Vuosi paketissa


Heli Seppelvrita.

Joulun alla tarvitaan mielikuvitusta ja ideoita. Kovat paketit ovat aina huudossa, mutta pehmeitä pakettejakin tarvitaan. Tehdään pieni ajatusleikki siitä, mitä saadaan aikaan, kun Etelä-Pohjanmaata paketoidaan. 

Paketti sisältää 18 kuntaa ja noin 190 000 asukasta. Erityisen mukavalta tuntuu, että mukana on nyt Etelä-Pohjanmaalle palannut Isonkyrön kunta. Pakettia kun availee, sisältä löytyy syvää juurevuutta. Siellä on sielunmaisemaa – lakeutta ja latomerta, hirsitaloja ja jokien halkomia peltoja. Kun oikein ravistaa, paketti alkaa soida. Rock, rock! Mielenkiinto herää heti, sillä kulttuurimaakunnassa laitetaan jalalla koreasti kansallisen ja kansainvälisen mittapuun musiikkitapahtumissa sekä nautitaan ympäri maakuntaa teatterien ja museoiden annista.   

Paketista löytyy rutkasti yritteliäisyyttä, sillä maakunnassa on eniten yrityksiä ja teollisuuden toimipaikkoja asukasta kohden. Näyttää siltä, että Etelä-Pohjanmaa kykenee työllistämään hyvin, sillä maakunnassa on huipputyöllisyyslukemat. Paketti sisältää kotimaista ruuantuotantoa, sillä maakunta ruokkii 15 prosenttia Suomen väestöstä ja kykenee tuottamaan ruokaa myös mahdollisten kriisien ja poikkeusolojen aikaan. Lahja sisältää kansainvälisyyttä ja osaamisen tason nostamista. Todella upeaa, sillä juuri tämä maakunta toivottaa tervetulleeksi ihmisiä eri puolelta Suomea ja maailmaa rikastuttamaan elämäämme lakeuksilla.  

Katsotaanpas sitten toisen paketin sisään. Paketti vaikuttaa pehmeältä, mutta sisältä paljastuu todella kovia juttuja. Sieltä löytyy ensinnäkin aikamoinen annos asennetta ja positiivisuutta. Sieltä löytyy inhimillisyyttä, moniarvoisuutta ja toisista välittämistä. Olen liekeissä, sillä on selvää, että tällaisella alueella on helppo hengittää, elää ja asua. Paketissa on viihtyisiä ja turvallisia asuinympäristöjä niin maalla kuin kaupungeissa. 

Kolmas paketti on hassun mallinen ja kulmikas. Eikä se ole kumma, sillä tässä paketissa eri kokoisia liikennehankkeita. Niitä riittää maakunnassa, jossa alemman asteista tiestöä on paljon. Tulevaisuuden näkymät ovat valoisampia, sillä liikennehankkeiden suunnitteluvalmius on parempi kuin aikoihin. Paketissa on myös tuulimyllyjä ja aurinkovoimaa. Näin toimii ilmastoviisas Etelä-Pohjanmaa.  

Ja vuoden vaihtuessa ei sovi unohtaa perinteitä. Etelä-Pohjanmaa-tina näyttää, että liikennehankkeiden edunvalvonta tuottaa tulosta. Tinan kirjakasa viittaa siihen, että maakunnan äänet on otettu todesta ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu saa merkittävän määrän aloituspaikkoja ja rahoitusta. Meille tulee myös yliopistotasoista korkeakoulutusta. Vuodesta 2023 tulee hyvä! 

Kiitos Etelä-Pohjanmaan liiton henkilökunta ja päätöksentekijät kuluneesta vuodesta. Vuosi on ollut työläs ja vaativa, mutta meillä aluekehitysviranomaisena on Suomen paras osaaminen ja edistykselliset päättäjät!  

Heli Seppelvirta 
maakuntajohtaja