Aluesuunnittelun selvitykset

Avoinna olevia kirjoja ja puuvärikyniä pinossa
Selvitykset taustoittavat aluidenkäytön ja liikennejärjestelmän suunnittelua. Kuva: Pixabay

Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavoituksen ja liikennejärjestelmän kehittämisen tueksi on tehty lukuisia selvityksiä. Olemme koonneet selvitykset teemoittain, ja pääset tutustumaan niihin alla olevien linkkien kautta.

Etelä-Pohjanmaan aluerakenneselvitys

Etelä-Pohjanmaan aluerakenneselvityksen tarkoitus on selvittää maakunnan nykyinen aluerakenne ja sen kehittymiseen olennaisesti vaikuttavien väestön, työpaikkojen ja palveluiden kehityskaari 2000-luvulla. Edeltävien kahden vuosikymmenen aikana tapahtunut kehitys antaa pohjan tulevien vuosikymmenten aluerakenteen muutosten ennakointiin.

Etelä-Pohjanmaan aluerakenneselvitys. Etelä-Pohjanmaan liitto (2021) (pdf)

Karttakuva Etelä-Pohjanmaan rakennemallista

Etelä-Pohjanmaan rakennemalli 2040

Etelä-Pohjanmaan rakennemalli on tulevaisuuteen suuntaava, maakunnan ja kuntien yhteinen maankäyttö- ja aluerakenteen kehittämisstrategia, jolla on kytkentä myös aluekehitykseen. Rakennemalli sisältää kuntien ja muiden tahojen yhteisen näkemyksen maakunnan maankäytön ja kehittämisen periaatteista vuoteen 2040 saakka. Rakennemalli on pohjana maakuntakaavoitukselle, se tukee aluekehittämistä ja sitä voidaan käyttää yleiskaavoituksen pohjana.

Etelä-Pohjanmaan rakennemallin laadinta koostui kahdesta työvaiheesta: a) tulevaisuuskuvien koostamisesta ja b) varsinaisen rakennemallin laadinnasta. Tulevaisuuskuvien koostamisesta on vastannut Seinäjoen yliopistokeskus ja rakennemallin laatimisesta Sweco ympäristö Oy.

Etelä-Pohjanmaan maakunnan rakennemallityö on laadittu vuonna 2016.   

Etelä-Pohjanmaan rakennemalli 2040 (pdf)

Etelä-Pohjanmaan aluerakenteen tulevaisuuskuvat 2040

Etelä-Pohjanmaan aluerakenteen tulevaisuuskuvat 2040 -raportti on valmistunut Etelä-Pohjanmaan liiton ja Seinäjoen yliopistokeskuksen yhteistyönä lokakuussa 2016.  Aluerakenteen tulevaisuuskuvien koostaminen ja varsinainen rakennemallin laadintatyö ovat toimineet vuorovaikutuksessa keskenään, ja tulevaisuuskuvatyön raportti on osa varsinaisen rakennemallin sisältöä. 

Etelä-Pohjanmaan aluerakenteen tulevaisuuskuvat 2040 (pdf) 

’Uus Komia’. Etelä-Pohjanmaan rakennemalli, esiselvitysraportti. Tampereen teknillinen yliopisto & Etelä-Pohjanmaan liitto (2010) (pdf) 

Kauppa ja keskustatoiminnot 

Etelä-Pohjanmaan keskusverkkoselvitys. Etelä-Pohjanmaan liitto (2015) (pdf) 

Etelä-Pohjanmaan kaupan palveluverkko 2030 -selvitys. Etelä-Pohjanmaan liitto & FCG (2011/2015) (pdf) 

Etelä-Pohjanmaan kaupan palveluverkon nykytila ja mitoitustarpeet 2030. Etelä-Pohjanmaan liitto (2015) (pdf) 

Seinäjoen vähittäiskaupan selvitykset. Seinäjoen kaupunki (2014) (pdf) 

Sanssin kartano Kauhajoella, etualalla syreenin kukkia
Sanssin kartano Kauhajoella. Kuva: Katri Korpela

Maakunnallista suunnittelua varten laadittavat inventoinnit tuottavat tietoa muun muassa maakunnan rakennetun ympäristön historiasta, kehityksestä ja kulttuurihistoriallisista ominaispiirteistä sekä maakunnallisesti merkittävistä maisema-alueista. Maakunnalliset inventoinnit tukevat kuntien suunnittelutyötä. 

