Terwantuoksuinen Kuortane


Tervanpolttoa Kuortaneella.
Joka kolmas vuosi järjestettävä Terwaviikko sisältää mielenkiintoista nähtävää, koettavaa ja tekemistä koko perheelle. Tervahaudan sytytysilta on yksi viikon kohokohdista.

Tervantuoksu täyttää Kuortaneen jälleen kesällä, kun paikallinen Lions Club sytyttää keskustan lähellä sijaitsevan Aholankankaan tervahaudan näytösluonteisesti. Tervaa Kuortaneella on poltettu jo 1700-luvulta lähtien ja sillä on ollut iso rooli kunnalle. Tervan avulla sanotaan tienatun Kuortaneen komeat kaksfooninkiset talotkin. Nykyään tervaa poltetaan kuitenkin enää näytöstyylisesti, mutta tervahaudasta saatava terva on edelleen haluttua tavaraa.

Joka vuosi heinäkuun kolmantena viikkona Kuortaneella vietetään perinteisiä Kuortaneen kuhinoita ja joka kolmas vuosi samalla viikolle vietetään myös terwaviikkoa. Tänä vuonna Kuortane täyttyy erilaisista tapahtumista, markkinoista ja tietysti tervanpoltosta 18.-25.7. Viikko on täynnä tekemistä kaikenikäisille.

Kuortane Games tuo yleisurheiluhuiput kuntaan

Johannes Vetter tulostaulun vierellä.
Kuortaneella on totuttu näkemään pitkiä keihäskaaria. Viime vuonna Johannes Vetter heitti uuden kenttäennätyksen.

Mitä yhteistä on Madridilla, Berliinillä, Manchesterilla ja Kuortaneella? No muun muassa näillä mainituilla paikkakunnilla kisataan vuonna 2022 World Athletics Continental Tour Silver tasolla. 3500 asukkaan Kuortane on pienin paikkakunta, missä näin kovatasoisia yleisurheilukilpailuja tänä vuonna järjestetään. Silver tasolle nousun myötä Kuortane Games on Suomen toiseksi arvokkain yleisurheilukilpailu. Edellä on vain kultatasolla kilpailtava Paavo Nurmi Games.

Kuortane tunnetaan vahvasti urheilusta ja Kuortaneen juhannuskisojen eli nykyisen Kuortane Gamesin historia ulottuu vuoteen 1921. Jo kolmena edellisenä vuonna Kuortane Gamesilla on ollut kansainvälinen status, ensin Classic taso ja kahtena viime vuonna World Athletics Continental Tour Bronze taso. Tänä vuonna kisat järjestetään jo 83. kerran ja jälleen siis astetta kovempana.

Kuortane Games kokoaa ulkomaiset ja kotimaiset yleisurheilutähdet Kuortaneen yleisurheilukentälle tänä vuonna poikkeuksellisesti viikkoa ennen juhannusta. Kisat käydään lauantaina 18.6. klo 15.30 alkaen.

Kuortaneella ei tekeminen lopu

Kaatialan louhos on etenkin sukeltajien suosiossa, mutta myös erinomainen luontokohde. Kuva Krista Paasi.

Elokuun 13. päivä Kuortaneen Leppälänkylässä vietetään jo viidettä kertaa Elofestareita ja tänä kesänä Kuortaneella pidetään myös Porin prikaatin sotilasvala 11.8.

Kuortaneella tekemistä riittää myös tapahtumien ulkopuolella. Urheiluopistolla liikuntalajit eivät varmasti lopu kesken ja Kuortaneen luonto sekä vesistöt tarjoavat monipuolista tekemistä luontoharrastusten parissa. Kulttuuriin taas voi tutustua museoissa, useita nähtävyyksiä kiertämällä sekä tietysti Soile Yli-Mäyryn taidehallissa.

Kuortane – keskellä kaikkea

Ihmisiä soutamassa kirkkoveneellä.
Yhteisöllisyys on Kuortaneella vahvaa.

Kuortaneen kunta sijaitsee keskeisellä paikalla Etelä-Pohjanmaata. Puolentunnin matkan päästä löytyy Ähtärin eläinpuisto, Seinäjoen ostoskeskukset kuin Tuurin miljoonajuhlatkin, joten Kuortane toimii erinomaisena yöpymispaikkana, kun haluaa tutustua laajemmin Etelä-Pohjanmaahan.

Kuortane on aktiivinen ja elinvoimainen paikkakunta. Kunnassa on vahvaa yritystoimintaa, jonka näkyvänä lippulaivana ovat yhteensä lähes 200 ihmistä paikkakunnalla työllistävät metallialan yritykset. Kuortaneella on myös kasvava liikunnan ja urheilun kokonaisuus, jonka keskiössä on urheiluopisto.

Urheilu ja liikunta työllistävät Kuortaneella yli 150 henkilötyövuoden verran. Urheiluopiston upeat liikuntapaikat ja -tilat antavat kuntalaisille myös hienoja mahdollisuuksia harrastaa. Itsenäisen liikkumisen ohella kansalaisopisto ja urheiluseurat tarjoavat ihmisille mahdollisuuksia liikkua ryhmissä.

Ihmisten ja perheiden arki on Kuortaneella sujuva ja turvallinen. Palvelut toimivat ja etäisyydet ovat pieniä. Yritykset ja urheiluopisto, kunta ja yhdistykset, kehittävät kotikuntaansa aktiivisesti jatkuvasti. Mahdollisuuksien paikkakunta on toimintaa täynnä.

Tutustu Kuortaneen tarjontaan ja tapahtumiin osoitteessa www.kuortane.fi ja ota seurantaan kunnan aktiiviset somekanavat.

Tuomas Ojajärvi
viestintäkoordinaattori


Kuortane lukuina

  • Väkiluku: 3 515 (ennakkotieto 30.4.2022)
  • Työttömyysaste: 3,4 % (huhtikuu 2022)
  • Verotulot: 3 357 euroa/asukas (v. 2021, ennakkotieto)
  • Tutkintoja suorittaiden osuus: 66,9 % (v. 2020)
  • Perheiden lukumäärä: 1 000 (v. 2020)

Kuntaprofiilit löytvät Excel-tiedostona Etelä-Pohjanmaan liiton tilastosivuilta.