Tapahtumat

Järjestämme maakunnan alueella monipuolisesti erilaisia tapahtumia ja osallistumme myös muiden järjestämiin tilaisuuksiin. Tapahtumissa tuomme Euroopan unionin toimintaa tutuksi alueella sekä osallistamme kansalaisia keskusteluun EU:n tulevaisuudesta.

Tulevat tapahtumat

Tulevia tapahtumia ollaan suunnittelemassa ja ne päivitetään tälle sivulle. Jos sinulla on ehdottaa jotain EU-aiheista tapahtumaa, niin ole ihmeessä meihin yhteydessä!

Menneet tapahtumat

EU-vaalit tuloo – käytä ääntäsi! -vaalitapahtuma Seinäjoella 11.5.2024

Sinisellä pohjalla taikurinhattu, kahvikuppi, nuotteja ja EU-lippu, joiden keskellä lukee EU-vaalit tuloo - käytä ääntäsi!".

Etelä-Pohjanmaalla virittäydytään vaalitunnelmaan toden teolla lauantaina 11.5.2024, kun vaalihumu valtaa Seinäjoen keskustorin klo 10–13. Luvassa on kiinnostavaa ohjelmaa kaiken ikäisille: huippuehdokkaat kohtaavat vaalipaneeleissa, taikuri viihdyttää perheen pienimpiä ja äänestäjillä on mahdollisuus tavata puolueiden edustajia. 

Tutustu ohjelmaan täältä.

KV Excellence Forum 19.4.2024

Tapahtuman banneri, jossa tekstiä ja kolme kuvaa. Yhdessä kuvasta lakeusmaisema ja kahdessa muussa kansainvälisiä opiskelijoita. Tekstin sisältö kuvattu artikkeliin.

Maakunnan kansainvälistymisen Excellence Forum järjestetään jälleen huhtikuussa avoimena kaikille kansainvälisestä kehittämistyöstä kiinnostuneille. Kuulemme puheenvuoroja mm. kotoutumislain uudistuksesta, suunnitteilla olevasta EU:n osaajien liikkuvuuspaketista, ulkomaalaisten opiskelijoiden rekrytointikokemuksista ja työnantajien kyvykkyyksistä rekrytoida ulkomaalaisia osaajia. Foorumi on osa parasta aikaa vietettävää Euroopan osaamisen teemavuotta.

Tapahtuma järjestetään pe 19.4. klo 12.30–15.30 Seinäjoki Areenalla, tilassa 141A. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Lue lisää.

Putsaa pöytä päättäjillä -tapahtumaillat

Kelta-violettinen mainos, jossa pelikortteja, pelinappuloita ja teksti, jossa lukee Putsaa pöytä päättäjillä.

Etelä-Pohjanmaalla on lähtenyt syksyllä käyntiin Putsaa pöytä päättäjillä -tapahtumasarja, jossa nuoret saavat haastaa kotipaikkansa päättäjät ja johtohenkilöt vastaamaan nuoria askarruttaviin kysymyksiin.

Illan aikana nuoret pääsevät tutustumaan päättäjiinsä ja pelailemaan heidän kanssaan keskusteluiden ohella erilaisia pelejä kuten biljardia, pingistä ja muita kortti- ja lautapelejä.

Tapahtumiin on vapaa pääsy eikä ennakkoilmoittautumista tarvita! Tapahtumia on järjestetty syyskuussa Jalasjärven nuorisotalo Wilholassa, joulukuussa Nurmon nuorisotila Kenulla, tammikuussa Ilmajoen nuorisotalo Seppälässä sekä helmikuussa Teuvan nuorisotila Klubilla ja Kauhajoen nuorisotalo Räimiskällä. Seuraavista mahdollisista Putsaa pöytä päättäjillä -tapahtumista ilmoitetaan myöhemmin.

Lue lisää tapahtumasarjasta.