Rakennettu kulttuuriympäristö

Etelä-Pohjanmaan rakennettua kulttuuriympäristöä koskeva maakunnallinen inventointikokonaisuus koostuu kahdesta inventoinnista, joihin sisältyvät kohteet on arvotettu.

Etelä-Pohjanmaan maakunnallinen rakennusinventointi 2016-2017

Etelä-Pohjanmaan liitto on vuosina 2016-2017 laatinut inventoinnin maakunnallisesta rakennetusta kulttuuriympäristöstä. Selvitys on tehty yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon kanssa. Se kattaa sellaiset rakennetun kulttuuriympäristön kohteet, jotka on rakennettu pääosin ennen vuotta 1930.

Etelä-Pohjanmaan maakunnallinen rakennusinventointi 2016-2017. Etelä-Pohjanmaan liitto (2017) (pdf).

Etelä-Pohjanmaan maakunnallisen rakennusinventoinnin 2016-2017 kohteet arvotettiin vuosina 2019-2020 osana uudemman rakennetun kulttuuriympäristön inventointia. Lisäksi aiempaa inventointia täydennettiin laatimalla kohdekortit joistakin aiemmin inventoimattomista kohteista. Löydät inventointia täydentävät aineistot alta:

Kohdekortit: Täydennysinventoidut kohteet (pdf).

Etelä-Pohjanmaan uudemman rakennetun kulttuuriympäristön inventointi ja arvotus 2019-2020

Etelä-Pohjanmaan liiton Saatsi Arkkitehdit Oy:lta tilaamassa vuosina 2019-2020 toteutetussa selvityksessä on inventoitu ja arvotettu maakunnan uudemmat, vuosina 1930-1999 rakennetut kulttuuriympäristökohteet sekä arvotettu vuosina 2016-2017 inventoidut rakennetun kulttuuriympäristön kohteet.

Etelä-Pohjanmaan maakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön arvotus ja Etelä-Pohjanmaan uudemman rakennetun kulttuuriympäristön inventointi sekä arvotus. Saatsi Arkkitehdit Oy. (2021) (pdf)

Kohdekortit: Etelä-Pohjanmaan uudempi rakennettu kulttuuriympäristö (pdf). Ei saavutettava

Kohdekortit: Etelä-Pohjanmaan uudempi rakennettu kulttuuriympäristö, tekstivastine. (pdf)

Maakunnallisesti inventoitujen kohteiden arvotus

Kaikki Etelä-Pohjanmaan rakennetun kulttuuriympäristön maakunnallisesti inventoidut kohteet on arvotettu osana Saatsi Arkkitehtien toteuttamaa Etelä-Pohjanmaan uudemman rakennetun kulttuuriympäristön inventointia vuosina 2019-2020. Arvotustyön tuloksena syntyi ehdotus maakunnallisesti arvokkaista rakennetun kulttuuriympäristön kohteista. Lopullinen maakunnallisesti arvokkaiden kohteiden kokonaisuus on määräytynyt osana maakuntakaavan päivitystyötä ja osoitetaan Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava 2050:ssa.

Luettelo kaikista maakunnallisesti arvokkaiksi ehdotetuista kohteista (pdf).

Maisemat

Latoja vihreiden peltojen keskellä, pilvinen taivas
Ilmajoen Alajokilaakso. Kuva: Katri Korpela

Maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden selvitystyö on jakautunut kahteen osaan.

