Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailu järjestetään viidennen kerran


Taiteilija istuu ja maalaa värikästä taideteosta seinään.
Kuva: Elina Teitti

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailu on vakiinnuttanut asemansa maakunnassa. Kilpailu järjestetään tänä vuonna jo viidennen kerran.

– Kilpailulla pyritään antamaan nostetta ja julkisuutta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuomaan esille uusia nuoria eteläpohjalaisia kuvataiteilijoita, kertoo kehittämisasiantuntija Tuija Ahola Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Kilpailu on toteutettu aikaisemmin vuosina 2015–2017 ja 2019. Kokemukset ovat olleet hyviä, joten kilpailun jatkuminen on perusteltua. Kilpailu järjestetään nyt joka toinen vuosi, ja viime vuonna oli välivuosi.

Kilpailu pähkinänkuoressa

Kilpailuun voivat osallistua kaikki vuonna 1986 syntyneet tai sitä nuoremmat Etelä-Pohjanmaan maakunnassa asuvat tai sieltä kotoisin olevat kuvataiteilijat tai kuvataiteilijan ammattiin opiskelevat. Kilpailuun voi osallistua kaikilla kuvataidelajeilla.

Vuoden taiteilijan valitsee tuomaristo, jossa ovat jäseninä museotoimenjohtaja Elina Alkio Nelimarkka-museosta, museolehtori Kirsi-Maria Tuomisto Lapuan taidemuseosta, näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen Seinäjoen taidehallista, kehittämisasiantuntija Tuija Ahola Etelä-Pohjanmaan liitosta sekä edustaja Pohjalaisesta taiteilijaliitosta.

Kilpailu käydään kahdessa osassa. Tuomaristo valitsee osallistujista 3–6 finalistia kilpailuun lähetettyjen kuvien perusteella syyskuussa 2021. Finalistit ja heidän työnsä esitellään verkkonäyttelynä 4.10.–29.10.2021.

– Tuomaristo valitsee voittajan ja yleisö äänestää oman suosikkinsa finalistien joukosta verkkonäyttelyn aikana, museotoimenjohtaja Elina Alkio lisää.

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija ja yleisön suosikki julkistetaan 4.11.2021 Etelä-Pohjanmaan maakuntajuhlan yhteydessä. 

Palkintona näyttely ja residenssi Nelimarkka-museossa

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun voittaja saa palkinnoksi yhden kuukauden residenssimahdollisuuden Nelimarkka-museon – Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseon residenssissä Alajärvellä, näyttelyn Nelimarkka-museossa, näyttelykatalogin, stipendin ja verkkonäyttelyn.

Myös finalistit saavat palkinnoksi yhteisen verkkonäyttelyn 4.10.–29.10.2021 välisenä aikana. Yleisön suosikki saa palkinnoksi stipendin ja oman verkkonäyttelyn.

Lisätietoja:

Lisätietoja kilpailusta ja tarkat kilpailusäännöt löytyvät Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivustolta osoitteesta https://epliitto.fi/kulttuurin-kehittaminen/vuoden-nuori-taiteilija/

Museotoimenjohtaja Elina Alkio, p. 044 297 0489, elina.alkio(a)alajarvi.fi
Kehittämisasiantuntija Tuija Ahola, p. 050 537 8071, tuija.ahola(a)etela-pohjanmaa.fi

 

Taustatietoa kilpailusta

Kilpailun on suunnitellut ja sen toteuttaa Etelä-Pohjanmaan galleriaverkosto. Siihen kuuluvat maakunnan taidemuseot ja näyttelygalleriat, joilla on säännöllistä ympärivuotista näyttelytoimintaa: Nelimarkka-museo – Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo Alajärveltä, Lapuan Taidemuseo ja Patruunagalleria Lapualta, Pohjanmaan valokuvakeskus Lapualta, Seinäjoen taidehalli, Varikkogalleria Seinäjoelta, Taidekeskus Harri Alavudelta, Kauhajoen Hella-galleria, Galleria Kaari Kauhavalta ja Pirkanpojan taidekeskus Ähtäristä.

Galleriaverkoston tehtävänä on kehittää yhteistyötä kuvataiteen alalla, nostaa kuvataiteen profiilia ja asemaa maakunnassa ja pohtia toimenpiteitä kuvataiteen kehittämiseksi maakunnassa. Verkoston koordinoijana on Nelimarkka-museo.

Ensimmäisen kilpailun vuonna 2015 voitti lapualaislähtöisen Ville Vuorenmaa ja yleisön suosikki oli alajärveläissyntyinen Mari Hallapuro. Vuoden 2016 kilpailun voittaja oli seinäjokelainen Katri Yli-Erkkilä ja yleisön suosikki Peräseinäjoelta kotoisin oleva Mervi Patala. Vuoden 2017 nuori eteläpohjalainen taiteilija ja myös yleisön suosikki oli seinäjokelaissyntyinen Heidi Katajamäki. Vuonna 2019 kilpailun voitti alavutelaisjuurinen Tuomas Linna ja yleisön suosikiksi valittiin Kauhavalta lähtöisin oleva Emma Peura.