Evijärvi – Itseään suurempi kunta


Terveisiä kunnista -juttusarja

Pirteä Evijärvi sijaitsee Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä ruotsinkielisen Pohjanmaan rajalla. Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla kun olemme, Evijärven maisemaa elävöittävät lukuisat järvet. Ne tarjoavat oivat puitteet esimerkiksi kalastukseen ja melontaretkeilyyn. Itseään suuremmassa kunnassa päivät soljuvat ruuhkattomasti. Meilläkin pohjalainen yhteisöllisyys elää vahvana ja yrittäjähenki väkevänä. Elämä on niin kuin pitää, kaiken ikää.

Evijärvellä on reilut 2400 asukasta, jotka nauttivat elämästään puhtaan luonnon ympäröimänä. Mökkeilevät kausiasukkaat vilkastuttavat elämäämme varsinkin kesäaikaan. Turvallisuus, toimivat palvelut ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat kaikenikäisille evijärveläisille arkea. Kehityksessä emme polje paikoillaan, vaan luomme yhdessä parempaa huomista – eilisestä ponnistaen. Yhteisöllisen Evijärven pieneen kokoon tiivistyy hyvä kattaus palveluja, yrityksiä ja tekemistä.

Asuinpaikka löytyy Evijärveltä helposti, yrittämisen mahdollisuudet ovat moninaiset ja lapsiperheet on huomioitu. Kunnassamme opintie on mahdollista kulkea päiväkodista lukioon. Kouluissamme oppimisen ilo on läsnä jokaisessa ikäryhmässä.

Yrittämisellä on Evijärvellä vankka asema. Alkutuotanto ja maatalous ovat vahvoilla, mutta työtä tehdään ahkerasti myös monilla muilla teollisuudenaloilla, kauppaa ja palveluita unohtamatta. Yrittäjämme muodostavat tiiviin ja toisiaan auttavan verkoston, joka toivottaa myös uudet tekijät tervetulleiksi. 

Evijärvellä harrastusmahdollisuuksia on tarjolla kaikenikäisille. Järvilakeuden Kansalaisopisto puolestaan luo edellytyksiä omaehtoiseen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen. Yhdistys- ja vapaaehtoistoiminta on kunnassamme vireää. Kunta on panostanut voimakkaasti viime vuosina liikuntapaikkarakentamiseen ja tukenut myös yhdistyksiä ja kyliä parantamaan omia asuin- ja toimintaympäristöjään. Kirjasto on kauniisti remontoitu ja nykyaikainen.  

Väinöntalon kotiseutumuseolla voit eläytyä entisajan järviseutulaisen talonpojan elämään. Kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan kokoaman museon esineet ja rakennukset kertovat omaa tarinaansa ajasta, jolloin elettiin pitkälti omavaraista elämää. Museoalueella on 19 rakennusta ja kokoelmissa noin 20 000 esinettä. Eläytymisen talonpoikain elämään voi aloittaa tutustumalla Väinöntalo eläväksi -hankkeen sivustoon ja uusiin elokuviin osoitteissa www.talonpoikainelamaa.fi ja www.youtube.com/vainontalo.

Evijärveä sanotaan paikallisesti satasaariseksi. Järvestä löytyy yhteensä 132 saarta. Evijärvi on matala ja rehevä ja tarjoaa monelle lintulajille maakunnan parhaat pesimäolosuhteet tehden siitä valtakunnallisesti merkittävän lintujärven. Valmosannevalla sijaitseva Evijärven lintutorni on hieno ja helppo luontoretkikohde ja se tarjoaa mainion tukikohdan lintujen tarkkailulle. Valmosanneva on maisemansa, kasvistonsa että linnustonsa puolesta edustava ja suojeltu keidassuo. Alueen lajisto on monipuolinen ja käsittää myös harvinaisuuksia. Lintutornille johtavan polun varrella ehtii kokea monta erilaista tunnelmaa ja aistia luontoa monin tavoin.

Evijärvi-seuran kehittämällä Uittoperinnealueella on tekemistä ja nähtävää. Uittomieskämppä, sauna, laavu ja jokimiljöö muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden. Omia tukkilaistaitojaan voi vapaasti kokeilla ulkokuntoilulaitteilla. Saatat nähdä myös tukkilaistaitoja harrastavien nuorten testaavan taitojaan jokeen viritellyillä harjoituspaikoilla. Perinnealueen läheisyydestä lähtevä Uittomiehenlenkki on Evijärven kunnan ylläpitämä uusi ja hieno luontopolku. Reitin varrella on geokätköjä, jotka esittelevät monipuolisesti alueen linnustoa.  

Ihmiset testaavat tukinuittoa tukkilaisradalla.

Tervetuloa Evijärvelle kylään, kesäilemään tai asumaan!

Mikko Huhtala, kunnanjohtaja

Eväjärvi - itseään suurempi kunta -logo.

Evijärvi lukuina:

  • Väkiluku: 2 416 (ennakkotieto, 21.9.2021)
  • Työttömyysaste: 4,6 % (elokuu 2021)
  • Verotulot: 3 364 euroa/asukas (v. 2020)
  • Tutkintoja suorittaneiden osuus: 64,9 % (v. 2019)
  • Perheiden lukumäärä: 667 (v. 2020)
Evijärven keskeiset tilastotiedot.

Kuntaprofiilit löytyvät Excel-tiedostona osoitteesta https://epliitto.fi/tilastot/tilannekuva-ja-tilastot/