Maaseudun kulttuurimaisemat ja maisemanähtävyydet – Ehdotukset Pohjanmaan, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi 2013

Ensimmäisessä osassa selvitystyö tehtiin kolmen pohjalaismaakunnan alueella. Työ tarkoituksena oli päivittää Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi. Työ on tehty valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnin yhteydessä vuosina 2013-2014. Inventointi oli osa koko Suomessa tehtävää arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointia.

Maaseudun kulttuurimaiset ja maisemanähtävyydet – Ehdotukset Pohjanmaan, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi 2013. (pdf)

Maaseudun kulttuurimaisemat ja nähtävyydet – Ehdotukset Etelä-Pohjanmaan maakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi, osa 2, päivitys- ja täydennysinventointi 2014

Toisessa osassa täydennettiin maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita. Työn tarkoituksena oli päivittää Etelä-Pohjanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi. Työ tehtiin vuonna 2014 ja se oli jatkoa valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnin yhteydessä vuonna 2013 aloitetulle maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventoinnille. Toinen osa täydentää vuonna 2013 tehtyä inventointia tuolloin inventoinnin ulkopuolelle jääneiden kohteiden osalta.

Maaseudun kulttuurimaisemat ja nähtävyydet – Ehdotukset Etelä-Pohjanmaan maakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi, osa 2, päivitys- ja täydennysinventointi 2014. (pdf)

Muut maisemaselvitykset

Tuulivoima-alueiden maisemavaikutukset Etelä-Pohjanmaan arvokkaille maisema-alueille. Maisemaselvitys. ProAgria Etelä-Pohjanmaa & Etelä-Pohjanmaan liitto (2014) (pdf) 

Kaupunkimaisema, jossa autoja, pyöräilijöitä ja bussipysäkkikyltti
Kuva: Jani Palomäki

Tästä osiosta löydät Etelä-Pohjanmaan aiemmin valmistuneet liikennejärjestelmäsuunnitelmat sekä muita liikenteeseen liittyviä selvityksiä.

Etelä-Pohjanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma 2017. Etelä-Pohjanmaan liitto, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Liikennevirasto (2017) (pdf)

Etelä-Pohjanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma 2014. Etelä-Pohjanmaan liitto, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus & Liikennevirasto (2014) (pdf)

Etelä- ja Keski-Pohjanmaan tuulivoima ja erikoiskuljetukset. Etelä-Pohjanmaan liitto, Keski-Pohjanmaan liitto, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus & Ramboll (2013) (pdf) 

Liikenteen kehityskäytäväselvitys välillä Vaasa-Seinäjoki-Jyväskylä. Etelä-Pohjanmaan liitto, Keski-Suomen liitto ja Pohjanmaan liitto (2022) (pdf)

Etelä-Pohjanmaan alemman tieverkon sekä jalankulku- ja pyörätieyhteyksien käyttäjälähtöinen merkitsevyysanalyysi. Etelä-Pohjanmaan liitto (2022) (pdf)

Etelä-Pohjanmaan pyöräliikenneverkkoselvitys. Etelä-Pohjanmaan liitto (2022) (pdf)

Valtatie 18 Seinäjoki – Alavus Pääsuuntaselvitys. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus (2022) (pdf)

Teknisen huollon verkostot. Etelä-Pohjanmaan liitto (2022) (pdf)

Duoraitiojunaliikenteen mahdollisuudet Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa. Loppuraportti 2020. (pdf)

Mustikanvarpu metsässä
Kuva: Jukka Risikko

Tähän osioon olemme koonneet ympäristöaiheisia selvityksiä ja raportteja.

Viherrakenne

Etelä-Pohjanmaan viherrakenne ja ekosysteemipalvelut -selvityksessä tarkastellaan maakunnan viher- ja sinirakennetta sekä ekologisia yhteyksiä (ns. ekologista verkostoa), ja ekosysteemipalveluiden eli luonnon ihmisille tuottamien hyötyjen sijoittumista ja arvoa. Selvityksessä on hyödynnetty lukuisia luonnonympäristöä ja ekosysteemipalveluita kuvaavia paikkatietoaineistoja ja -analyysejä, joihin on liitetty tietoa paikallisista erityispiirteistä. 

