CDR EUROPE

Keskeisiä tietoja
- Virallinen nimi: CDR EUROPE – Corporate Digital Responsibility in Europe
- Hankkeen verkkosivut (englanniksi)
- Kesto: 1. vaihe 1.3.2023–1.3.2026 ja 2. vaihe 1.3.2026–1.3.2027
- Pääpartneri: Arezzo Innovation, Italia
- Partnerit:
- Regional Government of Tuscany (Italia)
- Prime Minister’s Office (Unkari)
- Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding (Romania)
- Catalan Cybersecurity Agency (Espanja)
- Cap Digital (Ranska)
- Cork County Council (Irlanti)
- Etelä-Pohjanmaan liitto (Suomi)
- Uudet, v. 2024 mukaan tulleet partnerit EU-ehdokasmaista
- Ministry of Economic Development (Montenegro)
- Association of Citizens for the Development of Technological Entrepreneurship ICT Hub (Serbia)
- Rahoitusohjelma: Interreg Europe 2021-2027
- Kokonaisbudjetti: 1,92 miljoonaa euroa
- Alueellisen sidosryhmän edustajat:
- Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
- Etelä-Pohjanmaan kauppakamari
- Into Seinäjoki
- Leader Aisapari
- Leader Kuudestaan
- Leader Liiveri
- Leader Suupohja
- SeAMK
- Sedu
Hanke lyhyesti
Hanke liittyy yritysten digitaaliseen vastuuseen. Siinä kuvataan ja siirretään hyviä käytäntöjä eurooppalaisten kumppanien kesken. Hankkeessa myös jaetaan tietoa liittyen CDR:ään sekä toteutetaan kyselyjä maakunnan yrityksille liittyen aiheen osaamistasoon.
CDR EUROPE kannustaa yrityksiä ottamaan huomioon sosiaaliset, taloudelliset, teknologiset ja ympäristöön liittyvät osatekijät digitaaliteknologian ja -prosessien tuotannossa ja käytössä, mukaan lukien:
- Niiden suhde ihmisiin ja yhteiskuntaan: yksityisyyden suoja, digitaalinen monimuotoisuus/osallisuus ja sosiaalisesti eettiset käytännöt;
- Taloudellisten vaikutusten vastuullinen hallinta: ihmisten työpaikkojen korvaaminen digitaalisella teknologialla, uusien digitaalisten työpaikkojen luominen, digitalisaation taloudellisten hyötyjen jakaminen yhteiskunnan kanssa.
- Vastuullinen teknologian luominen: Tekoälyalgoritmit, digitaaliteknologiat, joista ei ole haittaa, kyberturvallisuus ja vastuullinen tietojen validointi.
- Digitaaliset teknologiat ja ympäristö: vastuulliset hävittämis- ja kierrätyskäytännöt, teknologian elinkaaren pidentäminen ja energiankulutuksen rajoittaminen.
Hyvät käytänteet
Interreg Europe -projektit tuottavat hyviä käytänteitä (good practices) osana alueellisten kehitysstrategioiden parantamista ja politiikkatoimien tehostamista. Näiden käytäntöjen jakaminen ja soveltaminen eri alueilla mahdollistaa innovatiivisten ja tehokkaiden ratkaisujen leviämisen yli rajojen.
Etelä-Pohjanmaan alueelta hyviksi käytännöiksi CDR EUROPE -hankkeeseen on valikoitunut;
- DigiNet -hanke: Digitalisoituvat yritysverkostot (DigiNet) on Vaasan yliopiston ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun (SeAMK) yhteinen hanke, joka toteutetaan vuosina 2023–2025. Hankkeen tavoitteena on edistää Etelä-Pohjanmaan alueen pienten ja keskisuurten valmistavan teollisuuden yritysten sekä niiden verkostojen digitalisoitumista. DigiNet on Euroopan unionin osarahoittama.
- Hankkeen päätavoitteet ovat:
- Lisätä tietoisuutta digitalisaation mahdollisuuksista pk-yritysten liiketoimintaprosessien kehittämisessä.
- Tarjota konkreettista apua yritysverkostojen digitalisoitumiseen, mikä oi tehostaa ja parantaa kilpailukykyä.
- Suunnitella ja ideoida työkaluja ja alustojen hyödyntämistä toiminnan kehittämisessä.
- Osana hanketta on laadittu maksuton DigiNet-testi, jonka avulla valmistavan teollisuuden yritykset voivat arvioida verkostonsa digitalisaation tilaa, saada palautetta sekä löytää selkeät kehittämiskohteet. Testin tekeminen vie noin 10–15 minuuttia, ja se tarjoaa yrityksille mahdollisuuden vertailla omaa tilannettaan suhteessa muihin vastaajiin.
- Hankkeen päätavoitteet ovat:
Hanketapaamiset




Hankekuulumisia
Keräämme tähän alle uutisia ja kuulumisia hankkeesta:
- Artikkeli: Sidosryhmatapaaminen vastuullisen digitalisaation aihealueen parissa – Julkaistu 20.1.2025 Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
- Artikkeli: Kyberturvallisuus vastuullisen digitalisaation takeena – Julkaistu 10.12.2024 Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
- Artikkeli: Tulevaisuuden menestyksen avain: digitaalinen vastuu yritystoiminnassa – Julkaistu 11.6.2024 Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
- CDR EUROPE Podcast, osa 2: Regulation, Top Down or Bottom up? (englanniksi).
- Hankkeen YouTube-kanava: CDREUROPE – YouTube (englanniksi).
- CDR manifesti suomeksi – yritysten digitaalisen vastuun seitsemän keskeistä periaatetta kansainvälisen määritelmän mukaan.
- Artikkeli: Vastuullisuusajattelua digitalisaatioon – hanketyötä pk-yritysten tukemiseksi. Julkaistu 13.09.2023 Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla.
Hankkeen tuotoksia
Tiivistelmät hankkeessa tuotetuista dokumenteista. Koko dokumentin saat luettavaksesi pyytämällä sitä meiltä sähköpostitse.
- SWOT-analyysi hankealueiden tilanteesta
- CDR EUROPE -hankkeen alueiden välisessä SWOT-analyysissä on verrattu seitsemän CDR EUROPE -alueen tunnistettuja vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia yritysten digitaalisen vastuun alalla.
- Aluetason SWOT-analyysin tavoitteena oli auttaa kumppaneita ymmärtämään lähtökohtansa tällä alalla, alueiden välisellä analyysillä pyritään selvittämään, missä alueille on yhtäläisyyksiä ja eroja.
- Keskeisimmät vahvuudet: tietoisuuden asteittainen lisääntyminen tietoverkkoturvallisuudesta ja keskittyminen kestävyyteen ja energiankulutuksen vähentämiseen.
- Keskeisimmät heikkoudet: tietoisuuden puute CDR:stä ja sen eri osatekijöistä, puhtaan kehityksen uudistamisen tehokkuutta mittavien indikaattoreiden puute, kyberturvallisuuden konkreettisten toimenpiteiden vajavaisuus.
- Keskeisimmät mahdollisuudet: EU-tason sääntely, koulutusmahdollisuuksien lisääntyminen ja kasvava kyberturvallisuuden huomioiminen.
- Keskeisimmät uhat: tekoälyn väärinkäyttö, toimenpiteiden läpinäkymättömyys, CDR:ää ei koeta tarpeelliseksi, kansainväliset haasteet.
- Alueidenvälisen pk-yritystutkimuksen analyysi – CDR:n käyttöönoton haasteet pk-yrityksissä kullakin partnerialueella.