Valtioneuvosto – Etelä-Pohjanmaa vaatii oikeudenmukaisuutta


Megafoni.

Eurooppa on sumuisessa tilanteessa ja tulevaisuus näyttää epävakaalta. Talous on taantumassa ja toistaiseksi merkkejä pikaisesta elpymisestä ei ole. Koemme Etelä-Pohjanmaalla elinkeinoelämän sukelluksen, merkittävät irtisanomiset, lomautusten suman ja ihmisten ahdingon hyvin syvästi. Näinä haastavina aikoina tuntuu erityisen pahalta, että juuri valtio heittää märän rätin Etelä-Pohjanmaalle. 

Viime hallituskaudella Etelä-Pohjanmaan liitto teki hartiavoimin työtä, että Suupohja, Kuusiokunnat ja Järviseutu nimettäisiin korkeammiksi valtiontukialueiksi. Perusteina olivat faktat aluetaloudellisesta kehityksestä ja näihin seutuihin kohdistuvat haasteet energiaturpeen alasajosta. 

Valtioneuvosto vahvisti kesällä 2022 Kuusiokuntien ja Järviseudun osalta pääsyn korkeampaan II-tukiluokkaan vuosille 2022–2027. Tämä loi uskoa tulevaan, sillä ko. alueilla yritysten investointituki on ollut päätöksen myötä korkeampi kuin aikaisemmin. 

Vain alle kaksi vuotta myöhemmin tämä päätös ollaan pyörtämässä. Etelä-Pohjanmaalta Kuusiokunnat ja Järviseutu ovat työ- ja elinkeinoministeriön ehdotuksessa tippumassa korkeampien tukialueiden joukosta. Tällainen ratkaisu keskellä taantumaa ja kasvavaa työttömyyttä tuntuu käsittämättömältä. Vielä hämmentävämmän tilanteesta tekee Kuusiokuntien seudulla meneillään olevan vakava rakennemuutostilanne, joka kohdistuu erityisesti Alavuden teollisuuteen ja työpaikkoihin.

Poukkoileva ja lyhytnäköinen elinkeinopolitiikka on yritysten näkökulmasta kestämätöntä. Korkeammasta tukialueesta tippuminen vaarantaa Kuusiokuntien ja Järviseudun toipumisen taantumasta ja kärjistää rakennemuutostilanteesta aiheutuneita haasteita.

Valtioneuvostolle lähetetään vahva yhtenäinen viesti koko Etelä-Pohjanmaan maakunnasta, jotta ministeriön ehdotus ei mene sellaisenaan läpi. Valtioneuvoston on huolehdittava, että Kuusiokunnat ja Järviseutu pysyvät korkeammassa tukiluokassa. 

Heli Seppelvirta
maakuntajohtaja