Vimpeli – pieni kunta, monta sankaria


Pieni, mutta sisukas alle 3000 asukkaan Vimpelin kunta sijaitsee Etelä-Pohjanmaan koillisreunalla, kauniin Lappajärven rannalla. Vimpelissä pohjalaisuuksien erityispiirteet ovat tiivistyneet sielunmaisemaksi, missä sisäinen uho tuottaa sinnikkyyttä, yritteliäisyyttä ja isoja tahtotiloja. Ammennamme rakkaan kotiseudun historiasta, mutta katsomme kiinnostuneena tulevaisuuteen ja elämme vahvasti tässä päivässä.

Vimpelissä on vetoa

Vimpelistä löytyy ala- ja yläkoulu, lukio, päiväkoti sekä perhepäivähoitajia. Kouluissa pienet ryhmäkoot mahdollistavat laadukkaan opetuksen lapsille ja nuorille. Viihtyisät ja turvalliset ympäristöt, hyvät harrastusmahdollisuudet ja lukion kattava kurssivalikoima antavat hyvän pohjan lasten ja nuorten kasvulle ja kehittymiselle.  

Vimpelissä asutaan väljästi ja lähellä luontoa. Oman kodin rakentajalle tarjotaan runsaasti tilavia ja kohtuuhintaisia tontteja. Vimpelin Vuokra-asunnot Oy:n kautta kunnalla on 130 vuokra-asunnon tarjonta. Vimpeli kykenee tarjoamaan asukkailleen hyvät julkiset ja yksityiset peruspalvelut. Elinkeinoelämälle antaa leimaa vahva metalliteollisuus ja yritteliäisyys.

Kunnan viimeaikaisia investointeja ovat mm.  pumptrack-rata ja nuorten kokoontumispaikka Monttu sekä tekojääkenttä. Seuraavia suuria alkavia rakennusprojekteja ovat uusi kirjasto keskustaan sekä koulukeskus, josta samasta pihapiiristä löytyvät ala- ja yläkoulu sekä lukio. Kovan kysynnän vuoksi suunnitteilla on myös rakentaa uusia vuokra-asuntoja Vimpelin kunnan alueelle.

Urheiluseura Vimpelin Veto niittää mainetta pesäpallossa ja koripallossa. Myös Vimpelin lukiossa voi valita linjaksi pesäpallo-, koripallo- tai elektronisen urheilunlinjan. Veto on voittanut useita Superpesiksen mitaleja, joista kultaisia kuusi. Viimeisin mestaruus on vuodelta 2022. Korisliigassa Vimpelin korisnaiset voittivat SM-pronssia keväällä 2023.

Matkailijalle kulttuuria ja kokemuksia

Vimpelissä ollessa kannattaa tutustua legendaariseen Saarikenttään sekä vuonna 2022 uusittuun pesäpallomuseoon. Vuosittain kesäisin heinäkuussa pesiskansan kerää Vimpeliin Pesisfestivaalit.

Vimpelin pyöreä puukirkko on nähtävyys keskellä kylää Saarikentän kupeessa. Vuonna 1807 rakennettu kirkko on kaksitoistakulmainen, hirrestä hirsisalvostekniikalla rakennettu kirkko. Kirkko tunnetaan Pyöreänä kirkkona, sillä se ei näytä kulmikkaalta vaan pyöreältä. Vimpelin pyöreä kirkko on ainut laatuaan Suomessa ja sikäli harvinainen lajissaan, että sillä on esikuvansa Roomassa asti.

Vimpelissä toimi aikoinaan myös sotakoulu, joka oli Suomen ensimmäinen sotilasopetuslaitos. Lisäksi kunnassa on pitkät perinteet suksien valmistuksessa. Teollisuuden merkityksestä kertoo se, että paikkakunnan kymmenen tehdasta valmisti yli puolet Suomen armeijan sota-ajan suksista. Historiaan voi tutustua suksitehdasmuseossa.

Meteoriitin iskeydyttyä maahan 78 miljoonaa vuotta sitten kohosi kraatterijärven kaakkoisreunalla Vimpeliin, noin 100 metrin korkeuteen Lakeaharju, jossa sijaitsee laskettelukeskus Lakis. Maisemat Lakiksen kuntoportailta ja näköalatornista ovat eteläpohjalaisittain erittäin jylhät ja näkemisen arvoiset.

Vimpelin ympäristössä, keskellä kaunista luontoa risteilee alueen kattavin ulkoilureitistö, jota voi hyödyntää hiihtäen, pyöräillen ja vaeltaen. Myös Pohjanmaan monipuolisin melontareitti, Tervareitti, kulkee vesistöissämme.  Lisäksi suosittuja ovat frisbeegolfradat ja Lappajärven rannalla Vieresniemen leirintäalueen esteetön luontopolku ja yleiset saunavuorot sekä talvisin avantouintipaikka.

Kuva: Riitta Koivukoski

Tervetuloa Vimpeliin!

Teksti: Hanna-Riikka Uotila, viestintäsihteeri

Vimpeli lukuina:

  • Väkiluku: 2 673 (maaliskuu 2023, ennakkotieto)
  • Työttömyysaste: 7,7 % (maaliskuu 2023)
  • Verotulot: 3 977 euroa/asukas (v. 2022, ennakkotieto)
  • Tutkintoja suorittaneiden osuus: 69,2 % (v. 2021)
  • Perheiden lukumäärä: 779 (v. 2021)

Kuntaprofiilit löytyvät Excel-tiedostona Etelä-Pohjanmaan liiton tilastosivuilta.