Elinvoimainen, elinvoimaisempi, Ilmajoki


Kirjekuori, jossa teksti Terveisiä kunnista.

Ilmajoki on profiililtaan monesta muusta maakunnan kunnasta poikkeava tapaus. Harvassa paikassa yhdistyy elinvoimainen alkutuotanto ja juureva maaseutu voimakkaaseen asuntorakentamiseen, positiiviseen väestökehitykseen ja -ennusteeseen sekä maakunnan nuorekkaimpaan väestöön. Ilmajoen mittareista monelle tuttu on kehyskuntamaisen matala työpaikkavaraisuus, mutta myös elinkeinoelämän mittareilla Ilmajoki on selkeästi maakunnallinen poikkeus, siis positiivisessa mielessä. 

Maakunnan sisäisessä vertailussa Ilmajoen työpaikkaomavaraisuus on siis silmiinpistävän matala. Jos verrataan Ilmajokea naapurimaakuntien vastaaviin, lähimpänä maakuntakeskusta sijaitseviin kuntiin, Ilmajoen lukema (64,6 %) on kuitenkin tyypillinen. Ilmajoki on suurteollisuudestaan tunnetun Vaasan naapuri Mustasaarta edellä. Myös Muurame on tällä mittarilla lievästi Ilmajoen takana. Sen sijaan Ylöjärvi on vastaavasti lievästi Ilmajoen edellä samoin kuin Ulvila. Ainoastaan Kruunupyy erottuu kehyskuntien vertailujoukosta korkeammalla 85,4 % työpaikkaomavaraisuudellaan. Siellä, kuten myös Ulvilassa väestön supistuminen tukee työpaikkaomavaraisuutta, joten ehkä emme kadehdi liikaa näitä verrokkejamme.

Ilmakuva Hansan alueelta.

Ilmajoki on viime vuosina pärjännyt elinkeinopoliittisissa mittaristokyselyissä ja kuntabarometreissa, niin maakunnallisella, kuin valtakunnallisellakin tasolla erinomaisesti. Hyvä kokemus toimintaympäristöstä on realisoitunut myös yritysperustantana ja liikevaihdon kasvuna. Maakunnan kunnista muutamassa yritysmäärät ovat kehittyneet viimeisen viiden vuoden aikana nettoluvuin positiivisesti. Ilmajoen kunta on ainoa, jonka yritysmäärä on kasvanut yli prosentin suhteessa asukaslukuun, siis yli 120 yrityksellä. Yrityksistä moni on toki osa-aikaisen yritystoiminnan väline, mutta kun on paljon uusia yrityksiä ja melko riskittömästi karttuvaa yrittäjäosaamista, syntyy aina myös kasvuyrityksiäkin.

Yritysten liikevaihdon kehityksellä mitaten viime vuodet ovatkin olleet Ilmajoella vilkkaita. Lähtötaso on toki naapureita matalampi, mutta viiden vuoden tarkastelujaksolla yritysliikevaihto on kasvanut peräti 47 prosenttia, kun toisiksi korkeimpaan kasvulukemaan yltävä Ähtäri pääseen 30 prosentin lukemaan. Ilmajoen korkeista lukemista on kiittäminen niin uusyritysperustantaa, teollisuuslaitosten kasvuinvestointeja, merkittäviä paikkakunnalle sijoittuneita uusinvestointeja kuin paikkakunnan usein perhepiirissä omistajanvaihdoksin uusiutunutta kasvuhakuista perheyrittäjyyttä. Tuntuma Ilmajoella on, että suurten teollisten työnantajien puuttuessa, yrittäjyyttä arvostetaan ja pöhinää pienyrityksissä on kiitettävästi. Vuonna 2021 kunnan yritystonttien monikymmenvuotisen tarkastelujakson myyntiennätys ylittyi jo vuoden puolivälissä, mutta luku murskataan vielä useampaan otteeseen, ennen kuin vuosi on taputeltu.    

Rami Mattila, Ilmajoen kunnan yritysasiamies

Ilmajoki lukuina:

  • Väkiluku: 12 346 (ennakkotieto, 21.10.2021)
  • Työttömyysaste: 4,4 % (syyskuu 2021)
  • Verotulot: 3 519 euroa/asukas (v. 2020)
  • Tutkintoja suorittaneiden osuus: 74,1 % (v. 2019)
  • Perheiden lukumäärä: 3 489 (v. 2020)
Ilmajoen Evijärven keskeiset tilastotiedot.

Kuntaprofiilit löytyvät Excel-tiedostona osoitteesta: https://epliitto.fi/tilastot/tilannekuva-ja-tilastot/