EU-vaalit tuloo – käytä ääntäsi! -vaalitapahtuma Seinäjoella 11.5. 


Sinisellä pohjalla taikurinhattu, kahvikuppi, nuotteja ja EU-lippu, joiden keskellä lukee EU-vaalit tuloo - käytä ääntäsi!".

Etelä-Pohjanmaalla virittäydytään vaalitunnelmaan toden teolla lauantaina 11.5., kun vaalihumu valtaa Seinäjoen keskustorin klo 10–13. Luvassa on kiinnostavaa ohjelmaa kaiken ikäisille: huippuehdokkaat kohtaavat vaalipaneeleissa, taikuri viihdyttää perheen pienimpiä ja äänestäjillä on mahdollisuus tavata puolueiden edustajia. 

EU-vaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Vaalit ovat ehdottoman tärkeät niin Etelä-Pohjanmaalle, Suomelle kuin Euroopallekin. Tulevat EU-päättäjät aloittavat työnsä epävakaassa maailmantilanteessa, jossa Eurooppa kohtaa monia rajat ylittäviä haasteita. Näitä haasteita voidaan yrittää ratkoa EU-tason päätöksillä, jotka vaikuttavat elämään myös paikallistasolla monin tavoin. 

Kesäkuun EU-vaaleissa valitaan Euroopan parlamentin jäsenet seuraavaksi viideksi vuodeksi. Suomesta parlamenttiin valitaan 15 jäsentä eli meppiä. Vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024 ja kotimaassa pääsee ennakkoäänestämään 29.5–4.6.2024. Euroopan parlamentti on ainoa suoraan vaaleilla valittava EU-toimielin, ja se käyttää merkittävää lainsäädäntävaltaa EU:ssa. 

Nyt onkin siis korkea aika virittäytyä vaalitunnelmaan ja pohtia, kenelle ainoan äänensä aikoo antaa. Tehtävän helpottamiseksi Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus, Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa -verkoston paikalliset edustajat (BELC), maakuntalehti Ilkka-Pohjalainen ja Merenkurkun sillan yhteyshanke järjestävät yhteistyössä monipuolisen EU-vaalitapahtuman Seinäjoen keskustorilla lauantaina 11.5. klo 10–13 (Kalevankatu 7, 60100 Seinäjoki). 

Kurkkaa alta tapahtuman ohjelma ja saavu paikalle virittäytymään vaalitunnelmaan! Ja mikä vielä tärkeämpää: EU-vaalit tuloo – käytä ääntäsi! 

Vaalitapahtuman ohjelma

Taikuri Markku Anttila viihdyttää perheen pienimpiä loihtimalla taikoja ja ilmapalloeläimiä, puolueiden edustajat ovat teltoillaan tavattavissa ja Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus jakaa paikalla tietoa vaaleista sekä EU:sta koko tapahtuman ajan. EU-tietokeskus tarjoaa ilmaiset pullakahvit sadalle ensimmäiselle klo 11.40 alkaen. Pullakahvit voi noutaa EU-tietokeskuksen telttapisteeltä. 

klo 10.00 Tapahtuma alkaa

klo 10.30 Tapahtuman avaus, Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä

Klo 10.40 Nuorten kuoro esiintyy, säestäjänä Tuomo Tiitinen ja laulajina tyttötrio Hyllykallion koulun musiikkipainotteisesta opetuksesta

Klo 11.00–12.15 Etelä-Pohjanmaan EU-vaalipaneeli

 • Klo 11-11.45: Mitä Euroopan unioni voi tehdä Etelä-Pohjanmaan ja koko Pohjanmaan tulevaisuuden vahvistamiseksi? Ilkka-Pohjalaisen ja Merenkurkun sillan yhteyshanke (Seinäjoki-Uumaja tunnin juna/Vaasan-Uumaja silta) EU-vaalipaneeli
  • Alustajana: Panu Laturi, Merenkurkun sillan yhteyshanke
  • Juontajana: päätoimittaja Markku Mantila, Ilkka-Pohjalainen
  • Panelistit: Eero Heinäluoma (sd.), Anna-Maja Henriksson (r.), Jouni Jussinniemi (vas.), Mika Lintilä (kesk.), Rosa Meriläinen (vihr.), Aki Ruotsala (kd.), Janne Sankelo (kok.) ja Veikko Vallin (ps.).
 • Klo 11.45-12.15: Käytä ääntäsi tai muut päättävät puolestasi – tehdään näistä eteläpohjalaiset EU-vaalit! EU-tietokeskuksen ja BELC- jäsenten EU-vaalipaneeli
  • Alustajana: BELC-jäsenet Ville Heikkilä ja Piia Kattelus-Kilpeläinen
  • Juontajana: päätoimittaja Tuomas Koivuniemi, Kauhajoki-lehti
  • Panelistit: Atte Harjanne (vihr.), Eero Heinäluoma (sd.), Anna-Maja Henriksson (r.), Jouni Jussinniemi (vas.), Mika Lintilä (kesk.), Nina Nummela (liik.), Aki Ruotsala (kd.), Janne Sankelo (kok.) ja Veikko Vallin (ps.).
  • Tämä paneeli striimataan suorana Etelä-Pohjanmaan liiton YouTube-kanavalle klo 11.45 alkaen.

Klo 12.30–12.50 Miltä EU:n tulevaisuus tulisi näyttää? Nuorten vaikuttajaryhmien keskusteluosuus

 • Juontajana: Pomedian toimittaja Julia Jaakkola
 • Keskusteluosuudessa mukana: Etelä-Pohjanmaan maaseutunuorten puheenjohtaja Hannu Laturi, Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Eetu Setälä, Leader Suupohjan nuorisojaoston jäsen Onerva Niemi ja Seinäjoen seurakunnan vaikuttajaryhmän jäsen Toivo Antila.

Klo 12.50 Päätössanat, BELC-jäsenet Ville Heikkilä ja Piia Kattelus-Kilpeläinen

Klo 13.00 Tilaisuus päättyy

Koko tapahtuman järjestää Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus ja Etelä-Pohjanmaan Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa -verkoston jäsenet yhteistyössä Ilkka-Pohjalaisen ja Merenkurkun sillan yhteyshankkeen kanssa. 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Lisätiedot: viestintäsuunnittelija Julia Haapasaari, Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus, p. 0400 241 813, julia.haapasaari@etela-pohjanmaa.fi.

Neljä yhteistyötahon logoa: Europe Direct, Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa, Euroopan unionin osarahoittama ja Ilkka-Pohjalainen.