Löydä Teuvalta elämäsi juuret


Kirjekuori, jossa teksti Terveisiä kunnista.

Teuva on kunta Etelä-Pohjanmaan läntisimmällä reunalla. Kivenheiton päässä siintää Närpiön ja Kristiinankaupungin ruotsinkieliset alueet. Kulkuyhteydet ovat läntisestä sijainnista johtuen hyvät, sillä tunnin ajomatkan päässä ovat sekä Seinäjoki että Vaasa ja Poriinkin on vain noin puolentoista tunnin matka.

Elämää keskellä maalaismaisemaa

Teuva on asukasmäärältään suurin Etelä-Pohjanmaan kunta, joka ei ole kaupunki. Kaupungistumisen sijasta teuvalaisena voimavarana ovatkin maaseutumaisuus ja maalaiskylien henki. Äystön kylä on ainoa eteläpohjalainen kylä, jossa on edelleen toimiva koulu, päiväkoti ja kauppa. Äystö onkin pendelöivien, maaseutumaista asumista halajavien suosiossa, sillä työssäkäyntialue on kylältä käsin melkoinen. Kylään on valmistumassa myös uusi asuntoalue, joka jatkuu edellisen, suuren suosion saaneen asuntoalueen kyljestä. Myös muiden Teuvan kylien, kuten Perälän, Luovankylän ja Horonkylän aktiiviset kylätoimijat ylläpitävät huolehtimisen henkeä erilaisilla tapahtumilla, kuten yhteisillä ruokailuilla.

Kunta tukee kylien elinvoimaisuutta ahkerasti. Viime vuonna käynnistyi kyläneuvoston toiminta, jossa eri kylien edustajat yhdessä kehittävät koko aluetta. Kyläneuvoston keskeinen tehtävä on käsitellä ehdotukset kylien osallistuvan budjetoinnin rahoituksen käytöstä. Osallistuva budjetointi on yksi keino, jolla asukkaiden osallistumista on pyritty edistämään. Osallisuus onkin Teuvalla yksi kantava idea, joka näkyy sekä kunnan omassa toiminnassa että sen modernissa, valiokuntamallisessa kunnallishallinnossa.

Tapahtumia suurella sydämellä

Osallisuus kumpuaa Teuvalla erityisesti asukkaiden aktiivisuudesta ja yhdessä tekemisen hengestä. Tämä näkyy suurena tapahtumien määränä. Yksi suosituimpia tapahtumia on ollut Sauna-ajot, eli siirrettävien saunojen kokoontumisajot. Vaikka sauna-ajot pitävätkin 2023 välivuoden, jatkaa tapahtumien perinnettä esimerkiksi kesäkuun alussa järjestettävä Pohjanmaan Classic Motor Show sekä muut kesän tapahtumat, kuten Teuvafest-musiikkifestivaali, kunnan oma tapahtumaviikko Elolystit ja jokakesäinen Ars Nova Botnica -taidenäyttely.

Kuva: Annukka Käkelä

Moni vierailija yhdistää kesätapahtumissa käynnin luontomatkailuun. Parran ja Pappilankankaan suosituilta ulkoilualueilta lähtee Muinaisvuorten reitistö, jonka varrella paatuneinkin asfalttikatujen tallaaja voi löytää luontoyhteytensä sekä todeta suomalaisen metsän hiljaisuuden ja voiman. Teuvalta aina Kristiinankaupunkiin saakka ulottuvalla, noin 80 kilometrin mittaisella reitillä suosiotaan nostaa erityisesti maastopyöräily ja polkujuoksu, mutta myös perheille soveltuvia, helppokulkuisia osuuksia löytyy matkan varrelta. Talvisin hiihtomahdollisuudet eri reiteillä ovat huimat ja myös korkeuseroja aktiivisesti harjoitteleville löytyy riittävästi.

Kuva: Heikki Mahlamäki

Helppo paikka yrittää

Teuvalainen yrittäjähenki on voimakasta ja mukaansa tempaavaa. Moni yritys on saanut alkunsa valtatien 67 ja Suupohjan radan kautta kulkevista alihankintaketjuista. Yhteistyötä on tehty sekä rannikon suuntaan Kaskisten satama ja tehtaat vetureina että Seinäjoen suuntaan Kauhajoen ja Kurikan kautta toimien. Nykyisin yritystoiminta keskittyy metallialalle. Kunnassa jalostetaan kuitenkin montaa eri materiaalia: muovia, betonia ja metallia. Yritystoiminnalle löytyy tilaa, kumppanuuksia ja perinteitä.

Teuvalla on helppo hengittää. Kunnan strategiasta kohoaa lausahdus: juuret elämään. Se tarkoittaa yhteisöllisyyttä, luontoyhteyttä, yrittämisen siemeniä ja erityisesti mahdollisuutta elää mieleistään, itsensä näköistä elämää.

Teksti: Miika Kataja

Teuva lukuina:

  • Väkiluku: 4 843 (helmikuu 2023, ennakkotieto)
  • Työttömyysaste: 9,1 % (helmikuu 2023)
  • Verotulot: 3 693 euroa/asukas (v. 2022, ennakkotieto)
  • Tutkintoja suorittaneiden osuus: 67,8 % (v. 2021)
  • Perheiden lukumäärä: 1 395 (v. 2021)

Kuntaprofiilit löytyvät Excel-tiedostona Etelä-Pohjanmaan liiton tilastosivuilta.