CDR EUROPE
Keskeisiä tietoja
- Virallinen nimi: CDR EUROPE – Corporate Digital Responsibility in Europe
- Hankkeen verkkosivut (englanniksi)
- Kesto: 1. vaihe 1.3.2023–1.3.2026 ja 2. vaihe 1.3.2026–1.3.2027
- Pääpartneri: Arezzo Innovation, Italia
- Partnerit:
- Regional Government of Tuscany (Italia)
- Prime Minister’s Office (Unkari)
- Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding (Romania)
- Catalan Cybersecurity Agency (Espanja)
- Cap Digital (Ranska)
- Cork County Council (Irlanti)
- Etelä-Pohjanmaan liitto (Suomi)
- Uudet, v. 2024 mukaan tulleet partnerit EU-ehdokasmaista
- Ministry of Economic Development (Montenegro)
- Association of Citizens for the Development of Technological Entrepreneurship ICT Hub (Serbia)
- Rahoitusohjelma: Interreg Europe 2021-2027
- Kokonaisbudjetti: 1,92 miljoonaa euroa
- Alueellisen sidosryhmän edustajat:
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Etelä-Pohjanmaan kauppakamari
- Into Seinäjoki
- Leader Aisapari
- Leader Kuudestaan
- Leader Liiveri
- Leader Suupohja
- SeAMK
- Sedu
Hanke lyhyesti
Hanke liittyy yritysten digitaaliseen vastuuseen. Siinä kuvataan ja siirretään hyviä käytäntöjä eurooppalaisten kumppanien kesken. Hankkeessa myös jaetaan tietoa liittyen CDR:ään sekä toteutetaan kyselyjä maakunnan yrityksille liittyen aiheen osaamistasoon.
CDR EUROPE kannustaa yrityksiä ottamaan huomioon sosiaaliset, taloudelliset, teknologiset ja ympäristöön liittyvät osatekijät digitaaliteknologian ja -prosessien tuotannossa ja käytössä, mukaan lukien:
- Niiden suhde ihmisiin ja yhteiskuntaan: yksityisyyden suoja, digitaalinen monimuotoisuus/osallisuus ja sosiaalisesti eettiset käytännöt;
- Taloudellisten vaikutusten vastuullinen hallinta: ihmisten työpaikkojen korvaaminen digitaalisella teknologialla, uusien digitaalisten työpaikkojen luominen, digitalisaation taloudellisten hyötyjen jakaminen yhteiskunnan kanssa.
- Vastuullinen teknologian luominen: Tekoälyalgoritmit, digitaaliteknologiat, joista ei ole haittaa, kyberturvallisuus ja vastuullinen tietojen validointi.
- Digitaaliset teknologiat ja ympäristö: vastuulliset hävittämis- ja kierrätyskäytännöt, teknologian elinkaaren pidentäminen ja energiankulutuksen rajoittaminen.
Hankekuulumisia
Keräämme tähän alle uutisia ja kuulumisia hankkeesta:
- Artikkeli: Sidosryhmatapaaminen vastuullisen digitalisaation aihealueen parissa – Julkaistu 20.1.2025 Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
- Artikkeli: Tulevaisuuden menestyksen avain: digitaalinen vastuu yritystoiminnassa – Julkaistu 11.6.2024 Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
- CDR EUROPE Podcast, osa 2: Regulation, Top Down or Bottom up? (englanniksi).
- Hankkeen YouTube-kanava: CDREUROPE – YouTube (englanniksi).
- CDR manifesti suomeksi – yritysten digitaalisen vastuun seitsemän keskeistä periaatetta kansainvälisen määritelmän mukaan.
- Artikkeli: Vastuullisuusajattelua digitalisaatioon – hanketyötä pk-yritysten tukemiseksi. Julkaistu 13.09.2023 Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
Hankkeen tuotoksia
Tiivistelmät hankkeessa tuotetuista dokumenteista. Koko dokumentin saat luettavaksesi pyytämällä sitä meiltä sähköpostitse.
- SWOT-analyysi hankealueiden tilanteesta
- CDR EUROPE -hankkeen alueiden välisessä SWOT-analyysissä on verrattu seitsemän CDR EUROPE -alueen tunnistettuja vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia yritysten digitaalisen vastuun alalla.
- Aluetason SWOT-analyysin tavoitteena oli auttaa kumppaneita ymmärtämään lähtökohtansa tällä alalla, alueiden välisellä analyysillä pyritään selvittämään, missä alueille on yhtäläisyyksiä ja eroja.
- Keskeisimmät vahvuudet: tietoisuuden asteittainen lisääntyminen tietoverkkoturvallisuudesta ja keskittyminen kestävyyteen ja energiankulutuksen vähentämiseen.
- Keskeisimmät heikkoudet: tietoisuuden puute CDR:stä ja sen eri osatekijöistä, puhtaan kehityksen uudistamisen tehokkuutta mittavien indikaattoreiden puute, kyberturvallisuuden konkreettisten toimenpiteiden vajavaisuus.
- Keskeisimmät mahdollisuudet: EU-tason sääntely, koulutusmahdollisuuksien lisääntyminen ja kasvava kyberturvallisuuden huomioiminen.
- Keskeisimmät uhat: tekoälyn väärinkäyttö, toimenpiteiden läpinäkymättömyys, CDR:ää ei koeta tarpeelliseksi, kansainväliset haasteet.
- Alueidenvälisen pk-yritystutkimuksen analyysi – CDR:n käyttöönoton haasteet pk-yrityksissä kullakin partnerialueella.