Ilmastotekoja yhdessä! -seminaari 3.11.2023

Mainos Ilmastotekoja yhdessä-seminaarista. Mainoksessa erilaisia ilmastoaiheisia värikkäitä kuvituskuvia kuten polkupyörä, kasvi ja biojäteastia.

Perjantaina 3.11.2023 järjestetään Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan kuntien ilmastoseminaari Härmän kylpylässä, jossa myös Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus on mukana!

Seminaarissa kuulet ajankohtaista tietoa ja mielenkiintoista keskustelua kuntien ilmastotyöhön liittyvistä teemoista. Ohjelma ja varsinainen kutsu julkaistaan myöhemmin, mutta laitathan päivämäärän jo kalenteriisi!

Tapahtuman järjestävät lisäksemme Etelä-Pohjanmaan liitto, Keski-Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan liitto, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille!

Lue lisää tapahtumasta.

Seinäjoen pääkirjastossa luodataan EU:n tulevaisuutta 18.9.2023

Mainos tapahtumasta. Kuvan sisältö kuvattu tekstissä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti ke 13.9. klo 10 Suomen aikaa vuosittaisen puheensa unionin tilasta. Puheessaan puheenjohtaja arvioi kuluneen vuoden EU:n saavutuksia, käsitteli yhteisiä haasteita ja esitti tulevan vuoden tärkeimmät painopisteet niin Euroopassa kuin laajemminkin. Esiin nousivat mm. tekoälyn riskit, Ukrainan sodan tukeminen, tuulivoimapaketin esittäminen, liiketoiminnan helpottaminen ja maatalouspolitiikan kehittäminen.

Järjestämme syyskuun 18. päivä avoimen tilaisuuden, jossa puimme puheenjohtaja von der Leyenin puheen kovan luokan tekijöiden kanssa. Luvassa on siis ennen kaikkea kiinnostavia näkökulmia ja kannanottoja, mistä et halua jäädä paitsi! Tilaisuuden alussa alustetaan lyhyesti puheen keskeisimmät asiat, minkä jälkeen puhetta luodataan yleisellä tasolla ja paikallisella tasolla Etelä-Pohjanmaan näkökulmasta tarkasteltuna.

Tarjoamme tilaisuudessa kahvit ja tervetulleita ovat kaikki aiheesta kiinnostuneet. Järjestäjänä toimii Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus. Nähdään tilaisuudessa!

Lue lisää tapahtumasta.

Halutaanko Etelä-Pohjanmaalla kansainvälistyä? -seminaari 5.9.2023

Järjestämme tiistaina 5.9. klo 12.00–16.00 Food Daysin oheistapahtumana ja osana Euroopan osaamisen teemavuotta kaksiosaisen seminaarin, jossa kysymme: halutaanko Etelä-Pohjanmaalla kansainvälistyä?

Maakunnan kansainvälistymisen Excellence Forum kokoontuu klo 12–14 ensimmäisen kerran avoimena kaikille kansainvälisestä kehittämistyöstä kiinnostuneille. Forumissa kuullaan ajankohtaista Brysselistä, Interreg Auroran seuraavasta rahoitushausta sekä Etelä-Pohjanmaan TKI- ja koulutustoiminnan kansainvälisyyden tilanteesta. Tilaisuuden jälkeen järjestetään Riittääkö Ruokaprovinssiin osaajia tulevaisuudessakin? -seminaari, jossa kuullaan elintarvikealan työmarkkinoiden tulevaisuudesta.

Seminaari on osa parasta aikaa vietettävää Euroopan osaamisen teemavuotta, jonka tavoitteena on etsiä ratkaisuja maanosamme osaajapulaan. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla työikäinen väestö on vähentynyt kymmenessä vuodessa yli kymmenellä tuhannella henkilöllä.