Etelä-Pohjanmaan viherrakenne ja ekosysteemipalvelut. Ubigu Oy & Lundén Architecture Company (2022). (pdf)

Suoluontoselvitykset

Etelä-Pohjanmaan suoselvityshanke. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Geologian tutkimuskeskus & Etelä-Pohjanmaan liitto 2013. (pdf)

Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaavan suoluontoselvitykset 2014. Faunatica Oy & Etelä-Pohjanmaan liitto 2015. (pdf)

Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaavan suoluontoselvitykset 2017. Etelä-Pohjanmaan liitto 2017. (pdf)

Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaavan suoluontoselvitykset 2016. Etelä-Pohjanmaan liitto 2016. (pdf)

Etelä-Pohjanmaan suoluonto -kyselyn tulokset.  Etelä-Pohjanmaan liitto 2016. (pdf)

Linnustovaikutusten arviointeja

Maakuntakaavan linnustovaikutukset. Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava, vaihekaava I – tuulivoima. Etelä-Pohjanmaan liitto 2014. (pdf)

Etelä-Pohjanmaan III vaihemaakuntakaavan turvetuotantoon soveltuvien alueiden linnustovaikutusten arviointi. Pöyry Finland Oy & Etelä-Pohjanmaan liitto 2018. (pdf)
(Raportin viranomaiskäyttöön tarkoitettu versio toimitetaan viranomaisille pyynnöstä) 

Tuulimylly ja kurkiaura sinistä taivasta vasten

Tästä osiosta löydät luonnonvaroihin ja energiaan liittyviä selvityksiä ja raportteja.

Tuulivoima

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan liiton yhdessä tilaamassa tuulivoimaselvityksessä tarkastellaan uusia potentiaalisia tuulivoimatuotantoon soveltuvia alueita maakuntakaavoituksen taustaksi. Selvityksessä arvioidaan potentiaalisten tuulivoima-alueiden vaikutuksia ihmisiin, luontoon, maisemaan, ilmastoon ja aluetalouteen. Selvityksen on laatinut FCG Finnish Consulting Group Oy.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan tuulivoimaselvitys. FCG (2021) (pdf)

Liite 1. Etelä-Pohjanmaan potentiaalisten tuulivoima-alueiden vaikutusten arviointi. (pdf)

Liite 4. Yhteisvaikutusten arviointi. (pdf)

Etelä-Pohjanmaan potentiaalisten tuulivoima-alueiden maisemaselvitys. FCG (2022) (pdf)

Liite 1. Kohdekortit (pdf)

Liite 2. Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet (pdf)

Tuulivoiman vaikutukset maa- ja merikotkaan sekä sääkseen Pohjanmaalla, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Hannu Tikkanen, Camilla Ekblad ja Heikki Tuohimaa (2022). (pdf)

Sähkönsiirtoselvitys Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan tuulivoimalle soveltuville alueille. Rejlers Finland Oy (2022). (pdf)

Aurinkoenergia

Selvityksessä tuodaan esiin aurinkoenergian tuotannon nykytilanne maakunnassa ja siihen sisältyy analyysi aurinkovoimaan soveltuvista alueista keskittyen etenkin entisten turvetuotantoalueiden aurinkovoimapotentiaaliin. Selvitykseen sisältyy lisäksi tunnistettujen potentiaalisten tuotantoalueiden kohdekohtaiset vaikutusten arvioinnit. 

Etelä-Pohjanmaan aurinkoenergiaselvitys. FCG (2023) (pdf)

Liite 1. Kohdekortit (pdf)

Energiantuotanto Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla 2050

Pohjanmaan liitto ja Etelä-Pohjanmaan liitto tilasivat vuonna 2021 yhteisen selvityksen koskien maakuntien energiantuotannon tulevaisuutta nykyhetkestä vuoteen 2050. Selvityksen on laatinut Ramboll Finland Oy. Työ toimii keskeisenä taustaselvityksenä maakunnan strategisessa suunnittelussa eli maakuntakaavan ja maakuntastrategian valmistelussa.

