Etelä-Pohjanmaa seuraavalle levelille


Kenellekään Etelä-Pohjanmaan liiton tiedotusta seuraavalle ei toivon mukaan ole jäänyt epäselväksi, että Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) uuden ohjelmakauden hankerahoitusta voi nyt viimeinkin hakea. Hakumahdollisuus aukeni toukokuun puolenvälin paikkeilla, kun EURA2021-tietojärjestelmä oli saatu kaikkien hakutoimintojen osalta lyöntiin.

Alkuvuoden mittaan on tuntunut välillä turhauttavalta päivittää kerta toisensa jälkeen some-kanaviin ja verkkosivuille tietoa haun uudesta arvioidusta avautumisajankohdasta. Maali karkasi aina viikon tai pari eteenpäin. Tietojärjestelmän kehittämisestä vastaa työ- ja elinkeinoministeriö, missä varmasti on koeteltu paineensietokykyä ja jouduttu ottamaan vastaan kipakkaa palautetta kentältä.

EURA2021-järjestelmä kattaa kaiken alue- ja rakennepolitiikan kolmen rahaston rahoituksen hallinnoinnin – uutena siis myös yrityskohtaisen rahoituksen. Kaikki rahoituksen hakemisen ja hankkeen toteuttamisen vaiheet sisältävät valtavan määrän toiminnallisuutta, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että hakemuksen täyttäjälle esitettävät kysymykset perustuvat aiemmissa vaiheissa tehtyihin valintoihin. Erilaisia hakemuspohjavariaatioita onkin kymmenittäin. Järjestelmää käyttävät muun muassa kaikki rahoituksen hakijat, rahoituksen hankkeelleen saaneet organisaatiot, rahoittajat, maksajat, varmentajat ja tarkastajat. Yksinkertainen ja suoraviivainen kokonaisuus siis ei ole kyseessä. Toivottavasti järjestelmä on nyt käyttäjilleen päin sujuva, opastava ja looginen – tähän on kaikki syy uskoa!

Etelä-Pohjanmaan liiton oman EAKR-hakuinfon ehdimme pitää jo helmikuussa. Länsi-Suomen rahoittajien kesken on pidetty koulutuksia Teamsilla. Lisäksi olemme tavanneet Teamsin välityksellä kymmeniä potentiaalista maakunnan hanketoimijoita esimerkiksi korkeakouluista, ammatillisen koulutuksen puolelta ja kunnista. Olemme kertoneet rahoitusmahdollisuuksista ja reunaehdoista, joita toki niitäkin on. Mahdollisuuksien mukaan järjestämme tarvittaessa hankepalavereja ja kommentoimme hankeideoita.

Ideoita tuntuu olevan mukavasti liikenteessä ja hakemuksia on runsaasti työn alla. Ensimmäisessä EAKR-haussamme on jaossa historiallisen suuri potti: viisi miljoonaa euroa. Odotamme uusia avauksia ja konkreettisia hankesuunnitelmia niin vanhoilta hanketoimijoilta kuin sellaisistakin organisaatioista, jotka eivät viime vuosina ole hakeneet EAKR-rahoitusta.

Liitossa on parhaillaan käynnissä oma organisaation strategiatyö, jonka yhteydessä pohdimme myös arvojamme. Tähän liittyen nostan arvoasteikolla korkealle viranomaisen helposti lähestyttävyyden ja ratkaisuhakuisuuden. Toivon, että kynnys ottaa yhteyttä meihin on matalalla!

Heli Rintala
aluekehitysjohtaja


Ensimmäinen hakujakso päättyy 30.6.2022. Päätöksenteko menee kesälomien jälkeiseen kauteen. Toinen haku avataan näillä näkymin elokuussa. Haettavana on koko ajan myös kansallista AKKE-kehittämisrahoitusta, josta voi lukea lisää verkkosivuiltamme. Alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaan kuuluvan JTF-rahaston haut avautuvat aikaisintaan loppuvuodesta.