Sinun palasi taivasta − Lappajärvi


Ilmakuva Lappajärvestä, jossa logo "Terveisiä kunnista".

Lappajärven kerrotaan olevan monelle se paikka, jossa voi vihdoin päästää irti kiireisestä arjesta ja palautua erityislaatuisen järvimaiseman ja geoluontokohteiden äärellä. Lappajärven luonto kutsuu väkeä aina eteläiseltä Suomen alueelta kokemaan autenttisia, koko perheelle sopivia luonto- ja liikunta-aktiviteetteja. Kansainvälisten matkailijoiden on havaittu olevan myös nousussa. Valitse maasto tai vesistö, kaikkialla pääset kulkemaan sukkelasti Lappajärven luonnossa tutkien sen syntyperän mysteerejä.

Lappajärvi tunnetaan erityisesti sen synnystä, joka juontaa juurensa n. 78 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta meteoriitin törmäyksestä, jonka muistomerkit ovat edelleen nähtävissä paikkakunnalla kauniin järvimaiseman luontokohteissa. Tästä muinaishistoriallisesta tapahtumasta syntyi myös ainutlaatuinen Kärnäiitti-kivilaji, joka on nimetty Lappajärvellä sijaitsevan Kärnänsaaren mukaan. Kärnäiitti tunnetaan myös Etelä-Pohjanmaan maakuntakivenä. Viimeisimpien geologisten tutkimusten mukaan Lappajärveltä löytyy myös harvinaista törmäystimanttia, jota on aiemmin vahvistettu löytyneen Kanadasta ja Venäjältä.

Lappajärvi on osana myös Kraatterinjärven Geopark-hanketta, jonka tavoitteena on tuoda enemmän esille tämän muinaishistoriallisen tapahtuman seurauksena syntyneitä geokohteita. Hankkeessa tavoitellaan alueelle Unescon Geopark-statusta, joka edesauttaa Lappajärveä nousemaan matkailualan kärkisijoille. Tunnettuja Lappajärvellä sijaitsevia geokohteita ovat muun muassa kärnäiittilouhos, vanhavuori ja lainekallio.

Hyvän elämän ja elämysten paikka Euroopan suurimman kraatterijärven rannalla

Lappajärven kuntastrategian kärjet tähtäävät luomaan kuntalaiselle monipuolisen ja viihtyisän asuinpaikan laadukkailla palveluilla. Kunta on ottanut käyttöönsä kuntapäätöksenteossa myös osallisuusohjelman, joka antaa entistä paremmat mahdollisuudet kuntalaiselle osallistua päätöksentekoon erilaisten tapahtumien ja foorumeiden avulla.

Lappajärven kunnan palveluita kehitetään jatkuvasti, josta viimeisimpänä valmistuneet ovat uusi liikuntahalli Lappisareena, kirjaston palvelutila, esteetön luontopolku kanavapuisto arboretum ja kivilajipuisto sekä hirsirakenteinen uusi yhteiskoulu. Toimintaa ja palveluita kehitetään jatkuvasti ja uudet innovaatiot toteutetaan kehittämis- ja investointihankkeina.

Matkailustrategian edistämiseksi seuraavia tulossa olevia projekteja ovat Saunamaailma, Kyrönsaaren kevyen liikenteen sillat, Nykälänniemen vierasvenesatamat ja aallonmurtaja sekä Esteetön maisemareitti Kyrönsaareen.

Meillä on toimintaa ympäri vuoden

Tapahtumia Lappajärveltä ei puutu! Lappajärven Halkosaaren kesäteatteri onkin eräs Suomen suosituimmista kesäteattereista, joissa rooleissa esiintyy lähes poikkeuksetta julkisuuden henkilöitä! Ennen Halkosaaressa järjestettiin Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali Tulivuorirock. Nykyisin kesäteatteri kerää satoja kävijämääriä vuosittain Halkosaareen! Myös Lappajärven markkinoiden kerrotaan olevan suurimpia kesämarkkinatapahtumia Etelä-Pohjanmaan alueella, joka oli koronan jälkeen viimekesän tapahtumista menestys!

Kesäajan lisäksi Lappajärven tapahtumia järjestetään aina sesongin mukaan ympärivuoden. Taide- ja kulttuurikeskus Onnintupa-hanke järjestää monenlaisia taide ja kulttuuritapahtumia ja  Hotelli Kivitipussa on myös aktiivista festivaali-tapahtumatoimintaa! Nyt syksyn aikana lähestulkoon joka viikonloppu on jokin festivaali aina Oktoberfestistä halloween-iltaan ja pikkujouluihin. Talvella on myös luvassa jatkoa viimevuoden Janne Käpylehdon ideoimalle ennätys jääkaruselille!

Kuvakollaasi Lappajärvestä.

Lappajärven tarina on saanut jatkoa myös kunnanjohtaja Sami Alasaran ja filosofian tohtori, geologi Heikki Mäkipään kirjoittaman Kraatterinjärven Saunatonttu-kirjan myötä, joka julkaistiin 26.3.2022.  Kirja kertoo tarinaa Järviseudun ja Lappajärven alueelta olevan varhaisen saunakulttuurin syntymisestä, missä tarinankerronta on toteutettu luovasti saunatontun näkökulmasta katsottuna. Kirjan tarkoituksena on tuoda esille tähän asti piilossa ollutta tarinaa Lappajärven historiasta, mistä löytyy saunakulttuurin varhaiset juuret. Jännityksellä odotellaan, kuinka Lappajärven tarina jatkuu!

Kuva kirjan julkistustilaisuudesta.

Teksti: Annie Yli-Leppälä, viestintä- ja hankekoordinaattori

Lappajärvi lukuina:

  • Väkiluku: 2 851 (heinäkuu 2022)
  • Työttömyysaste: 5,0 % (elokuu 2022)
  • Verotulot: 3 685 euroa/asukas (v. 2021, ennakkotieto)
  • Tutkintoja suorittaneiden osuus: 70,2 % (v. 2020)
  • Perheiden lukumäärä: 837 (v. 2020)

Kuntaprofiilit löytvät Excel-tiedostona Etelä-Pohjanmaan liiton tilastosivuilta.