Viimeistä viedään


Etelä-Pohjanman liiton henkilöstö: Asko Peltola.

Kaikella on määräaikansa. Niin on hyvä.

Tämä on viimeinen pääkirjoitukseni maakuntajohtajana Etelä-Pohjanmaan liiton Pro Etelä-Pohjanmaa -uutiskirjeeseen. Näitä sanailuja olen yli viidentoista vuoden aikana tehnyt useita kymmeniä. Sen lisäksi on syntynyt monia muita kirjoituksia ja tervehdyksiä mitä moninaisimpiin tarkoituksiin.

Punaisena lankana kaikissa kirjoitelmissani olen pitänyt kotiseutumme kehittämistä, yhteistyöllä. Maakunnan liitto on vain yksi toimija suuressa joukossa myötävaikuttamassa siihen, että Etelä-Pohjanmaalla jokainen voisi elää hyvää ja antoista elämää.

Tämä työ ei lopu koskaan. Aina löytyy parannettavaa. Uudet sukupolvet tarttuvat uusiin haasteisiin ja ratkovat niitä niin alueemme kuin koko isänmaamme hyväksi. Niin on hyvä.

*****


Tämän tärkeän kehittämistyön jatkajille en aio uusia knoppeja jakaa. Luotan täysin Etelä-Pohjanmaan liiton määrätietoisen työn maakuntamme eteenpäin viemisessä jatkuvan vähintään yhtä vaikuttavana kuin tähänkin asti.

Tiedostamme selkeästi alueemme kehittämistarpeet. Lähivuosina uhkiemme taltuttamiseen on aiempaa enemmän mahdollisuuksia, sillä aluekehitysvaramme miltei nelinkertaistuvat. Nyt on eväitä hakea rohkeasti uutta.

Suuntaviivoja kehittämistoimille antaa Huomisen lakeus -asiakirja, jonka maakuntavaltuusto juuri hyväksyi. Tavoitteet ovat tiedossa, seuraavaksi niitä on lähdettävä toteuttamaan laajalla yhteistyöllä alueemme eri toimijoiden kanssa.

*****

Olen saanut olla Etelä-Pohjanmaan liiton tehtävissä yli 20 vuotta. Ensin kuutisen vuotta maakuntahallituksen jäsenenä ja sen jälkeen yli 15 vuotta maakuntajohtajana. Se on ollut antoisaa ja rikasta aikaa. Hyvää olen ainakin yrittänyt tehdä, ja kaipa joskus on priimaakin pukannut.

En yhdy siihen kuluneeseen sanontaan, että ”päivääkään en vaihtaisi pois”. Totta kai on ollut päiviä ja hetkiä, joissa näin jälkikäteen ajatellen olisi voinut olla fiksumpi ja viisaampi. Mutta senkin tunnistaminen on tärkeä osa elämää.

*****

Kaiken tämän nähdyn ja koetun jälkeen päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus. Menneet vuodet ovat olleet upeaa aikaa, mutta on hienoa luovuttaa vastuuta uusille toimijoille. Hetkeäkään en epäile, etteikö maakuntamme vahva eteenpäin meno jatkuisi.

Kiitos teille jokaiselle. Näin on hyvä.

Asko Peltola
maakuntajohtaja