Energiantuotanto Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla 2050 – raportti. Ramboll Finland (2021). (pdf)

Energiantuotanto Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla 2050 – raportin tiivistelmä. Etelä-Pohjanmaan liitto ja Pohjanmaan liitto (2021). (pdf)

Maa- ja kiviaineshuolto

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan POSKI-selvitys 2021-2023. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus (2024) (pdf)

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan POSKI-selvitykseen 2021-2023 liittyvä luonto- ja maisemaselvitys. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus (2024) (pdf)

Luonnonkiviainesten ja sitä korvaavien uusiomateriaalien käyttö ja tarve-ennuste (pdf)

POSKI-päivityshankkeeseen liittyvä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kalliokiviainesselvitys (pdf)

Pohjaveden suojelun ja kiviaineshuollon yhteensovittamisen (POSKI) hankkeen keskeisin sisältö on koottu sivustolle, jossa voi mm. tutkia hankkeessa mukana olleita alueita karttapalvelussa. Sivustolle voi siirtyä tästä >>>

Muita selvityksiä ja raportteja

Etelä-Pohjanmaan energia- ja ilmastostrategia 2014-2020. Etelä-Pohjanmaan liitto (2014). (pdf)

Etelä-Pohjanmaan tuulivoimaselvitys. Etelä-Pohjanmaan liitto & FCG (2012) (pdf) 

Etelä-Pohjanmaan tuulivoimaselvityksen täydennys – Jalasjärven Ilvesnevan ja Kauhavan Voltti-Kakkurin alueet. Etelä-Pohjanmaan liitto & FCG (2013). (pdf) 

Etelä-Pohjanmaan tuulivoimaselvityksen täydennys – Kauhajoen Säärenkankaan-Eteläkankaan ja Kurikan Kukkookallion-Möhkäleenmaan alueet. Etelä-Pohjanmaan liitto & FCG (2012). (pdf) 

Ampumaradalle johtavat opastekyltit
Etelä-Pohjanmaan ampumarataverkosto muodostuu 54 toiminnassa olevasta ulkoampumaradasta. Kuva: Maaria Vanhatalo

Ampumaratojen kehittämissuunnitelma 

Ampumaratalain (763/2015) 12 §:n mukaan: 

Maakunnan liiton tulee laatia ja pitää ajantasalla kehittämissuunnitelmaa, jossa esitetään arvio maakunnallisten ampumaurheilukeskusten sekä muiden ampumaratojen riittävästä määrästä ja sijoitustarpeesta maakunnassa. Suunnitelmaa tulee hyödyntää selvitysaineistona alueiden käytön suunnittelussa, ja sitä laadittaessa tulee kuulla keskeisiä metsästys- ja ampumaurheiluorganisaatioita. 

Etelä-Pohjanmaan ampumaratojen kehittämissuunnitelmaan on koottu kokonaiskuva maakunnan ampumarataverkostosta, joka muodostuu 54 toiminnassa olevasta ulkoampumaradasta. Etelä-Pohjanmaan maakuntahallitus hyväksyi ampumaratojen kehittämissuunnitelman 21.10.2019. 

Ampumaratojen kehittämissuunnitelmaan pääsee tutustumaan seuraavasta linkistä: 

 Etelä-Pohjanmaan ampumaratojen kehittämissuunnitelma (pdf)

AMPUMARATAKARTAT 

Etelä-Pohjanmaan liiton karttapalvelussa pääsee tutustumaan seuraaviin ampumaratakarttoihin: 

Eri ampumalajien radat Etelä-Pohjanmaalla 

Ampumaratojen sijainnit kokoluokittain (laukausmäärät/vuosi) 

Ampumaratojen kokonaissaavutettavuus