Olet lämpimästi tervetullut pohtimaan näitä teemoja kanssamme! Tutustu monipuoliseen ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan seminaariin 23.8. mennessä. Huomioittehan, että tilaisuus järjestetään ainoastaan paikan päällä Framilla (tarkka tila varmistuu myöhemmin), eikä tarjolla ole siis etäyhteyttä.

Eurooppa-päivän juhla 9.5.2023

Eri värisiä macaroneja ihmisen käsissä.

Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus on perinteiseen tapaan mukana järjestämässä Eurooppa-päivän juhlallisuuksia 9.5. Tänä vuonna maanosamme yhtenäisyyden merkkipäivää vietetään makeissa tunnelmissa, kun Seinäjoella juhlistetaan eurooppalaista jälkiruokakulttuuria!

Järjestämme MAKEE!-nimisen tapahtuman yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kulttuurintuotannon opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat vastaavat tapahtuman suunnittelusta ja toteuttamisesta osana opintojaan.

MAKEE! järjestetään 9.5. klo 14–17.30 Seinäjoen ammattikorkeakoulun tiloissa Framin F-rakennuksen lasipalatsissa (tila F144), osoitteessa Kampusranta 11. Kaikille avoimessa ja maksuttomassa tapahtumassa pääset maistelemaan jälkiruokia Euroopan eri maista.

Euroopan ruokakulttuuri on historiallisen rikas ja moninainen. Ihmiset matkustavatkin ympäri maailmaa nauttimaan eurooppalaisten keittiöiden tarjoiluista. Mikä siis olisikaan parempi tapa juhlistaa Eurooppaa, kuin nautiskella maanosan kuuluisia herkkuja Seinäjoella!

Tapahtumassa voi piipahtaa koska vain klo 14–17.30 välillä. Ilmaisten jälkiruokatarjoilujen lisäksi paikalla on mahdollisuus osallistua arvontaan ja EU-tietovisaan sekä piipahtaa EU-tietopisteellä. Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi – nähdään Eurooppa-päivänä!

Eurooppalainen Etelä-Pohjanmaa -verkkolähetys 13.2.2023

Eurooppalainen Etelä-Pohjanmaa -verkkolähetys alkaa 13.2. klo 12.

Tapahtuman tallenne on nyt katsottavissa opiskelijamedia Pomedian YouTube-kanavalla! Kanavalta löydät sekä koko tapahtuman tallenteen että erilliset videot ohjelmaosuuksista. Puheenvuorot ovat erinomaista katseltavaa esimerkiksi osana oppituntia!

Eurooppalainen Etelä-Pohjanmaa -tapahtumassa pohdittiin maanosamme tulevaisuutta monelta kantilta, paikallista näkökulmaa unohtamatta. Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja ja käydään keskusteluja mm. Euroopan unionin suunnasta, EU:n tarjoamista uramahdollisuuksista ja digiympäristön murroksesta.

Järjestimme tapahtuman yhteistyössä pohjalaisen opiskelijamedia Pomedian ja Etelä-Pohjanmaan Opiston kanssa.

Kuka kuulee nuorta? -paneelikeskustelu 28.11.2022

Järjestimme maanantaina 28.11.2022 klo 17–19 paneelikeskustelun, joka kokosi nuoria ja poliittisia päättäjiä puimaan yhteiskunnan tilaa. Tilaisuudessa keskusteltiin päivänpolttavista aiheista, kuten mielenterveyspalveluista, ilmastoasioista ja nuorten yhteiskunnallisista vaikuttamismahdollisuuksista. Huomioidaanko nuorille tärkeitä asioita yhteiskunnassamme riittävästi?

Nuori pitelemässä puheenjohtajan nuijaa.

Pohjalainen opiskelijamedia Pomedia kirjoitti illan kulusta reportaasin, joka on luettavissa täällä. Paneelikeskustelun voi myös kuunnella kokonaisuudessaan Facebook-tallenteesta.

