Karri Kallio.
SeAMK hakee aktiivisesti kumppaneita myös kansainvälisistä verkostoista. Osallistuminen eurooppalaisiin kehittämisverkostoihin on keskeinen osa maakunnan strategiaa. Hyviä esimerkkejä verkostoista ovat muun muassa Smart Solutions 4 Agri-food -verkosto, jossa SeAMK johtaa Technology Intelligence -ryhmää, sekä European Agricultural and Forestry Regions, jossa SeAMK vastaa ruokajärjestelmätyöryhmän toiminnasta.
– Kansainvälinen yhteistyö on meille välttämättömyys. Näin varmistamme, että osaamisemme pysyy maailman kärjessä, Kallio toteaa.
Future Frami Food Lab – kohti ruokateknologian kärkeä
Kokouksessa nostettiin esiin myös Future Frami Food Lab -hankekokonaisuus, jonka kokonaiskustannukset nousevat yli 1,5 miljoonaan euroon ja joka on yksi kuluvan EU-ohjelmakauden merkittävimmistä EAKR-osarahoitteisista hankkeista Etelä-Pohjanmaalla.
Hankkeen tavoitteena on tehdä Etelä-Pohjanmaasta kansallisesti johtava ja kansainvälisesti tunnettu ruokateknologian osaamiskeskittymä. SeAMK:n laboratorioihin on tehty merkittäviä laiteinvestointeja, jotka tukevat tätä tavoitetta.
– Future Frami Food Lab on konkreettinen askel kohti sitä visiota, että Etelä-Pohjanmaa tunnistetaan huippuosaamisen alueena ruoka-alalla, Rintala kuvaa.
Laaja rintama tukemassa ruoka-alan nousua
SeAMK ei ole ruoka-alan kehittämisessä yksin. Mukana ovat myös muun muassa Into Seinäjoki, Seinäjoella toimivat yliopistot, Foodwest Oy ja Luonnonvarakeskus, jotka edistävät esimerkiksi ruokaviennin osaamista, startup-yrittäjyyttä, vastuullisuutta ja ruokahävikin vähentämistä.
– On hienoa nähdä, miten laajasti ja kunnianhimoisesti toimijat meillä Etelä-Pohjanmaalla tarttuvat ruokasektorin kehittämiseen. Tämä yhteinen tekeminen vie meidät pitkälle, Rintala summaa.
Tiedote 11.4.2025 pidetystä maakunnan yhteistyöryhmän kokouksesta.
