Kiinnostaisiko rekrytointi tai työnhaku Euroopasta?


Tekniikka-alan ammattilaisia työtehtävissä.

Tänä vuonna vietetään Euroopan osaamisen teemavuotta, jonka tavoitteena on kannustaa työikäisiä kehittämään osaamistaan sekä auttaa yrityksiä rekrytoimaan osaavaa työvoimaa. Etelä-Pohjanmaalla työvoiman saatavuuteen ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmiin etsitään ratkaisuja myös ulkomailta.

Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa työskentelevä Sanna Davidsson toimii EURES-asiantuntijana. Hän auttaa alueen työnantajia etsimään Euroopan parhaat osaajat ja puolestaan maakunnan työntekijöitä löytämään unelmiensa työpaikan EU- ja ETA-maista.

”Sekä työnantajia että työnhakijoita on varmasti satoja, jotka ovat hyödyntäneet EURES-palveluita Etelä-Pohjanmaalla.” -Sanna Davidsson

Mikä on EURES?

EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella. EURES on perustettu toteuttamaan ihmisten vapaata liikkuvuutta Euroopan unionin alueella ja se välittääkin vuosittain jopa 50 000 työntekijää maasta toiseen. Etelä-Pohjanmaalla EURES aloitti toimintansa samaan aikaan kuin Suomesta tuli EU:n jäsen, vuonna 1995.

EURES tukenasi

EURES-asiantuntijat auttavat rekrytoinneissa tarjoamalla neuvontaa työnantajille ja -hakijoille. Palvelut ovat käyttäjille ilmaisia.

Työnantajat saavat apua muun muassa rekrytoinnin suunnitteluun ja käynnistämiseen, työpaikkailmoituksen laatimiseen, soveltuvan kohdemaan valintaan sekä pääsyn CV-pankkiin. Työnhakijat sen sijaan saavat käyttöönsä rekrytointipalvelun, jonne on koottu Euroopan laajuisesti avoimia työpaikkoja.

– Meidän kauttamme pääset osalliseksi noin tuhannen eurooppalaisen asiantuntijan työnvälitysverkostoon, Davidsson vinkkaa.

Sekä työnantajat- ja hakijat pääsevät halutessaan osallistumaan myös verkossa järjestettäviin maksuttomiin European Online Job Days -rekrytointitapahtumiin.

Osaamista Etelä-Pohjanmaalle ulkomailta

Davidsson kannustaa ihmisiä hakeutumaan töihin ja opiskelemaan ulkomaille, vaikka Suomessa ja täällä Etelä-Pohjanmaallakin on pulaa työntekijöistä. Tärkeää on selvittää omat valmiudet, kyvyt ja osaaminen, mikä koskee toki työnhakua myös täällä Suomessa.

– Ihmiset palaavat uusia taitoja ja kokemuksia rikkaampana takaisin. Näin alueen työnantajatkin pääsevät hyötymään uusista kokemuksista ja innovatiivisista ajatuksista sekä laajentuneesta maailmankuvasta, jota opiskelu tai työskentely ulkomailla antaa, Davidsson avartaa.

Työvoimapulasta kärsiviä ammatteja on maakunnassa noin 90. Eräs ratkaisu tähän haasteeseen on työperäinen maahanmuutto.

– Yrityksille lähettäisin sellaiset terveiset, että olkaa avoimia uusille ajatuksille ja mahdollisuuksille, joita maailmalta tulevat rekrytoitavat yritykselle tuovat – rohkeutta siis heillekin uuden edessä, Davidsson jatkaa.

Kuva Sanna Davidssonista, joka toimii EURES-asiantuntijana TE-toimistossa.

Hyödynnä maksuttomat EURES-palvelut
Löydät maksuttomat EURES-palvelut lähimmästä TE-toimistosta. Voit tutustua EURES-toimintaan tarkemmin TE-toimiston verkkosivuilta.

EURES-verkostoon kuuluu myös yksityisiä toimijoita, jotka ovat osa palveluverkostoa. Kaikkien EURES-toimijat löytyvät EURES-portaalista, joka toimii työnantajien ja työnhakijoiden kohtauspaikkana.

Kuvassa: Sanna Davidsson, EURES-asiantuntija, TE-palvelut

Lapualainen yritys mukana EURES-kumppanina

Maahanmuuttoon liittyvien asettautumispalveluiden ja kuntien kotouttamisprosessien kanssa työskentelevä yritys Ponte Oy liittyi EURES-kumppaniksi keväällä 2023. Kumppaniksi ryhdyttiin sillä ajatuksella, että EURES toimii yrityksen toiminnan kannalta luontevana yhteistyötahona.

– EURESin kautta saadaan rekrytoitua alueelle ulkomaalaisia työntekijöitä, joita me sitten autamme asettautumaan ja kotoutumaan täällä Etelä-Pohjanmaalla, Ponten perustaja Tuomas Männistö valottaa.

Asettautumispalvelut pitävät sisällään mm. viranomaisasioiden hoitamista ja maahantuloprosessin sujuvoittamista. Kotouttamisessa puolestaan on kyse maahanmuuttajien sopeuttamisesta yhteiskuntaamme.

Ponte on ollut mukana toteuttamassa Osaajia Unkarista -ohjelmaa, joka starttasi EURES-pilottina syksyllä 2023 yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston ja ELY-keskuksen kanssa. Ohjelma on tarkoitettu mahdollistamaan pk-yrityksille helpon ja joustavan tavan etsiä osaavaa työvoimaa Unkarista.

– Yrityksissä saatetaan kaihtaa byrokratiaa, joka voi tulla eteen ulkomailta rekrytoitaessa. Oman haasteensa tekee myös rajalliset resurssit. Näihin on kuitenkin saatavilla apua erilaisista tukipalveluista, kuten tästä maksuttomasta Osaajia Unkarista -ohjelmasta, Männistö muistuttaa.

Pontessa lähes jokaisella työntekijällä on ulkomaalaistaustaisuus, mikä on yritykselle tärkeä etu. Tällaisena etuna se pitäisi nähdä myös yhä useammassa yrityksessä Etelä-Pohjanmaalla.

– Kannustan yrityksiä rohkeasti kokeilemaan ulkomaalaisen rekrytoimista. Liikkeelle voi lähteä myös jo alueella asuvan ulkomaalaistaustaisen palkkaamisesta, Männistö rohkaisee.

Kuvassa Ponte Oy:n työntekijöitä. Ponte Oy:ssa työskennellään asettautumispalveluiden ja kotouttamisprosessien kanssa.

Mikä on Osaajia Unkarista -ohjelma 2023?

Osaajia Unkarista -ohjelma on suunnattu teollisuuden pk-yrityksille Etelä-Pohjanmaalla. Ohjelma tarjoaa yrityksille maksuttomia rekrytointi- ja asettautumispalveluita. Ilmoittaudu ohjelmaan mukaan viimeistään 31. joulukuuta 2023 mennessä osoitteesta euresep.fi.

Kuvassa: Ponte Oy:n henkilöstö.

Logo, jossa Euroopan unionin lippu ja teksti Europe Direct Etelä-Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus selvittää, miten osaamisen vuosi näyttäytyy maakunnassa.