Elo – eurooppalaisen elokuvan ilta keskiviikkona 11.5.2022

Tapahtuman logo, jossa lukee "Eurooppalaisen elokuvan ilta Elo".

Eurooppalaisen elokuvan iltaa vietettiin Kalevan Navetassa keskiviikkona 11.5.2022. Tapahtumassa nähtiin lyhytelokuvia sekä vaikuttava LUX-yleisöpalkintoehdokaselokuva Great Freedom (K-16). Paneelikeskustelussa elokuvaohjaaja ja -tuottaja Mikko Jokipii, elokuvatuottaja ja LGBTQ+-vaikuttaja Aino Mättö sekä ohjaaja, käsikirjoittaja ja mediataiteilija Marjo Viitala pureutuivat elokuva-alaan ja illan elokuvien teemoihin, kuten vapauteen ja ihmisoikeuksiin. Tapahtuman juonsi soveltavan taiteen ammattilainen ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Juulia Soidinaho.

EU-tietokeskus Maaseutuparlamentissa EU-tiedotus Suomessa -osastolla 28.-30.9.2021

Mainoskuva Maaseutuparlamentti-tapahtumaan osallistumisesta. Kuvassa on vihreä tausta ja pyörä, jonka korissa on kukkasia. Lisäksi kuvaan on lisätty Euroopan tulevaisuuskonferenssin, Europe Direct -pisteiden, EU-komission sekä Euroopan parlamentin logot.

Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus oli mukana Maaseutuparlamentin virtuaalisella messualustalla yhdessä muiden EU-tiedotustahojen kanssa.

Messuosaston lisäksi Europe Direct -tiedotuspisteet järjestivät keskiviikkona 29.9. monipaikkaisen tulevaisuustyöpajan. Työpaja kokosi yhteen nuoria Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Hämeen sekä Pohjois-Satakunnan alueilta. Työpajassa etsittiin ideoita maaseudun digitaaliseen kehittämiseen nuorten näkökulmasta.

EU-pop-up Framilla perjantaina 20.8.2021

EU-pop-up-tapahtuman mainoskuva, jossa on miespuolinen henkilö kädessään kahvikuppi ja pulla. Päässään hänellä on EU-lippis.

EU-tietokeskuksen uutta kautta juhlistettiin Framilla perjantaina 20.8. Tarjolla oli EU-tietoa sekä teemaan sopivaa kulttuuriohjelmaa. Tapahtuman musiikkiesiintyjäksi saapui paikallinen harmonikansoittaja Jonna Pirttijoki-Helanen. Myös Euroopan komission Suomen-edustusto vieraili tapahtumassa.

Vihreää kasvua Etelä-Pohjanmaalta – paneelikeskustelu verkossa 10.6.2021

Vihreää kasvua Etelä-Pohjanmaalta -tapahtuman banneri

Vihreää kasvua Etelä-Pohjanmaalta -paneelissa keskusteltiin paikallisten asiantuntijoiden kanssa Euroopan unionin (EU) vihreän kasvun ohjelmasta (#EUGreenDeal) ja sen vaikutuksista maakuntaan.

Tilaisuus järjestettiin osana EU:n vihreän viikon (#EUGreenWeek) sekä Euroopan tulevaisuuskonferenssin (#SinunTulevaisuutesi) tapahtumia.

Komissaarin virtuaalivierailu Etelä-Pohjanmaalla 23.3.2021

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen teki virtuaalisen maakuntavierailun Etelä-Pohjanmaalle tiistaina 23.3.2021. Vierailu koostui kahdesta osasta: kouluvierailusta Seinäjoen lukioon ja komissaarin kyselytunnista.

Komissaari Jutta Urpilainen kädet ristissä.

Tilaisuuksien aikana maakunnan toimijat pääsivät keskustelemaan komissaarin kanssa ajankohtaisista EU-aiheista.

Lue neliosainen artikkelisarjamme kyselytunnilla käydyistä keskusteluista: