Teuvalla vietetään kulttuurin superkesää vuonna 2024


Kulttuuritalo Orrela Teuvalla

Kesä 2024 on muodostumassa Teuvalla kulttuurin superkesäksi. Teuvan kunnan kulttuurielämän keskeiset lippulaivat juhlivat tasavuosiaan. Kunnan keskustassa sijaitseva kulttuuritalo Orrela täyttää 100 vuotta ja kuvataidenäyttely Ars Nova Botnica järjestetään 40. kerran. Lisäksi järjestetään Teuvan kesään perinteisesti kuuluvia lukuisia monipuolisia kesätapahtumia kuten Teuvan markkinat, Pohjanmaan Classic Motorshow, Teuvan siirrettävien saunojen kokoontumisajot saunaparaateineen, perinteiset Elolystit ja kesäsunnuntaiden suositut sunnuntaikahvilat. Teuvan kesään keskeisesti kuuluva tanssilava Kaarihovi on ollut toiminnassa 60 vuotta.

Kulttuuritalo Orrela on vuosien saatossa toiminut monena – muun muassa seurakuntasalina, kirkkona ja kouluna. Nykyisin talo on suosittu tapahtuma-, kokous- ja juhlatila ja toimii myös viikoittain kansalaisopiston monien kurssien toimitilana. Vuosittain järjestettävä Ars Nova Botnica -taidenäyttely on koonnut pohjalaisten harrastajataiteilijoiden teoksia ihailtavaksi ja tanssilava Kaarihovi järjestää kesän viikonvaihteissa lavatansseja ja muitakin tapahtumia.

Tove Teuvalla -ooppera ja Elsin ja Toven matkassa -näyttely

Teuvan kulttuurin superkesän 2024 päättää elokuun alussa Teuvan kirkossa kantaesityksensä saava Tove Teuvalla -ooppera. Oopperan tarina perustuu Teuvan uuden kirkon rakentamiseen 1950-luvulla ja keskeisesti taiteilija Tove Janssonin Teuvan uuteen kirkkoon 1950-luvulla maalaamaan alttaritauluun ”Kymmenen neitsyttä”, joka on myös taiteilijan ainoa sakraaliteos. Oopperan tarina nostaa esille lisäksi kirkon suunnittelusta vastanneen arkkitehti Elsi Borgin. Arkkitehti Borg oli halunnut nimenomaan nuoren, silloin vielä tuntemattoman, Tove Janssonin toteuttamaan uuden kirkon alttaritaulun. Tarinat kylmässä, vasta rakenteilla olevassa kirkossa alttaritaulua maalaavasta taiteilijasta pukeutuneena pappilasta lainatussa turkissa, paperossia polttavasta ja munkkeja rakastaneesta Tovesta elävät edelleen.

Oopperan idea on lähtöisin Teuvalaisen Kulttuurin tuki ry:n puheenjohtajalta Erkki Hakalalta, jonka sinnikkyyden ansiosta alttaritaulun tarina nousee laajempaan tietoisuuteen. Tove Teuvalla -oopperan on säveltänyt Uljas Pulkkis, libreton on kirjoittanut Gunilla Hemming ja sen ohjaa taiteilija Jorma Uotinen. Kapellimestari Anna-Maria Helsing johtaa Vaasan kaupunginorkesteria ja kuorona laulaa Vaasan oopperakuoro. Oopperan solistikunta on maamme kärkeä: Tove Janssonin nimiroolissa loistaa sopraano Mia Heikkinen ja arkkitehti Elsi Borgin roolin laulaa dramaattinen sopraano Johanna Rusanen. Oopperan tuottaa Korsholman Musiikkijuhlat yhteistyössä Teuvalaisen Kulttuurin tuki ry:n kanssa. Teuvan kirkon rakennusvaiheisiin voi tutustua kesällä myös Elsin ja Toven matkassa -näyttelyssä, joka perehtyy tarkemmin Teuvan kirkon rakennusvaiheisiin, kirkon arkkitehti Elsi Borgiin ja yleisesti kirkkoon kokonaistaideteoksena.

Hankkeella laajempaa näkyvyyttä Teuvan kulttuurin superkesälle

Teuvan kunnan hallinnoiman ja Leader-rahoitteisen Teuvan kulttuurin superkesä -hankkeen myötävaikutuksella Teuvan monipuolisille tapahtumille saadaan laajempaa näkyvyyttä. Hanke kokoaa tulevan kesän tapahtumat esitteeseen, joka jaetaan talouksiin niin Teuvalle kuin ympäristökuntiinkin. Hankkeen kahteen avoimeen info- ja keskustelutilaisuuteen on osallistunut yli 50 teuvalaista toimijaa. Kiinnostus ja innostus tulevaan superkesään on ollut suurta, ja teuvalaisissa toimijoissa on ollut hienoa yhdessä tekemisen henkeä, Teuvan kulttuurin superkesän henkeä.

Tervetuloa Teuvalle kulttuurin superkesänä 2024!

Kirsti Vuori
projektipäällikkö
Teuvan kulttuurin superkesä -hanke