FRIDGE-tiedote: Virtaa elintarvikealan yritysten kehittämiseen muilta Euroopan alueilta


Vuoristoinen peltomaisema Harghitan alueelta Romaniasta.

Etelä-Pohjanmaan liitossa käynnissä oleva FRIDGE-hanke kartoittaa elintarvikealan pk-yritysten kilpailukykyä edistäviä hyviä käytänteitä kuuden Euroopan alueen välillä. Hanke on tullut nyt puoliväliin ja kevään aikana olemme jälleen tutustuneet uusiin käytäntöihin, joista voitaisiin ottaa mallia myös Etelä-Pohjanmaalla.

Virtuaalivierailu romaniaan

Huhtikuun lopussa hankeen kansainväliset partnerit ja sidosryhmien edustajat kokoontuivat Harghitan maakuntahallinnon kutsumana virtuaaliseen työpajaan keskustelemaan hyvistä käytännöistä. Puolipäivää kestäneen työpajan aikana pääsimme virtuaaliselle vierailulle Harghitan alueen elintarvikealan yrityksiin.
Yrityksissä on esimerkillisesti hyödynnetty EU-rahoitusta kasvun ja tuottavuuden edistämiseen, tehty rohkeasti yhteistyötä muiden toimijoiden ja tuottajien kanssa, kehitetty markkinointia ja brändiä sekä hyödynnetty myös alueella toimivia alueellisia tuotemerkkejä. Virtuaalisen vierailun lisäksi työpajassa esiteltiin hyviä käytäntöjä myös muilta partnerialueilta. Seuraavaksi esitellään muutamia työpajassa käsiteltyjä käytänteitä.

Harghita, Romania: Csengő´n maatalousosuuskunta

Yritysesittelyjen ohella työpajassa esiteltiin Harghitasta paikallisten maidontuottajien perustama osuuskunta, joka valmistaa meijerituotteita, kuten juustoja, maitoa ja jugurtteja yhteisen brändin alla. Osuuskunta perustettiin noin kymmenen vuotta sitten paikallisten maitotilallisten yhteistyöllä paremman maidon hinnan takaamiseksi ja maitotilojen lopettamisen ehkäisemiseksi. Tällä hetkellä osuuskunta tuottaa monipuolisesti erilaisia meijerituotteita ja on panostanut vahvasti tuotekehitykseen ja myös brändityöhön ja markkinointiin.

Unkari: Rahoitushaku elintarvikealan pk-yrityksille

Tolnan alueelta Unkarista työpajassa esiteltiin Euroopan aluekehitysrahaston alla järjestetty erityisrahoitushaku elintarvikealan pk-yrityksille. Haussa esimerkillistä on ollut erityisesti rahoittajaviranomaisten, paikallisten kehittäjien sekä yritysten vuoropuhelu, jonka avulla pystyttiin rakentamaan aidosti yritysten tarpeisiin vastaava rahoitus.
Rahoitushaku osoittautui erittäin suosituksi ja sitä on päätetty jatkaa myös tulevalla kaudella. Tähän mennessä jopa 60 elintarvikealan pk-yritystä on hyödyntänyt rahoitusta uusien koneiden ja laitteiden hankintaan ja tuottavuuden parantamiseen.

Länsi-Makedonia, Kreikka: Amyndeon Oenos viiniklusteri

Länsi-Makedonian alueelta, Kreikasta esiteltiin paikallisten viinintuottajien perustamaa klusteria. Klusterin tavoitteena on edistää alueella kasvavan Amyndeon Oenos -rypälelajikkeesta valmistettujen viinien tunnettuutta kansallisesti ja kansainvälisesti. Klusteri edistää yhteistyötä viinintuottajien välillä, järjestää koulutuksia viinin viljelyyn ja markkinointiin liittyen sekä edistää klusteriin kuuluvien tuotteiden myyntiä ja tunnettuutta kansainvälisesti.

Baijeri, Saksa: Koulutusohjelma ravintola-alan ammattilaisille

Saksasta kumppaneille esiteltiin työpajassa Baijerin alueen ruokaklusteriin kuuluvaa paikallisille ravintola-alan toimijoille ja ammattilaisille suunnattua koulutusakatemiaa (Genussacademie). Akatemian koulutusohjelmat tarjoavat Sommelier-koulutusta liittyen muun muassa paikallisiin juustoihin, juomiin sekä mausteisiin. Koulutusta järjestetään sekä pidempinä kursseina että räätälöityinä muutaman päivän tai viikon intensiivikursseina. Tähän mennessä ohjelmiin on osallistunut lähes 150 ammattilaista ja paikat kursseilla ovat olleet todella kysyttyjä.

Itä-Flanderi, Belgia: Butcher’s Hall

Itä-Flanderin alueelta työpajassa esiteltiin Gentin kaupungissa sijaitsevaan, vanhana teurashalliin perustettua paikallisia ruokatuotteita esille tuovaa keskusta ja ravintolaa. Keskuksessa on mukana 70 paikallisen ruoan tuottajan tuotteita, niitä voi nauttia sekä ravintolassa että osaa tuliaiseksi ja kotiin vietäväksi ravintolan yhteydessä toimivasta myymälästä.

Kehittämistoimenpiteiden suunnittelu Etelä-Pohjanmaalla – Tule mukaan!

Hankkeen alueellinen kehittämistyö käynnistettiin Etelä-Pohjanmaalla toden teolla keväällä 2021, kun Seinäjoen ammattikorkeakoulun asiantuntijat aloittivat työnsä toimintasuunnitelman työstämiseksi. Kevään aikana olemme haastatelleet alueen yrityksiä kehittämistarpeista ja toukokuun lopulla järjestimme toimintasuunnitelmatyöpajan, jossa syvennyimme kehittämistarpeisiin, esittelimme hankkeessa tunnistettuja hyviä käytäntöjä sekä pohdimme niiden sovellettavuutta maakuntaan.

Seuraava työpaja tullaan järjestämään lokakuussa 2021. Työpajassa tunnistettuja kehittämistarpeita ja kiinnostavimpia hyviä käytäntöjä pyritään tarkemmin muokkaamaan ja kehittämään käytännön toimenpiteiksi. Työpajan alustava ajankohta on torstai 27.10. klo 12-15. Joten merkkaahan ajankohta kalenteriisi!

Lisätiedot ja yhteydenotto

Tähän mennessä hankkeessa on tunnistettu 18 hyvää käytäntöä, joihin voi tutustua tarkemmin hankkeen englanninkielisilta verkkosivuilta. Lisätietoa hankkeesta suomeksi voi lukea hankkeen suomenkielisiltä verkkosivuilta.

Hyvistä käytänteistä ja hankkeen asioista voi tiedustella lisää myös hankkeen projektikoordinaattorilta Hanna Meriläiseltä.

Hanna Meriläinen
Projektikoordinaattori
FRIDGE-hanke
hanna.merilainen@etela-pohjanmaa.fi
+358 400 241 813

FRIDGE-hankkeen, Interreg Europe -ohjelman ja Euroopan aluekehitysrahaston logot.